Norveç : Elektrikli Otomobillerin Zaferi

Sahip olduğu refahın büyük bir kısmını onlarca yıllık petrol ve doğal gaz gelirlerine borçlu olsa da her geçen yıl fosil yakıtlara sırtını dönen Norveç, elektrikli otomobillere başka hiçbir yerde görülmediği kadar kucak açıyor. 

Pazar Payı %50 Barajını Aştı

Salı günü açıklanan yeni verilere göre; Norveç‘te elektrikli otomobillerin satış oranları, benzinli, dizel ve hibrit motorlarla çalışan otomobilleri geride bıraktı. Alman otomobil üreticisi Volkswagen ise rakibi Tesla’nın Norveç pazarındaki üstünlüğünü ekarte ederek liderliği ele geçirdi.

CNN raporuna göre, Volkswagen’in lüks markası Audi, 2020 yılında e-tron modelinden 9.227 adet satarak pazar lideriydi.7,770 adet satan Tesla Model 3, listede ikinci sırada yer alırken. Volkswagen’in ID3’ü 7,754 satışla üçüncü oldu.

Norveç Kara Yolları Bilgilendirme Konseyi’nin (OFV) açıkladığı verilere göre, bataryalı elektrikli araçlar (BEV), 2020’de Norveç’te satılan tüm yeni otomobillerin %54,’ünü oluşturuyor. Bu tutumla küresel bir rekora imza atan Norveç’te geçen yıl bu oran %42’ lerdeydi. 

Siyasi Destek

Norveç parlamentosu 2017 yılında otomotiv sektörüne ilişkin sıfır emisyon hedefi belirlemişti. Bu hedef doğrultusunda Norveç, 2025 yılında benzinli ve dizel otomobil satışlarına son veren ilk ülke olmak istiyordu. Ekonomik ve idari anlamda bir bağlayıcılığı bulunmayan bu kararından ardından ülke, hem köklü markalar hem de sektörün yeni oyuncuları için bir yatırım merkezine dönüşmüştü. 

Bu süreçte diğer Avrupa ülkeleri de benzer hedefler duyurdular. İngiltere ve Almanya 2030, Fransa ise 2040 yılına kadar elektrikli araçların hüküm sürdüğü bir otomotiv sektörü yaratmak istiyor.

Avrupa’nın en büyük petrol üreticisi olmasına karşın benzinli ve dizel otomobillerin satışını sonlandırarak bu alanda bir ilk olmayı amaçlayan Norveç, elektrikli araç sahiplerini bir takım taşıt vergilerinden de muaf tutuyor. Hükümetin getirdiği teşvikler, birçok elektrikli araç modelini benzinli modellere göre daha ucuz kılıyor. Ülke genelinde 10 bin şarj noktasının bulunduğu Norveç’te elektrikli otomobil kullanıcıları otobüs şeritlerinin kullanımında, feribotlarda ve ücretli otoyollarda indirimli tarifelerden yararlanıyor.

Kaynaklar:

Electric cars hit record in Norway, making up nearly 60 percent of sales in March. (2019, April 2). NPR.org. https://www.npr.org/2019/04/02/709131281/electric-cars-hit-record-in-norway-making-up-nearly-60-of-sales-in-march

Klesty, V. (2021, January 5). Electric cars rise to record 54% market share in Norway in 2020. U.S. https://www.reuters.com/article/autos-electric-norway/electric-cars-rise-to-record-54-market-share-in-norway-in-2020-idINKBN29A0ZL

Marathe, O. (2021, January 9). Explained: How electric vehicles dominated Norway’s auto market. The Indian Express. https://indianexpress.com/article/explained/norway-electric-vehicles-auto-market-7139277/

Riley, C. (2021, January 5). Electric cars hit record 54% of sales in Norway as VW overtakes Tesla. CNN. https://edition.cnn.com/2021/01/05/business/norway-electric-cars-vw-tesla/index.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir