Fotoğraf: kristofferborgli.com

Filmekimi 2022- İskandinav Yapımı Filmler

7-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Filmekimi’nde izleyebileceğiniz İskandinav yapımı filmleri sizler için topladık.

Filmekimi’nde yer alan filmler 7-16 Ekim tarihleri arasında İstanbul’daki Atlas 1948, Citys Cinewam 7, Kadıköy Sineması ve Sinematek Sinemaevi‘nde izlenebiliyor olacak. Biletleri ise 4 Ekim 14.30da satışa çıkıyor.
Nordik yapımlı filmleri aşağıda sizler için listeledik.
Şimdiden iyi seyirler!

Sick of Myself

Signe ve Thomas sağlıksız, rekabetçi bir ilişki içindedirler. Thomas bir anda çağdaş bir sanatçı olmayı başarınca ise ilişkileri kısır bir hâl alır. Signe ise 30 yaşını doldurmuş ve hayatını herhangi bir hırs veya başarı olmadan yaşayan biridir. Signe, dikkat ve sempati çekmeye kararlı yeni bir kişilik yaratarak statüsünü geri kazanmak için tam zamanlı kurban olarak umutsuz bir girişimde bulunur. Sick of Myself’in yönetmeni ise ilk uzun metrajlı filmi DRIB (2017) ile tanınan ödüllü bir Norveçli Kristoffer Borgli.
Yapım: Norveç

Holy Spider

Gräns ​​/ Border’ın yönetmeni Ali Abbasi, kışkırtıcı, şiddetli, zifiri karanlık bir gerilimle geri dönüyor. Holy Spider’da saygın yurttaş, aile babası Saeed’in kutsal Meşhed kentini ahlaksız ve yozlaşmış sokak fahişelerinden ‘temizlemek’ için kendi arayışına girişmesini izliyoruz. Cinayetler vatandaşları korkuttuğunda bir kadın gazeteci olayla ilgilenir ve kendi başına araştırmaya başlar. 2000 yılında Meşhed’de seks işçilerini hedef alan bir seri katilin gerçek hikayesine ve devam eden duruşmasına dayanan filmde Ali Abbasi, ataerkil bir toplumdaki kadın düşmanlığını eleştiriyor. Holy Spider, 2022 Cannes En İyi Kadın Oyuncu (Zar Amir-Ebrahimi) ödülünü aldı ve Danimarka’nın Oscar adayı olarak açıklandı.
Yapım: Danimarka, Almanya, İsveç, Fransa

Godland

Görsel formu, tarzı ve kurgusu ile bu yıl Cannes’de gösterime girecek en cüretkâr filmlerden biri olan Godland, İzlanda’nın eşsiz doğasının fonunda geçen olağanüstü bir drama. 19. yüzyılın sonlarında genç bir Danimarkalı rahip, bir kilise inşa etmek için İzlanda’nın uzak bir bölgesine gider. Ancak affetmeyen manzarada ne kadar derine inerse amacından, ahlakından ve ideallerinden o kadar çok uzaklaşır. Yönetmen Hlynur Pálmason‘un ‘atan kalp’ olarak nitelendirdiği Godland, 2022 Cannes Palm Dog Büyük Jüri Ödülü’nün de sahibi oldu.
Yapım: Danimarka, İzlanda, Fransa, İsveç

Boy from Heaven

İsveçli gazeteci, yapımcı ve yönetmen Tarik Saleh‘in en son filmi, çok ödüllü suç draması The Nile Hilton Incident’e benzer şekilde bir kez daha Mısır’ın iç siyasetini ele alıyor. Boy from Heaven, Sünni İslam’ın geleneksel olarak güçlü bir merkez üssü olan Kahire’deki Al-Azhar Üniversitesi’nde okumak için nihai ayrıcalık sunulan bir balıkçının oğlu Adam’a odaklanıyor. Mısır’da mümkün olmadığı için büyük ölçüde İstanbul ve çevresinde çekilen Boy from Heaven; paranoya, ikiyüzlülük, yolsuzluk ve inanç dokuyan sürükleyici bir siyasi gerilim filmi. Film, İsveç’in Oscar adayı olarak açıklandı ve 2022 Cannes’te En İyi Senaryo ödülünü aldı.
Yapım: İsveç, Fransa, Finlandiya

More Than Ever

Hélène ve Mathieu yıllardır birlikte mutludurlar. Aralarındaki bağ derindir. Varoluşsal bir kararla karşı karşıya kalan Hélène, aşklarının gücünü test edecek bir eylem olan barış aramak için tek başına Norveç’e gider. Yönetmen Emily Atef‘in ilham kaynağı ise 20 yıldan fazla bir süredir multipl skleroz ve daha sonra kanserden acı çeken annesi! More Than Ever aynı zamanda talihsiz bir kazada hayatını kaybeden aktör Gaspard Ulliel‘in son filmi.
Yapım: Fransa, Almanya, Lüksemburg, Norveç

The Blue Caftan

Ortaya çıkmamış duygular, doyumsuz arzular ve her şeye rağmen yaşayan bir aşk… Halim ve Mina, Fas’ın en eski medinalarından birinde geleneksel bir kaftan dükkânı işletir. Talepkâr müşterilerin emirlerine ayak uydurmak için Youssef’i çırak olarak işe alırlar. Yetenekli çırak, kaftan ustası bir maalem olan Halim’den nakış ve terzilik sanatını öğrenmeye büyük bir özveri gösterir. Mina, kocasının genç adamın varlığından ne kadar etkilendiğini yavaş yavaş anlar. Yönetmen koltuğunda Maryam Touzani’ nin oturduğu The Blue Caftan,  Fas’ın Oscar adayı olarak ilan edildi ve 2022 Cannes FIPRESCI Ödülü’nün sahibi oldu.
Yapım: Fas, Fransa, Belçika, Danimarka

Butterfly Vision

Maksym Nakonechnyi‘nin ilk uzun metrajlı filmi olan Butterfly Vision, Ukrayna’nın savaşçılarına ve bütünlükleri, özgürlükleri ve gelecekleri için savaşan kadınlarına odaklanıyor. Ukraynalı hava keşif uzmanı Lilia, Donbass’ta aylarca tutuklu kaldıktan sonra ailesinin yanına döner. Ancak tutsaklığın travması ona işkence etmeye devam eder ve rüyalarına girer. Lilia’nın içinde derinlerde büyüyen bir şey travmasını unutmasına izin vermez ancak kendini bir kurban olarak tanımlamayı reddeden Lilia, bu durumdan kurtulmak için savaşır.
Yapım: Ukrayna, Çekya, Hırvatistan, İsveç

3 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir