Danimarka: Bir Petrol Masalının Sonu

Karbon-nötr olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Danimarka, enerji üretimini karşılamak için fosil yakıtlara ihtiyaç duymayacağı bir gelecek inşa etmeye devam ediyor.  

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen. Fotoğraf:  Rene Schutze

İktidardaki Sosyal Demokratların teklifi ile Kuzey Denizi’ndeki tüm petrol ve doğal gaz arama-çıkarma faaliyetlerinin 2050 yılına dek sonlandırılması için sunulan yasa tasarısı, 175 sandalyeli Danimarka parlamentosunda muhalefetin de desteği ile çoğunluk tarafından kabul edildi. 4 Aralık Perşembe günü gerçekleşen oylama ile birlikte parlamento üyeleri, 1972’de başlayan ve ülkeyi Avrupa Birliği’nin en büyük petrol üreticisi yapan açık deniz gaz ve petrol sondajlarını sona erdirecek kararı vermiş oldular. Bu kararla birlikte; 2050 yılı, Kuzey Denizi’nde fosil yakıtların çıkarılacağı son yıl olacak. 

Danimarka, iklim değişikliği ile mücadelede kendini öncü ülkelerden biri olarak konumlandırıyor. Mevcut hükümet iktidara geldiğinde, Başbakan Mette Frederiksen bunu gezegendeki “ilk iklim seçimi” olarak nitelendirmişti. Öte yandan ülkede on yıllardır devam eden petrol üretimi, iklim politikaları konusunda bir tutarsızlık yaratıyordu. Son zamanlarda; iklim hedeflerine ulaşmak adına kararlı adımlar atmadığı yönünde eleştirilere maruz kalan hükümet, bu kararla birlikte artık daha güçlü bir mesaj veriyor.  

Kuzey Denizi

Danimarka, 1970’lerden bu yana Kuzey Denizi petrolünden milyarlarca dolar kazandı. Petrol ve gaz sektörünün yarattığı vergi geliri ve büyük ihracat kalemi, ülke ekonomisi üzerinde olumlu bir etki yaratarak bir refah devletinin kurulmasına yardımcı oldu.   

İstatistiklere göre Danimarka, günlük 145 bin varil petrol üretiyor. Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç ve İngiltere’nin petrol üretim hacmi daha büyük olsa da Danimarka Kuzey Denizi’ndeki rezervleri sayesinde 1997’den beri petrol ve doğal gaz ihracatçısı ülkeler arasında yer alıyor. Tahminler, 2020’lerin sonuna dek Danimarka’nın bu pozisyonu koruyacağını söylüyor. 

Aralık ayının ilk haftası onaylanan yasa gereği, petrol arama ve çıkarma faaliyetleri için planlanan sekizinci ruhsatlandırma turu ve gelecek ihaleler de iptal edildi. Fransa merkezli çok uluslu petrol şirketi Total’in ekim ayında ihale sürecinden çekilmesi büyük bir belirsizlik yaratmış ve geriye yalnızca bir aday şirket kalmıştı. İptal edilen ihalelerin ardından 150 milyon varile eşdeğer petrol okyanus altında kalacak. 

Beklentiler…

Ocak 2019’da Helsinki’de bir araya gelen Nordik ülkeler grubunun başbakanları karbon nötr bir gelecek yaratma konusunda ortak bir deklarasyon yayınlamıştı. Bu ülkelerin, 2030 yılına dek karbon emisyonlarını %70 oranında azaltmak gibi iddialı iklim hedefleri üzerinde anlaşmalarının ardından atılacak siyasi adımlar beklenmekteydi. 

Enerji ve İklim bakanı Dan Joergensen, “fosil çağına bir son veriyoruz” diyerek kararın “dünya çapında yankı uyandırmasını” beklediğini söyledi. Greenpeace Danimarka iklim ve çevre politikası başkanı Helene Hagel ise, kararın iklim hareketi ve destekçileri için büyük bir zafer olduğunu dile getiriyor. 

Kaynaklar: 

About oil and gas. (2019, April 29). Energistyrelsen. https://ens.dk/en/our-responsibilities/oil-gas/about-oil-and-gas 

Bloomberg. (n.d.). Bloomberg – Are you a robot?. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-03/denmark-ends-north-sea-oil-exploration-drops-production-in-2050 

Denmark oil. (n.d.). Worldometer – real time world statistics. https://www.worldometers.info/oil/denmark-oil/ 

Denmark set to end all new oil and gas exploration. (2020, December 4). BBC News. https://www.bbc.com/news/business-55184580 

Market movers Europe, Dec 14-18: Energy legislation announcements expectedBrexit stockpiling hits container rates | S&P global Platts. (2020, December 14). Accelerating Progress | S&P Global. https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/videos/market-movers-europe/121420-opec-oil-reports-carbon-prices-container-brexit-germany-renewable-spain-metals-power 

Olsen, J. M. (2020, December 4). Denmark to end oilgas extraction in North Sea. CTVNews. https://www.ctvnews.ca/business/denmark-to-end-oil-gas-extraction-in-north-sea-1.5216868 

Www.ETEnergyworld.com. (2020, December 4). Denmark to end oil and gas exploration in North Sea in 2050. ETEnergyworld.com. https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/oil-and-gas/denmark-to-end-oil-and-gas-exploration-in-north-sea-in-2050/79560882 

2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir