2021’e Damga Vuran 10 Nordik Film

Bir yılı daha sonlandırıyoruz. Günler kısalıyor, geceler uzuyor. Havaların her gün biraz daha soğuduğu ve an itibariyle kulaklarımıza “All I Want for Christmas Is You” çalınmaya başladığı bu zamanlarda seneyi özetler nitelikte listeler ve favoriler de ufukta belirmeye başladı.

Biz de 2021’in öne çıkan, hem prestijli festivallerden çeşitli ödüllerle ayrılmış hem de izleyici ve eleştirmenlerin beğenisini kazanmış on Nordik filmi bir araya getirdik bu listede. Geçtiğimiz sene listenin 2020 için olan versiyonunu hazırlarken hepimizin içinde olduğu belirsizlik haline değinmiştik. Yeni listeyi de bu duygunun ufak ufak anılarımızda kalmaya başladığını, ‘normale’ ve daha iyi olana doğru ilerlediğimizi umut ederek sunmak isteriz.

10. Gritt

Yönetmen: Itonje Søimer Guttormsen / Norveç / 118′

Norveçli yönetmen Itonje Søimer Guttormsen ilk uzun metraj filmi Gritt‘de, kendisini pek de hoşnut karşılamayan bir topluluğun ilgisini kazanmayı amaç edinen ve oraya ait hissetmeye çalışan bir sanatçıyı merkeze taşıyor. Ana karakterinin bu uğurda attığı adımları takip eden ve onun ‘sanat yapmak’ adına nasıl bir yola girdiğiyle ilgilenen film, Rotterdam ve Göteborg Film Festivalleri’nin ana yarışma seçkisinde yer almıştı.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

9. De uskyldige (The Innocents)

Yönetmen: Eskil Vogt / Danimarka, Finlandiya, İsveç, Norveç / 117′

Joachim Trier’le beraber kaleme aldığı senaryolarla tanınan ve ilk filmi Blind (2014) ile aralarında İstanbul Film Festivali’nin de olduğu pek çok uluslararası festivalden ödülle ayrılan Eskil Vogt, yedi yılın ardından ikinci filmi De Uskyldige ile yönetmenliğe geri döndü. Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış / Un Certain Regard bölümünde yarışan film, bir yaz günü ailelerinin onlarla ilgilenmediği bir vakitte karanlık ve gizemli güçlerini açığa çıkaran bir grup çocuğun doğaüstü hikayesine odaklanıyor.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

8. a-ha: The Movie

Yönetmen: Thomas Robsahm ve Aslaug Holm / Norveç / 99′

2021, Sparks’dan The Velvet Underground’a, Frank Zappa’dan The Beatles’a odağı müzik olan belgesellerin seyirciyle buluştuğu bir sene oldu. Thomas Robsahm ve Aslaug Holm ise a-ha: The Movie‘de, 1985 çıkışlı Hunting High and Low albümüyle uluslararası sahnede isminden söz ettiren ve başta “Take on Me” olmak üzere pek çok şarkıyla pop tarihine damga vuran a-ha’nın on yıllara yayılan hikayesine ve Norveçli grubun kariyerindeki iniş-çıkışlarına göz atıyor.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

7. Ninjababy

Yönetmen: Yngvild Sve Flikke / Norveç / 103′

Kvinner i for store herreskjorter‘in (Women in Oversized Men’s Shirt, 2015) ardından yeniden hamilelik temasına odaklanan Yngvild Sve Flikke Ninjababy‘de, astronot, orman bekçisi ya da çizgi film sanatçısı gibi pek çok hayali olan, ancak ajandasında anne olmak üzerine herhangi bir maddenin yer almadığı Rakel’in yaşamına davet ediyor seyirciyi. Beklemediği bir ande hamile olduğunu öğrenen ana karakterinin aniden değişen düzenini izlediğimiz film, Norveç’in bu yıl Uluslararası Oscar için değerlendirmeye aldığı filmler arasındaydı.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

6. Tigrar (Tigers)

Yönetmen: Ronnie Sandahl / Danimarka, İsveç, İtalya / 116′

Borg vs McEnroe (2016) filminin senaristliğini üstlenmiş olan Ronnie Sandahl, ilk yönetmenlik denemesi Tigrar‘da on altı yaşındaki yetenekli futbol oyuncusu Martin’e odaklanıyor ve onun Inter Milan kulübüne olan transferinin ardından geçirdiği değişimi ve insanın başına yalnızca bir kez gelebilecek bu ‘talihin’ beraberinde getirebileceklerini masaya yatırıyor. Göteborg Film Festivali’nin Nordik Film yarışmasından En İyi Film ödülüyle ayrılan Tigrar, aynı zamanda İsveç’in bu seneki Uluslararası Oscar başvurusu.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

5. Tove

Yönetmen: Zaida Bergroth / Finlandiya, İsveç / 116′

Miami (2017) ve Marian paratiisi (Maria’s Paradise, 2019) gibi filmlerin yönetmeni Zaida Bergroth son filmi Tove ile kamerasını İkinci Dünya Savaşı sonrası Helsinki’sine çevirerek oradaki yaşamı, yazdığı çocuk kitapları ve yarattığı Moomin karakterleri ile tanınan Tove Jansson’un perspektifinden anlatıyor. Jansson’un hayatının önemli bir bölümünü kurduğu ikili ilişkiler ve ülkesinin sanat çevreleri üzerinden aktaran film, 93. Oscar Ödülleri’nin Uluslararası ayağında Finlandiya’yı temsil etmişti.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

4. Dýrið (Lamb)

Yönetmen: Valdimar Jóhannsson / İzlanda / 106′

Daha önce Game of Thrones (2011 – 2019) ve Rogue One (2016) gibi büyük projelerde teknisyen olarak görev alan İzlandalı Valdimar Jóhansson, ilk yönetmenlik deneyimi Dýrið‘de çocuk sahibi olmak üzerine trajik bir geçmişe sahip bir çiftin, çiftliklerinde dünyaya gelen bir kuzuyu keşfetmelerini konu ediniyor. Dramını ve gerilimini çiftin bu bebeğe yaklaşımları ve onu büyütme tercihleri üzerinden kuran film, geçtiğimiz haftalarda İzlanda’nın bu yılki Uluslararası Oscar başvurusu olarak belirlendi.

Nereden İzleyebilirim? Daha önce Filmekimi kapsamında gösterimi gerçekleştirilen Dýrið, 25 Şubat 2022’den itibaren MUBI’den izlenebiliyor olacak.

3. Hytti Nro. 6 (Compartment No. 6)

Yönetmen: Juho Kuosmanen / Almanya, Estonya, Finlandiya, Rusya / 106′

Önceki filmleriyle Cannes Film Festivali’nde Cinefondation ve Belirli Bir Bakış ödülleri kazanan; Hytti Nro. 6 ile de bu yılki festivalin Jüri Büyük Ödülü sahiplerinden biri olan Juho Kuosmanen yeni filminde Kuzey Kutup Dairesi’ne giden bir trende tanışan iki yabancıyı merkezine taşıyor. Bu yolculuğu beraber geçiren karakterlerinin hayata karşı geliştirdikleri yaklaşımlara ve aralarında gittikçe kuvvetlenen bağa odaklanan film, Uluslararası Oscar’da Finlandiya adına yarışıyor olacak.

Nereden İzleyebilirim? Daha önce Filmekimi kapsamında seyirciyle buluşan Hytti Nro. 6, 25 Şubat 2022’de vizyondaki yerini alacak.

2. Flugt (Flee)

Yönetmen: Jonas Poher Rasmussen / ABD, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İspanya, İsveç, İtalya, Norveç, Slovenya/ 90′

Amin’in Afganistan’dan başlayan ve Danimarka’ya kadar uzanan göç hikayesini izlediğimiz Flugt‘da Jonas Poher Rasmussen, bir aile üzerinden bir coğrafyanın umut arayışını gözler önüne seriyor. Gerçek olayların temel alındığı belgesel türündeki film, özgürlüğe duyulan hasreti göçmenlik teması üzerinden olduğu kadar, kimliğini yıllarca saklamaya zorlanmış ana karakterinin kendini keşif süreci üzerinden de anlatıyor. Bu yıl Uluslararası Oscarlar’da Danimarka’yı temsil edecek Flugt‘un, aynı zamanda En İyi Animasyon ve En İyi Belgesel dallarında da iddialı olacağı tahmin ediliyor.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

1. Verdens verste menneske (The Worst Person in the World)

Yönetmen: Joachim Trier / Danimarka, Fransa, İsveç, Norveç / 127′

Reprise (2006), Oslo, 31. august (2011) ve Louder Than Bombs (2015) gibi filmleriyle oldukça başarılı bir filmografi inşa eden Joachim Trier, yeni filmi Verdens verste menneske‘de otuzlu yaşlarına girmek üzere olan Julie’nin hayatından bir kesit sunarken, kişinin yaşı ne olursa olsun büyümenin, istemenin ve hissetmenin sınırları olmadığının altını çiziyor. Başrolü Renate Reinsve’ye Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran film, Norveç’i bu yıl Uluslararası Oscar yarışında temsil ediyor ve son tahminler filmin bu daldaki şansının bir hayli yüksek olduğunu öngörüyor.

Druk (Another Round, 2020) ile geçtiğimiz sene Nordik sınırlarına dönen Uluslararası Oscar heykelciği, Verdens verste menneske‘nin zaferi ile bu coğrafyada kalmaya devam edecek mi, yanıtını mart ayında, 94. Oscar Ödül Töreni’nde öğreneceğiz.

Nereden İzleyebilirim?  Geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki film festivallerini dolaşan Verdens verste menneske, 19 Kasım 2021’de vizyondaki yerini alacak.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir