Fotoğraf: Kris Verhoeven

Hytte nedir?

Günlük hayatın karmaşasından kaçıp doğa ile buluşmanın yolu; hytte!

Norveç kültüründe önemli bir yere sahip olan hytte, basit olarak bakıldığında kırsal kesimde küçük bir evde vakit geçirmek anlamına gelebilir. Ancak Norveç’te hytte, bir etkinlik yerine kültür olarak benimseniyor.

Norveç topraklarının büyük bir kısmı el değmemiş güzellikte manzaralardan oluşuyor. Doğanın güzelliği İskandinav atalarından gelen mirasla birleşince halkın doğaya kaçıp kafa dinlemesi kaçınılmaz oluyor. Norveç’te bu kaçışlar çok meşhur. Başka hiçbir medeniyet belirtisinin olmadığı bir yerde aileleriyle ya da dostlarıyla birlikte olmayı çok seviyorlar. Bu nedenle Norveç genelinde 400.000’den fazla hytte evi var ve daha fazlası da yapılıyor.

Fotoğraf: NTB scanpix

Hytte’yi sadece vakit geçirmek olarak nitelendirmek ise oldukça yanlış. Dağların çağrısına kulak vermek olarak nitelendirilen hytte kültürünün bu denli yerleşmesinin en önemli sebepleri arasında stresli şehir hayatı ve beraberinde gelen tüm endişelerden uzaklaşmak, basit yaşamak, aile ve doğa ile bağlantı kurmak için mükemmel bir olanak olması var.

Fotoğraf: Kris Verhoeven

Hytte kültürünün başlangıcının, kıyılarda balıkçılık yapan insanların yaz aylarında kullandığı dağ çiftliği olan seter veya sœterden geldiği düşünülüyor. Bu dağ çiftliklerinin 1800’lerde popüler ve turistik hale gelmesiyle Norveç’in kabin kültürü olan hytte ortaya çıkıyor. Evler genellikle ahşaptan yapılıyor ve Norveç’in meşhur kırmızısına boyanıyor. Evlerin içi rüstik ve çoğu zaman sadece bir masa, birkaç sandalye, basit bir yatak, soba ve manzarayı seyretmek için pencerelerden oluşuyor.

Fotoğraf: Haakon Harriss

Tam bir hytte deneyimi yaşamak için temel bir evde kalmanız gerekiyor. Bu evlerde hayata ilkel bir yaklaşım var. Öyle ki suyunuzu dereden almanız, ısınmak için odununuzu toplamanız ve sobanızı yakmanız, tuvalet için ise evden en az 50 metre dışarıya yürümeniz gerekiyor.

Fotoğraf: Roger Samdal

İlk başlarda sadece temel ihtiyaçların karşılanmasının amaçlandığı ahşap hytte evleri şimdilerde modernleşerek tam olarak günümüzdeki müstakil ev hâlini alıyor. İçerisinde internetten jakuziye kadar birçok seçenekle karşılaşılan ve genellikle turistik amaçla kullanılan yeni nesil hytte evleri Norveç’in en çok turist çeken özelliklerinden biri.

Fotoğraf: Malene Emilie Rustad
Norveç’e seyahat ettiğinizde hytte’leri neredeyse her yerde görürsünüz; dağların tepelerinde, okyanusun kıyısında, bir gölün kenarında ya da yeşilliklerin ortasında… Günlük hayatın karmaşasının fişini çekip dinlenmek ve sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirmek istiyorsanız Norveç’in hytteleri tam size göre!

2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir