Fotoğraf: Camilla Damgaard

Maihaugen Açık Hava Müzesi

13. yüzyıldan günümüze kadar gelen evlerle Norveç’in geçmişine ışık tutan açık hava müzesi; Maihaugen.

Norveç’in Lillehammer kentinde bulunan Maihaugen, Kuzey Avrupa’nın en büyük açık hava müzelerinden ve Norveç’in en büyük kültür tesislerinden biri olarak biliniyor. 13. yüzyıldan günümüze kadar 200’den fazla tarihi evin bulunduğu bu harika açık hava müzesi ziyaretçilerine pastoral ortamının keyfini çıkarma ve tarihi bir deneyim şansı sunuyor.

Garmo Stave Kilisesi
Fotoğraf: Ian Brodie

Müzenin en çok ziyaret edilen kısmı ise Garmo Stave Kilisesi. Kilise 1882’de demonte ediliyor ve Anders Sandvig’e satılıyor.1920-1921’de ise Maihaugen’de yeniden inşa ediliyor. Maihaugen ayrıca büyük bir fotoğraf arşivi ve bir kapalı müze de içeriyor. 1967’de ise 700’den fazla koltuk ve geniş bir sergi alanı ile Maihaugsalen konser salonu açılıyor.

Eski Kasaba Sokağı
Fotoğraf: Øyvind Holmstad 
Müzeyi kim kuruyor?

Kurucu Anders Sandvig, bir müzede Norveç kültürü ve tarihinin bir örneğini sağlamak için Gudbrandsdalen’deki eski evlerden ve çiftlik avlularından topluyor. Evinin arka bahçesinde bu işe başlayan Sandvig’in koleksiyonu büyüdüğünde  belediye meclisi ona müze için kalıcı bir yer teklif ediyor. Lillehammer şehrinde bir bölge ayrılıyor ve Sandvig’in koleksiyonunu satın alınıyor. Böylece  Maihaugen’in resmi adı ile Sandvig Koleksiyonları kuruluyor.

Postane
Fotoğraf: Helge Sognli

Maihaugen, Orta Çağ’dan günümüze insanların Gudbrandsdalen’de nasıl yaşadıklarının tarihini anlatıyor. Müzede kilise, okul, postane, tren istasyonu, dükkanlar, hapishaneler ve askeri tesisler gibi sosyal kurumlar temsil ediliyor. Müze aynı zamanda Orta Çağ’dan kalma zengin bir eser, mobilya, alet ve süs eşyası koleksiyonuna sahip.

Kraliçe Sonja’nın Evi
Fotoğraf: Camilla Damgård

Müze içerisindeki evlerin kapıları genelde açık olarak tutuluyor ve ziyaretçilerin keşfetmesine imkan tanınıyor. Evlerin içerisinde Kraliçe Sonja’nın 1930’larda yaşadığı çocukluk evi de bulunuyor. Ev, Haraldsen ailesi için inşa ediliyor ve Sonja, 1968’de Veliaht Prens Harald ile evlenene kadar burada yaşıyor. Ev, 1 Haziran-17 Ekim tarihlerinde açılıyor ve yılın geri kalanında yalnızca pencerelerden bakılabiliyor.

Fotoğraf: Camilla Damgård

Maihaugen sadece farklı zamanlara ait tarihi evleri göstermiyor. Açık hava müzesinde, Norveçlilerin kabin rüyasının zaman içinde nasıl geliştiğini anlatan dağ kabinlerinin olduğu bir bölüm de bulunuyor.

Fotoğraf: Astri Ekre

Yaz boyunca açık hava müzesinin otlak alanlarının her yerinde inekler ve koyunlar bulunuyor ve hem çocuklar hem de yetişkinler, hayvanlarla tanışmaktan keyif alıyor. Yine içerisindeki müzede düzenlenen sergiler ve piknik alanları ise ziyaretçilere güzel bir gün geçirme fırsatı sunuyor.

Fotoğraf: Jørgen Skaug

Eski yaşantılara ve Norveç tarihine merak duyanların müzeyi mutlaka gezmesi gerekiyor.
İyi gezmeler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir