Fotoğraf: Urnes Stavkyrkje

Urnes Stave Kilisesi

Norveç’in dünya mimarisine en önemli katkılarından çıta kiliselerin 12. yüzyıldan kalma örneği; Urnes Stave Kilisesi.

Norveç’in Ornes köyünde bulunan Urnes Stave Kilisesi, 12. yüzyıldan kalma bir çıta kilisesidir. Kilise, Fiyortların Kralı ünvanlı, Norveç’in en büyük ve derin fiyortu olan Sognefjorden’in bir kolu olan Lustrafjorden manzarasına bakıyor.

Norveç’in her yıl binlerce turist çeken tarihi simgesi olan kilise, 1100lerin ikinci yarısında inşa edilmiş. Günümüze kadar en iyi şekilde korunabilmiş çıta kiliselerden biri olan kilise, Norveç’teki en eski ahşap kiliseler arasında yer alıyor.

Fotoğraf: Urnes Stavkyrkje

Urnes Stave Kilisesi’nin en önemli özelliklerinden birinin yapımındaki olağanüstü işçilik olduğu biliniyor. Kilisenin içindeki dekorlar oldukça zengin, hem süslemelerde hem de genel hatlardaki ahşap işçiliğinde Kelt, İskandinav ve Roma sanat geleneklerinden izler bulmak mümkün.

Fotoğraf: Jiri Havran

Kilise, orta çağ Hristiyan kiliselerinden esinlenerek uzun yapılı bazilika planıyla inşa edilmiş. Çatının önce tahta sonra kiremitle kaplanması, İskandinav ülkelerindeki yaygın mimariden geliyor. Kilisenin içerisinde kübik başlıklı silindirik sütunlar ve yarım daire şeklinde kemerler ise Romanesk mimarisine ait izler olarak karşımıza çıkıyor.

Fotoğraf: whc.unesco.org

Sütunlardaki ve kilise dışındaki süslemelerde ise Viking kültürünün izlerine rastlanıyor. Yapının en büyük özellikleri arasında yapımında hiç çivi kullanılmaması da geliyor. Kilise, klasik bir Viking mimari özeliği olan tamamen ahşaptan yapılma mandallar birbirine geçirilerek inşa edilmiş. Urnes Stave Kilisesi günümüze, Viking kültürünün dönüşümünün ve Hristiyanlığı benimsemesinin görsel kanıtı olarak olarak geliyor.

Fotoğraf: whc.unesco.org

Kilisenin kuzey kısmında bulunan Viking simgelerinin muhtemelen bölgedeki başka kiliselerden kiliseye getirildiği söyleniyor. Urnes Stave Kilisesi’nin kapısındaki sembollerde ise sarmaşıklara dolanmış hayvan ve bitkilerin içerisinde kıvrılan yılanlar görülebilir. Bu kapının görseli, sanat tarihçileri tarafından Urnes Stili olarak adlandırılıyor.

Kilisenin kapısı
Fotoğraf: Ragnar Utne

Kilise 1881 yılından itibaren Norveç Antik Anıtları Koruma Derneği’ne ait. 1979’da ise UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne yazılıyor. Şimdilerde ise Solvorn Cemiyeti’nin bir paçası olan Urnes Stave Kilisesi, sadece vaftiz ve düğün gibi cemaatin özel günlerinden kullanılıyor.

Fotoğraf: Jiri Havran
Mimarisi ve tarihi özellikleri nedeniyle Norveç’in en popüler turistik yapılarından biri olan Urnes Stave Kilisesi’nin yaz ve kış manzaraları ise görülmeye değer!
1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir