Fotoğraf :David Beard

Eiríksstaðir-Viking longhouse

Hayranı olduğumuz Vikinglerin yaşamını deneyimleme ve 1000 yıllık patikalarında yürüyebilme fırsatı bulacağımız yaşayan bir müze!

Vikingler yaklaşık 874 yılında Norveç’ten İzlanda’ya göç etmeye başladılar ve sonunda yerleştiler. Bu nedenle İzlanda’da Viking tarihi açısından görülebilecek bir çok bölge mevcut. Batı İzlanda’da bulunan Eiríksstaðir köyü, Kızıl Erik (Eiríkur Þorvaldsson) ve eşi Þjóðhildur’un Haukadalur vadisinde yeniden inşa edilmiş eski çiftliği.

Fotoğraf: Regína Hrönn

Eiríksstaðir’i ziyaret ettiğinizde sizleri rehberler karşılıyor ve Vikinglilerin yaşam biçimi, otantik Viking aletleri, işçiliği, el yapımı orijinal aletlerin yanı sıra kıyafetleri ve mimarisi hakkında bilgi veriyor. Köyde bulunan Viking Longhouse yani Kızıl Erik’in evinin replikası ise yerli halk ve turistler tarafından sıkça ziyaret edilen en önemli tarihi evlerden biri. Ziyaret esnasında evin tam ortasında yanan ateşin etrafında oturup hikayeler dinleyebiliyor, Vikingler gibi giyinip Viking silahlarını deneyip miğfer takabiliyor ve kendinizi o döneme ışınlanmış gibi hissediyorsunuz.

Fotoğraf: Regína Hrönn

Kızıl Erik’in gerçek evinin olduğu bölgenin aşağıdaki çim alan olduğu tahmin ediliyor. Arkeolojik kazılardan sonra alanın çimlerle kaplanması nedeniyle araştırmaya devam edilememiş. Yerine inşa edilen ev ise basit çim duvarlı yapıya sahip. Evin bir uç duvarı çimlerden uzak tutuluyor ve çim blokların neredeyse tuğla gibi kullanıldığını anlamamızı sağlıyor.

Fotoğraf: Regína Hrönn
Fotoğraf: David Beard

Köy aynı zamanda, Kızıl Erik’in kaşif oğlu Leif Eiríksson’un doğum yeri. Leif Eiríksson’un Grönland’ı dışlayan ve Kuzey Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalı ​​olduğuna inanılıyor. Eiríksstaðir’i ziyaret ettiğinizde sizi 1000 yıllık kalıntılara götürecek patikalarda dolaşabilir ve Leif Eiríksson –Şanslı Leif‘in heykelini de görebilirsiniz .

Leif Eiríksson- Şanslı Leif Heykeli
Fotoğraf: www.west.is

Kendinizi birkaç saatliğine Viking gibi hissedeceğiniz evi ve köyü gezerken 10. yüzyıldan kalma Viking kemik kalıntılarını yakından görme fırsatını dahi yakalamanız mümkün!

5 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir