Kopenhag – Yeşil Şehir: Bu Başarının Sırrı Ne?

Şehirlerde bulunan yeşil alanlardan bahsederken hayıflanıyoruz. Sanayi Devrimi’nden bu yana her yeri kaplayan betonarme yapılar, bacalardan solunan kirli gazlar ve bozulan ekosistem… Buna karşın 2000’lerde yeşil çevre adı altında yapılmak istenen projeleri duyuyoruz. Bunların arasında ise en öne çıkan sloganlardan biri Kopenhag – Yeşil Şehir. Aslında bu sürece yıllar önce başladılar ve kararlı adımlarla ilerliyorlar. Peki Kopenhag’ı yeşil şehir yapan faktörler ne?

Kopenhag – Yeşil Şehir: 2025 Hedefi

Kopenhag - Yeşil Şehir, doğa

Her şey bu büyük yıl hedefi ile başlamış. Kopenhag, 2025 yılına kadar karbon emisyonunu sıfıra indirmeyi hedefliyor. Bu strateji üzerinde epey çalışan şehir bizlere bunun nasıl mümkün olabileceğini de gösteriyor. Peki, Kopenhag şimdiye ne kadar neler yaptı?

Kopenhag -Yeşil Şehir: Ulaşım

Karbon salınımında en büyük faktörü arabalar ve toplu taşıma araçları oluşturur. Bunu bilen belediye de çözümü bisiklet yollarını arttırmak, bisiklet kullanımına halkı teşvik etmek, bisikletlere yatırım yapmak ve toplu taşıma araçlarını elektrikli araçlara çevirerek bulmuş.

Kopenhag - Yeşil Şehir. Bisiklet Kültürü

Bisiklet, zaten Danimarkalılar için önemli bir yere sahip. Öyle ki, ülkede bulunan 2.1 milyon arabaya halkın sadece %56’sı sahip iken, 500.000 bisiklete sahip ülkede her 10 insandan 9u bir bisiklet sahibi, çocukların %45’i bisiklet ile okula gidip geliyor ve yetişkinlerin %36’sı iş yerine bisiklet ile gidiyor.

Ayrıca otobüsler, vapurlar gibi toplu taşıma araçları da elektrik ile çalışıyor. Kopenhag’ın en trafiği yüksek olan limanı da özenle temizleniyor ve bu da çevre sağlığı, bölgedeki ufak şirketlerin gelirini arttırma ve yeni istihdam ve ek gelir yaratıyor.

Kopenhag – Yeşil Şehir: Doğal Isıtma/Soğutma

Kopenhag - Yeşil Şehir: Doğal ısıtma, soğutma çözümleri

Şehrin bir önemli adımı ise ev yapılaşması üzerine oldu. Yazın evlerde klima kullanılması yerine limandaki soğuk deniz suyunu evlere dağıtılarak serin tutuluyor. Bu da klimaların harcayacağı enerjide %40 oranında düşüşe sebep oluyor.

Kışın da modern kurulmuş ısıtma sistemleri ile evler verimli ve doğaya zarar vermeyen bir biçimde ısınıyor.

Copenhill: Çok Amaçlı Yeşil Çözüm

2000’lerin başında karbon emisyonunu azaltma hedefine yönelik ciddi bir adım daha atıldı. Dünya’nın en büyük enerjiyi atığa dönüştüren bir santrali kurulması kararı alındı. 2017’de biten bu santralin başka bir özelliği ise, tepesinin yeşillikle kaplanarak insanlara kayak kayabilme imkanı ve dileyene de dağa tırmanma imkanı veren bir kompleks olması. Çevresini de buna göre düzenleyen fabrika eşi benzeri olmayan bir yapı sunuyor.

Organik Üretime Önem veriliyor

Kopenhag - Yeşil Şehir: Organik Yemekler

İnsanlar, organik besinler tüketmeye önem veriyor. Birçok yerli işletme dahi kullandıkları bira, pizza, burger gibi yiyecekleri organik besinler ile yaratıyorlar. Bazı çatılarda üzüm bağları, ufak tarlalar görmek de mümkün.

Reffen’deki sokak pazarında da özellikle satıcıların geri dönüştürülebilir poşetleri ve gübrelenebilir paketlemeleri ile yeşil bir geleceğe verdikleri önemi gösteriyor.

Geri dönüşüme de önem veren halk geri dönüşüm makinelerine attıkları her ürün için bir ücret alıyorlar.

4 comments
  1. Geri bildirim: Geranium - Nordik Simit
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir