Sahne: Lilyhammer

Norgesvenner: Norveç’in Dostlar Listesi

Norgesvenner’ın Türkçedeki karşılığı ‘Norveç’in dostları’ iken, Norgesvenn bu kişinin Norveç’e yaptığı ziyaret anlamını taşıyor. Kelimenin uygulamadaki karşılığı ise biraz farklı; Norveç’in dostları listesinde yer almak için sadece Norveç’e hayranlık beslemeniz ya da sık sık ziyaret etmeniz yeterli değil, bir de dünyaca ünlü bir popstar, yazar, politikacı ya da sanatçı olmanız gerekiyor.

Nasıl ortaya çıktığına ve bugünkü anlamına nasıl evrildiğine dair kesin bilgilere ulaşılamayan bu unvanı taşıyanlar, resmi olmayan bir Norgesvenner listesinde yer alıyor. Listede yer almak için ünlü kişinin iş veya kişisel nedenlerle birçok kez Norveç’i ziyaret etmiş olması gerekiyor. Norveç’e olan hayranlığını dile getirmesinin ve şartlar el verdiğinde Norveç’e yerleşmek istediğini söylemesinin de bu unvanı almasında etkili olduğundan bahsediliyor. Bunlar gibi belli başlı kriterleri olsa da, listede yer almak için yapılması gerekenlere dair kesin kurallar bulunmuyor. Yeterince ünlüyseniz ve bir şekilde Norveçlilerin kalbini kazandıysanız bir gün kendinizi bir Norgesvenner olarak bulabilirsiniz.

Haliyle, bir Norgesvenner’ın ülkeyi ziyareti de Norveçliler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Bir Norgesvenner ülkeye her gelişinde basına Norveç hakkındaki düşüncelerini dile getirdiği bir demeç vermek üzere davet ediliyor. Üstelik bu unvanı bir kez elde ettiyseniz ömür boyu taşıyorsunuz. Bu da ülkeye her gelişinizde kameralar karşısına geçmeye hazır olmanız gerektiği anlamına geliyor.

Peki, kimler bu listede?

The Sopranos ve Lillyhammer yapımlarından da tanıdığımız Steven van Zandt, E Street Band’in efsanevi ismi Bruce Springsteen, 50 Cent, Samantha Fox, Wyclef Jean, Isac Elliot ve Bonnie Tyler Norgesvenner listesinde yer alan ünlüler arasında. Alman televizyon dizisi Derrick’in başrol oyuncusu Horst Tapper da listede yer alan isimlerden biriydi. Norgesvenner ünvanı verilen gruplar da bulunuyor: rock gruplarından Smokie ve Prodigy üyeleri de Norveç’in dostları arasında. Listede bulunan bir diğer isim ise Danimarka Kraliçesi II. Margrethe.  

Kaynak: ScandiKitchen, Norsk Folkmuseum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir