Fotoğraf: baristainstitute.com

İskandinavya’da Kahve Kültürü

Dünyada kişi başına düşen kahve miktarının en yüksek olduğu ülkelerin Nordik olduğunu biliyor muydunuz?

Bugün 1 Ekim, Uluslararası Kahve Günü! Böyle bir günde kahveyi gündelik hayatlarının merkezine koymuş İskandinav ülkelerinden bahsetmemek olmaz. Yapılan araştırmalara göre dünyada kişi başına düşen kahve miktarı en yüksek olan ülke, yılda yaklaşık 12 kg ile Finlandiya! Norveç, 9.9 kg ile listede ikinci olurken, üçüncülükte 9 kg ile İzlanda, dördüncülükte 8,7 kg ile Danimarka ve 8.2 kg ile altıncı olarak ise İsveç’i görüyoruz.

Fotoğraf: Karl Fredrickson
Kahveyi neden bu kadar çok tüketiyorlar?

Kahve tüketiminin çok olmasının birçok nedeni var. Öncelikle bunun ilk nedeninin, İskandinav ülkelerinin kahveyi bir ihtiyaç değil kültürlerinin bir parçası olarak görmeleri olduğunu söyleyebiliriz. Bu kültürün yerleşmesini ise kahve içilirken verilen küçük molaya bağlamak mümkün! İsveç’te Fika adı verilen bu mola diğer ülkelerde de uygulanıyor. Fika, gün içerisinde dinlenmek, iş arkadaşlarınızla sohbet etmek ya da rahatlamak için yapılan molalarda kahve içmek ve bazı zamanlar yanında tatlı yemeye dayanıyor.

Ülkelerin havası ile de güzel bir eşlikçi olmasının payını da küçümsememek gerek. Soğuk ve karanlık günlerde ısınmak ya da uyanmak için sıcak bir kahveden daha güzel bir içecek düşünemiyorum. Açık havada yapılan yürüyüş, kayak ve hyttelere termos ile eşlik eden kahvenin günü daha da güzelleştireceği kesin!

Fotoğraf: Arunas Naujokas

Bir çeşit sosyal görgü kuralı olarak da kabul edilen kahvenin bazı bölgelerde reddedilmesi kabalık olarak algılanıyor. Elbette ki kahve hariç diğer içeceklerin de tüketimi yaygın ancak sosyalleşme anlamında kabul gören içecek %85 oranında kahve! Genellikle kahveyi az kavrulmuş çekirdekten tercih eden İskandinav ülkeler, kahvenin sağlığa olan etkilerinden de yararlanmak istiyorlar. Bütün bunların yanında kafeninin bağımlılık etkisini de unutmayalım tabii. Kısacası kahvenin İskandinav ülkelerinde bu kadar tüketilmesinin sebepleri, hem sosyal hem de fizyolojik olarak değerlendiriliyor.

Peki Nordikler kahveyi nasıl tüketiyorlar?

Genellikle kahveyi sade olarak tüketen halk, çok nadir olarak içerisine süt ya da şeker ekliyorlar ve genellikle filtre kahveyi tercih ediyorlar. 2020 yılında yapılan bir ankette insanların %46’sı kahveyi sade içmeyi tercih ederken kafeinsiz kahve içmeyi 1 kişinin bile tercih etmediği ortaya çıkmış. Kahvenin yanında ise genellikle tatlı kurabiye, çörek ya da hamur işi tüketiliyor. Bu hamur işleri kaffebröd olarak adlandırılıyor.

Kaffebröd
Fotoğraf: .matkult.se

Kuzey ülkeleri kahvelerini, alkol ekleyerek kokteyl olarak ya da içerisine peynir ekleyerek de yaygın olarak tüketiyor. Sade kahvenin içerisine damak zevkine göre votka ya da konyak eklenerek içilmesine Karsk, içerisine Leipäjuusto peyniri eklenerek kuksa bardaklarda tüketilmesine ise Kaffeost deniliyor. Bir diğer tüketim şekli olan kokekaffede ise kaynatılmış su üzerine öğütülmüş kahveyi ekleyip kahve tamamen dibe çökene kadar bekliyorlar.

Kaffeost
Fotoğraf:newsline.info

Ben kahvemi alıp bir şeyler izlemeye geçiyorum. Her nerede ne yapıyorsanız yapın ama bugün kahve içmeyi unutmayın.

Uluslararası Kahve Günü kutlu olsun!

2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir