NORVEÇTE KAHVE
Fotoğraf: Shaiith/ Adobe Stock

Norveç’te Kahve Kültürü

Norveç‘te kahve her yerde olduğu gibi günlük hayatın vazgeçilmezi, kişi başı yıllık 9.9 kg kahve tüketimi ile dünyada en çok kahve tüketilen ikinci ülke konumunda. Listede başı çekenler de diğer İskandinav komşuları; Finlandiya (12 kg) birinci, İzlanda (9 kg) üçüncü, Danimarka (8.7 kg) dördüncü ve İsveç (8.2 kg) altıncı sırada yer alıyor. Buradan yola çıkarak kahvenin İskandinav kültüründe özel bir yeri olduğunu söylemek mümkün. Bunda kahvenin soğuk havada iç ısıtan hoş kokulu bir alternatif olmasının yanında sosyal rolü de etkili. İskandinav halkı için kahve molaları ve dolayısıyla kafeler sosyalleşmenin en güzel yollarından biri.

Norveç’te Kahve Kültürü Nasıl Gelişti?

Norveç halkının kahve ile tanışması 17.yy’a dayanıyor olsa da geniş ölçekte tüketilmeye başlanması 18.yy’da gerçekleşmiş. Avrupa’nın genelinde olduğu gibi, o zamanlar Norveç’te kahve sadece halkın zengin kesiminin ulaşabildiği ‘rafine’ bir zevk olarak değerlendiriliyormuş. Norveç’in ekonomik durumunun o sıralar pek iç acıcı olmamasına karşın, ülkede yine de hatırı sayılır bir miktarda kahve tüketilmesi dikkat çekmektedir.   

Norveç’in kahve ile olan ilişkisinde iki önemli olayın büyük etkisi var: Norveç’in erken dönemlerde Danimarka tarafından yönetilmesi ve 20. yy’ın başlarında uygulanan alkol yasağı.

Norveç’in Danimarka yönetimi altında olduğu dönemde, Danimarka Virjin Adaları’nda serbest limana sahipti. Bu durum Norveç’in birçok gümrük vergisinden muaf olmasına ve Avrupa’nın geri kalanına göre çok daha ucuz fiyatlara kahve ithal etmesine olanak tanıdı.

1917-1927 yılları arasında Norveç’te uygulanan alkol yasağı, kahve tüketiminin artmasına neden olan bir diğer etken. Yasakla birlikte, kahve Norveçliler için alkolün yerini alan yeni bir ‘sosyal içecek’ haline gelmiş. Öyle ki, papazlar ayinlerde halka alkol yerine kahve tüketmeleri yönünde tavsiyelerde bulunuyorlarmış. O günden bugüne, alkol yasağı kalkmasına rağmen, kahvenin Norveçlilerin yaşamındaki egemenliği devam ediyor. Serbest olmasına karşın düşmeyen alkol fiyatlarının bu durum üzerinde etkisi olması da kuvvetle muhtemel.

Bir Norveçli kahvesini nasıl içer?

Norveçliler genellikle demlenmiş sade kahve veya filtre kahve tüketiyorlar. Bir Norveçlinin kahvesine şeker veya süt koyduğuna rastlamanız çok düşük bir ihtimal. Aynı şekilde, espresso fanı olan bir Norveçliye rastlamanız da bir hayli zor.

Norveçlilier kahve çekirdeklerinin az kavrulmuş olmasına dikkat ediyorlar. Özenle kavrulan kahve çekirdekleri kahvenin yumuşak içimli ve meyvemsi bir aromada olmasına neden oluyor. Demleme şekilleri de kahvenin tadını etkileyen bir diğer etken.

Kokekaffe

Kokekaffe, Norveçlilerin en ünlü ve geleneksel kahve demleme yöntemlerinden biri. Kahve demlemede tam bir İskandinav yaklaşımı desek yanlış olmaz; basit, pratik ve verimli. Kaynatılmış su üzerine öğütülmüş kahveyi ekleyip kahve tamemen dibe çökene kadar bekliyorlar. Kahve bardağın veya demliğin dibine yavaş yavaş yol alırken, sonuç olarak hafif ama damakta kalan bir aroma elde ediliyor. Norveçlilier kokekaffelerini doğa yürüyüşlerinde de hiç eksik etmiyorlar.

Nordik kokteyl: Karsk

Karsk genellikle sıcak servis edilen, kahve ve damıtılmış sert alkol karışımından oluşan geleneksel bir kokteyl. Kokteyli hazırlarken bardağın dibine bozuk para yerleştirilir ve paranın üstü tamemen kaplanana kadar kahve eklenir. Ardından, para tekrar yüzeye çıkana kadar alkol ilave edilir. Kokteylin adı eski Norveççe’de ‘güçlü, enerjik’ anlamına gelen ‘karsks’ kelimesinden türetilmiştir.

En kaffe, takk!

2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir