Yılın En Sevilen Nordik Filmleri

Muhteşem manzaralara, sıradışı ve şaşırtıcı konulara sahip yılın en sevilen Nordik filmlerini sizler için derledik.

İçlerinden bazılarını Filmekiminde de izleme fırsatı da bulduğumuz Finlandiya, Danimarka, Norveç ve İzlanda yapımı yılın en iyi Nordik Filmlerini sizler için bir araya getirdik.

The Woodcutter Story (Finlandiya)

Yönetmen: Mikko Myllylahti

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki filminin yönetmeni Mikko Myllylahti, The Woodcutter Story‘yi anlatmak için aktör Jarkko Lahti ile bir kez daha bir araya geliyor. Filmde, Kuzey Finlandiya’daki küçük bir kasabada basit bir hayat yaşayan Fin oduncu Pepe’nin hayatını izliyoruz. İki bölüm ve bir girişten oluşan sürükleyici bir anlatıya sahip film, Finlandiya’nın dağlar ve ormanlarla çevrili karlı bir bölgesinde geçiyor. Bir gün yerel halk kereste fabrikasının kapatılacağını, yerine ise bir maden ocağı kurulacağını öğrenir ve devamında olaylar gelişir. Filmin en güzel özelliklerinden biri ise asla tahmin edilebilir bir hikayeye sahip olmamasıdır, diyebiliriz.

Into the Ice (Danimarka)

 Yönetmen: Lars Henrik Ostenfeld

Into the Ice, Grönland’daki buz sahalarını inceleyen araştırmacıları ve bilim adamlarını takip eden büyüleyici bir belgesel. Belgeselde iklim değişikliğinin etkilerini inceleniyor, buzun içinde saklanan tarihe ve hikayelere bakıyor, buzda oluşmuş devasa kraterleri binlerce fit aşağıya inerek inceliyorlar. Eğitici, güzel ve bazen biraz ürkütücü olsan belgeselden, buzun gezegenimizde oynadığı role ve onu incelemek için hayati önem taşıyan insanlara oldukça saygı duyarak ayrılacaksınız.

Sick of Myself (Norveç)

Yönetmen: Kristoffer Borgli

Kötülükten keyif alan Signe ile sanatçı sevgilisi Thomas arasındaki sağlıksız ilişkinin temelinde rekabet yatar. Thomas beklenmedik şekilde başarıya kavuştuğundaysa 30 yaşına yaklaşan Signe’nin elinde ne hırs ne de bir başarı kalmıştır. Zedelenen konumunu düzeltip ve dibe vuran özgüvenini yeniden kazanmak için Signe sürekli ilgi, acıma ve sempati toplayacağı çıkışsız bir yola girer: Artık yaşamını bir kurban olarak sürdürecektir.  Sick of Myself, en karanlık İskandinav komedileri içerisinde yer alabilir ve aynı zamanda narsisizm, sosyal kimlik arzusu üzerine çok ilginç bir açıklama yapabilir. Ayrıca filmin en dikkat çeken Nordik Filmler içerisinde olacağına da eminiz!

Godland (İzlanda)

Yönetmen: Hlynur Pálmason

Winter Brothers ve A White White Day filmlerinin arkasındaki adam olan en sevdiğimiz İzlandalı yönetmenlerden biri olan Hlynur Palmason, Godland için fantastik bir İzlandalı ve Danimarkalı oyuncu kadrosunu bir araya getiriyor. Bu filmi bu kadar inanılmaz yapan şey, İzlanda’nın en inanılmaz manzara çekimleri sayesinde izleyiciyi tamamen içine çekmesi diyebiliriz. 19.yy sonlarında genç bir Danimarkalı rahip, bir kilise inşa etmek ve insanları fotoğraflamak için İzlanda’nın uzak bir bölgesine seyahat eder. Ancak gördüğü inanılmaz manzara karşısında ne kadar derine inerse amacından, misyonundan ve ahlakından o kadar çok sapar. Godland, Oscar için tartışmasız bir film olarak karşımıza çıkıyor.

İyi seyirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir