Norveç Bira Tarihi İle Norveç Biraları Tanıma Rehberi

Büyük pilsner üreticilerinden son el yapımı bira (craft ale) çılgınlığına kadar, en iyi Norveç biraları hakkında oluşturduğumuz rehberimiz sizlerle. Norveç’te bira satın almak ve içmek hakkında bilmeniz gerekenleri kapsayan kılavuzumuzla karşı karşıyasınız!

Norveç bira içenlerin ülkesidir. Almanya ve Çek Cumhuriyeti’nde beğenilen pilsner tarzı özellikle popülerdir, ancak dünyanın geri kalanında olduğu gibi el yapımı ya da diğer adıyla butik biraları (craft ale) da pazar payı kazanmaktadır.

Hükümet kısıtlamaları nedeniyle, alkol oranı %4.7’nin üzerindeki biralar yalnızca lisanslı tesislerde (barlar, restoranlar ve kulüpler) veya devlet tarafından işletilen bir alkol perakende mağazası olan Vinmonopolet’ten alınabilir. Sonuç olarak, birçok bira fabrikası, süpermarketlerde satılabilmesi için biralarındaki alkol içeriğini azaltır.

Bira’nın Uzun Geçmişi

Bira en az 1.000 yıldır Norveç‘te demlendi ve keyifle tüketildi. Yaklaşık 200 yıl öncesine kadar, Kuzey Kutup Dairesi’nin güneyinde tahıl yetiştirmenin mümkün olduğu her yerde çiftliklerin çoğu kendi biralarını üretti. İlk 20. yüzyıldan itibaren üretim endüstriyeldi ve konut üretimi sınırlıydı. Üretim sektöründeki hayati konsolidasyon, büyük bira fabrikalarının miktarını basit bir miktara indirdi. Ev biraları dışında, Norveç’te üretilen bira tasarımlarının çoğu, atalarını Orta Avrupa’ya kadar takip eder.

Geç Orta Çağlar ve Danimarka ile uzun süreli birliktelikler sırasında, çiftlikler genellikle sahada bira üretim operasyonuna sahipti. ‘Bryggehus’ (bira fabrikası) adı bu günlere atıfta bulunur. Bu uygulama yaklaşık 100 yıl öncesine kadar yaygındı. Bira üretimi hızla sanayileşti ve evde bira üretimi yasa dışı hale getirildi.

Bira üretimi, İskandinav ulusunda, bir zamanlar herhangi bir önemi olan sosyal toplantıların merkezi bir parçası olan Hıristiyanlık öncesi döneme kadar uzanan uzun bir tarih içerir. Çiftçiler kendi tahıllarından demlediler ve çoğu büyük çiftlikte her tahıl ve maltı kurutmak için kullanılan ayrı bir bina vardı. İskandinav ülkesinde ev üretimi yaygındır ve 2 ayrı geleneğe ayrılmıştır. Bir yanda, gezegenin geri kalanından tanıdık, büyük ölçüde şehir temelli, modaya uygun ev üretimi tasarımlar. Diğer yanda uzak kırsal bölgelerde, ev bira üreticileri, kendi ailelerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının ürettiği eşdeğer tasarımlar üretir.

Yaklaşık son elli yılda, Norveç biraları endüstrisi önemli bir konsolidasyon geçirdi. Artık sadece iki önemli isim var: Carlsberg-Ringnes ve Hansa-Borg.

Norveç’te Bira Ne Zaman ve Nereden Alınır?

Norveç bira pazarına 2 dev bira üreticisi hakimdir: Esas olarak Oslo ve Kopenhag, Danimarka merkezli en önemli Carlsberg-Ringnes ve ayrıca esas olarak şehir merkezi ve Sarpsborg merkezli daha küçük Hansa Borg Bryggerier.

Avrupa ve Amerika’daki çoğu ülkede olduğu gibi, İskandinav ülkesinde de en önde gelen stil tipi demleme pilsner tarzı soluk lager. Norveç Bira Üreticileri Derneği’ne (Norwegian Brewers’ Association) göre, İskandinav ülkesinde üretilen biraların çoğu soluk biradır. Yakın zamana kadar, Noel biraları bir kez ortaya çıktıktan sonra, Noel zamanı dışında, sahip olunan tek demleme türü buydu. Bu alan birimi koyu malt biraları, tarihsel olarak tatil sezonu için demlendi. Bugün, zanaat demleme pazarı, çeşitli stiller veren İskandinav ülkesinde gelişmeye devam ediyor.

Yukarıda açıklandığı gibi, bir süpermarkette alkol oranı %4,7’ye kadar olan biraları satın alabilirsiniz. Bu seviyenin üzerindeki her şey devlete ait Vinmonopolet’te satılmaktadır. Bu, bazı yabancı bira fabrikalarının, market perakendeciliğini yasal hale getirmek için demlemelerindeki alkol yüzdelerini düşürmelerine neden oldu.

Ancak kısıtlayıcı lisans saatlerine uyum sağlamak oldukça zorlayıcıdır. Lisanslı barlar ve restoranlar açık olduklarında alkol servisi yapabilirken, saatler perakendeciler için daha katıdır. Bir dükkandan hafta içi 20.00’den sonra, cumartesi 18.00’den sonra ve pazar günleri alkol satın almak mümkün değildir.

Tüm bunlar, Norveç uluslararası havaalanlarındaki gümrüksüz satış mağazalarını inanılmaz derecede popüler hale getiriyor.

Norveç’te Evde Bira Yapma Trendi

Barlarda ve süpermarketlerde yüksek bira fiyatları göz önüne alındığında, bu hobinin Norveç’te de giderek daha popüler hale gelmesi şaşırtıcı değil!

Çoğu büyük şehirde, fermenterler gibi malzemeleri, bira şekeri ve özel şerbetçiotu gibi kaliteli malzemeleri satın almayı kolaylaştıran en az bir brewshop (bira dükkanları) vardır.

Kveik Mayası

Draft Mag, Kveik‘i “hiç duymadığınız en yeni, asırlık bira mayası” olarak adlandırdı. Norveçli çiftçiler, aile ve arkadaşlar arasında geçen evcilleştirilmiş bir maya olan Kveik’i kullandılar.

Daha yakın zamanlarda, birkaç girişimci Norveçli mayayı toplamaya ve satmaya başladı. Norveç’te popüler olduğunu kanıtladı, aynı zamanda ABD’deki keskin el yapımı bira üreticileri arasında da popülerleşti.

Norveç Biraları Tipleri

Norveç biraları ticari üretiminin tipik kare ölçüsü olan demleme stilleri şunlardır:

Pilsner: Çek kasabası Plzeň’de ortaya çıkan soluk lager modası. Bu, pazar payının yaklaşık %92’si ile baskın demleme türü olabilir. Daha zayıf (alkol oranı %4,75’in altında) çeşitler en yaygın olanı ölçer, ancak çoğu bira fabrikası ayrıca Vinmonopol aracılığıyla satın alınabilen daha güçlü çeşitler (devlet Spezial demleme stiline benzer) üretmektedir.

Bayer: Kökleri Bayern’de olan koyu bir lager. Norveç versiyonu genellikle Alman koyu lagerlerinden biraz daha tatlıdır. Bir zamanlar pilsner’ın popülaritesi ile rekabet ederken, pazar payı 1950’de %20’den 2004’te %0.2’ye düştü. İkinci Dünya Savaşı’ndan önce en yaygın endüstriyel demlenmiş biraydı, ancak Alman işgali nedeniyle kalitesini kaybetti.

Juleøl: Pilsner tüm Norveç’te popüler olmasına rağmen, karanlık zamanlar düştüğünde Norveçliler juleøl olarak bilinen çok daha koyu bir malt birasına yönelirler. Juleøl, Noel birasıdır! Bu, insanların uzun, karanlık ve soğuk kışlarla başa çıkmasına yardımcı olan daha geleneksel Norveç biralarına dayanan karanlık, zengin ve güçlü bir biradır. Günümüzde her içki fabrikası, büyük ölçüde bir bira olan kendi Noel birasını üretiyor.

Bokkøl: Tatlı, gelişmiş bir tada sahip, genellikle %6-7 alkol oranı olan sağlam, koyu bir bira türü. Bock bier olarak bilinen Almanya’dan geliyor. Buna ek olarak, Norveç Krallığı, “maltøl” (ve son zamanlarda genellikle “gårdsøl”) ortak adıyla ünlü birçok tasarımın ortaya çıkmasına neden olan sağlam bir ev üretimi geleneğine sahiptir.

Heimabrygg: Hardanger, Voss, Sogn bölgesinden gelen biradır. Koyu ve gerçekten sağlam (%8-12 alkol oranlı), büyük ölçüde arpa maltlarından, ardıç ve bazen kveik mayası ile demlenir. Wort, tipik olarak saatlerce pişirilir.

Kornøl: Nordfjord ve Sunnmøre bölgelerinden gelir. Soluk, puslu ve %6-8 alkol oranına sahiptir. Büyük ölçüde arpa maltlarından ardıç ve kveik mayası ile demlenir. Tarihsel olarak şıra pişirilmezdi, ancak son yıllarda bazı bira üreticileri kaynatmaya başladı.

Stjørdalsøl: Stjørdal bölgesinden gelir. Koyu kırmızı ve hafif pusludur. Ev yapımı yoğun kızılağaç tütsülenmiş arpa maltlarından demlenir. Bazen ekmek mayası ile sertleştirilir. Tarihsel olarak her biri şerbetçiotu ve ardıçla demlenirdi, ancak her birinin kullanımı, özellikle de ardıç, önceki birkaç on yılda azaldı.

Bazı Norveçli Bira Üreticileri

Bir İngiliz barında bira isterseniz, barmenden etkilenmemiş bir bakışla “Hangisini istersiniz?” in bir çeşitlemesiyle karşılaşacaksınız.

Bir Norveç barında bir bira (en øl) isterseniz, size neredeyse her zaman ana Norveç bira fabrikalarının pilsnerlerinden biri olan House Lager’ı doldururlar. Çoğu zaman, seçim bira fabrikasının coğrafi konumuna bağlı olacaktır (en azından geleneksel olarak). Tromsø’da Mack olacak, Trondheim’da Dahl’ın olacak, vb.

Tabii ki, tüm bu markalar aynı zamanda bir dizi başka bira da üretiyorlar, ancak hepsi en çok pilsnerlerle tanınırlar. En büyük markalardan bazıları şunlardır:

  • Ringnes: 1877’de kurulan bira fabrikasının orijinal Grünerløkka lokasyonu ilk birasını 1877’de üretti. 2004’ten itibaren Ringnes’in tamamı Carlsberg’e ait. Ringnes aynı zamanda Pepsi, Pepsi Max, 7Up, Gatorade ve Lipton Ice Tea gibi PepsiCo içeceklerinin tek Norveçli şişeleyicisi ve dağıtıcısıdır.
  • Hansa: Norveç genelinde bir Bergen markası olarak bilinen Hansa Bryggeri, 1997 yılında Østfold merkezli Borg Bryggerier ile birleşerek ülkenin en büyük markalarından biri oldu. Hansa, adını Bergen’in bir Hansa ticaret limanı olarak tarihinden alır.
  • Dahls: 1856’da kurulan E.C. Dahls Bryggeri, şu anda Ringnes’e ve dolayısıyla Carlsberg’e ait olmasına rağmen Trondheim’ın gururu olmaya devam ediyor. Dahl’s pilsner şehrin her yerinde bulunur.
  • Mack: Belki de diğer bira fabrikası-şehir kombinasyonundan daha fazla, Tromsø’da Mack’ten kaçınmak imkansız. 1877’de kurulan Mack, Nordkjosbotn’daki modern bir üretim tesisine taşındığı 2012 yılına kadar biralarını Tromsø’nun merkezinde üretti.

El Yapımı Norveç Biraları (Craft Ales)

Dünyanın geri kalanında olduğu gibi, Norveç de son 5-10 yılda el yapımı biralarına ilgi patlaması yaşadı. Mikro bira fabrikaları ve birahaneler artık tüm ülkede ortak bir manzara.

Norveç’teki önde gelen mikro bira fabrikalarından bazıları Nøgne Ø ve Lervig’dir. Her ikisi de Untappd’ye göre Cervisiam, Monkey Brew ve Amundsen Bryggeri ile birlikte kendi aralıklarındaki ortalama kullanıcı puanlarına göre en iyi Norveç küçük bira fabrikaları listesini oluşturuyor.

  • Nøgne Ø: Grimstad’daki Nøgne Ø Bira Fabrikası ve Hansa Borg Bryggerier’e ait olan Kristiansand’daki Christiansands Bryggeri tarafından demlenir.
  • Austmann: Trondheim’daki Austmann Bryggeri tarafından demlenir.
  • Bygland: Bygland’da Bygland Bryggeri tarafından demlenir.
  • Haandbryggeriet: Drammen’deki Haandbryggeriet Bira Fabrikası tarafından demlenir.
  • Kinn: Florø’da Kinn Bryggeri tarafından demlenmiştir.
  • Lervig: Stavanger’de Lervig Aktiebryggeri tarafından demlenmiştir.
  • MoloBrew: Ålesund’da MoloBrewAS tarafından demlenmiştir.
  • Sagene: Oslo’daki Sagene’dendir ve Bryggeri tarafından demlenmiştir.
  • Svalbard: Svalbard’daki Longyearbyen’den dünyanın en kuzeydeki bira fabrikasıdır ve Bryggeri tarafından demlenmiştir.
  • Ægir: Flåm’da Ægir Bryggeri tarafından demlenmiştir.
  • Oslo Brewing Co.: Aslen Oslo’dandır ve Oslo Brewing Co. tarafından demlenmiştir.
1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir