Koselig: Kış Boyunca Huzurun Anahtarı Olacak Norveç Konsepti

Koselig tüm yıl boyunca geçerlidir, ancak kış döneminde bu küçük anların tadını çıkarmakla ilgilidir. Norveçlilerin çok fazla deneyimi olduğu bir şeydir.

Öncelikle kelimenin kendisine bakalım: hem isim (koselig) hem de fiildir (kose). Tercümesi zor bir kelime… İngilizce karşılığı rahat anlamına gelen ”cozy” ama Koselig’in anlamı ondan çok daha fazla.

Koselig’i daha iyi anlayalım

Fotoğraf: lifeinnorway.net

Koselig, Norveç kültürüne derinden kök salmış bir kavramdır. Bunu rahatlık ve rahatlık hissi olarak tanımlamak kolay. Ancak çoğu zaman yalnız olmaktan ziyade başkalarıyla sosyal bir ortamda olmayı içerir.

Bu, memnun olmak ve hoş bir ortam yaratmakla ilgilidir. Samimiyet ve sıcaklıkla ilgilidir. Sizi mutlu eden ve içinizde o sıcacık duyguyu uyandıran her şeyden koselig olarak bahsedebilirsiniz.

Koselig, birçok yönden Norveç’in Hygge versiyonudur çünkü her iki kavram da tamamen rahat hissetmek ve küçük şeylerde neşe bulmakla ilgilidir. Koselig’in Hygge’dan farklı olduğu nokta ise, sosyal yönün yanı sıra doğa ve dış mekan ile bağlantıya daha fazla odaklanmış olması.

Koselig her şeyden çok bir duygudur: Rahatlık, samimiyet, sıcaklık, mutluluk, memnun olma duygusu. Koselig hissini yaşamak için Koselig şeylere ihtiyacınız var. Daha karanlık aylarda, kafeler dışarıdaki sandalyelerine battaniye koyar ve dükkanlar girişlerini mumlarla aydınlatır.

Bir Koselig hissinin önemli bir unsuru açık ateştir. Birçok Norveç evinde ve kulübesinde şömine vardır ve kışın tüm Norveç’te satılık odun torbaları görebilirsiniz.

Norveç’te, arkadaşlar ve aile, tümü mum ışığıyla aydınlatılmış odalarda basit, sağlıklı yiyecekler, ev yapımı waffle’lar ve kahvelerle ağırlanır. Ya da dağ kulübesinde, gündüz pølser (sosisli sandviç), geceleri bir şişe konyak dolaştırılır.

Koselig Norveçliler için neden bu kadar önemli?

Karanlık ve uzun kışlar sebebiyle Norveçliler, bu zamanları dört gözle beklemek ve mutlu olmak için olumlu bir şeye ihtiyacı olduğunu hissediyorlar. İşte burada Koselig kavramı devreye giriyor. Bu kış aylarında yani mutlu olmanın zor olduğu anlarda neşe bulmanın bir yolu. Koselig, özellikle bu yıl dünyadaki her şeyle alakalı. Bu yüzden umarız bu Norveç felsefesi, yıllardır Norveç’te olduğu gibi bizlere de yardımcı olabilir.

Koselig zihniyetinizi değiştirmek ve daha olumlu bir yaklaşıma sahip olmak anahtardır. Bu yüzden kendinizi daha iyi hale getirmeye odaklanmaya çalışın. Kış her yönüyle kucaklayarak olabilecek en iyi şey. Örneğin açık havada olmak. Norveçliler hava nasıl olursa olsun dışarı çıkarlar. Çünkü açık havada olmak ve aktif kalmak, özellikle kış aylarında yine çok önemli olan büyük bir ruh hali güçlendiricidir.

Norveç’te ‘kötü hava diye bir şey yoktur, sadece kötü giyim vardır’ diye bir söz vardır ve bu daha soğuk aylarda yaşadıkları bir kuraldır. Çünkü biliyorlar ki uygun şekilde giyinirseniz ve kendinizi rahat hissederseniz kışın çok daha katlanılabilir.

Koselig, rahatlığa odaklanan bir Nordik zihin durumudur. Kışa katlanmak veya acı çekmek yerine kışı kucaklamanın ve tadını çıkarmanın bir yolu…

Koselig’i bu kış hayatınıza dahil etmenin yolları

Kendinizi mutlu hissettiren şeylere bakın. Mesela masa oyunları oynamak, lezzetli rahat yemekler pişirmek ve birlikte yemek yemek veya dışarı çıkıp kayak ve paten gibi kış sporları yapmak gibi.

Ya da evde veya dışarıda eğlenmenin rahat yollarını bulun. Mesela sadece bir şeyler yemeye gidin. Temiz havada yürüyün.

Ayrıca birine yardım edersek, bu da Koselig anlayışına uyar. Çünkü her zaman yardıma ihtiyacı olan biri vardır.

Bu kış her zamanki gibi bir araya gelmek zor olsa da, ister arkadaşlarınızla ister ailenizle sosyal olmanın yaratıcı yollarını bulmak, bu hissi hayatımıza dahil etmenin harika bir yolu. Bu, bir arkadaşınızla sohbet etmek veya sevilen biriyle görüşme sırasında dışarıda yürüyüş yapmak kadar basit olabilir. Ya da köpeğiniz ile yaptığınız günlük yürüyüşler, tüm yıl boyunca Koselig’i hayatınıza dahil etmenin bir diğer yolu.

3 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir