Eurovision ve Norveç

Eurovision ve Norveç: Bir İsveç Değil

Eurovision ve Norveç, iyi anlaşan bir ikili olmadılar. İnişli ve çıkışlı giden bu ilişkilerini tarihi akışında bu yazıda inceledik.

Eurovision ve Norveç: Pek iyi bir ilişkilerinin olduğunu söylemek zor. Yarışmanın eski bir katılımcısı olan Norveç, başarılarından çok sonuncu sırada olma sayısı ile daha önde gözüküyor. Peki İsveç’e komşu olan, çoğu katılımında kardeşinden tam puan alan Norveç yarışmada nasıl bir performans gösterdi. Gelin inceleyelim.

Eurovision ve Norveç: Başlangıç

Norveç 1960 yılında Eurovision’a katılmaya başlar. Tıpkı İsveç’te olduğu gibi kendileri de Melodi Grand Prix adında bir ön yarışma düzenleyerek adaylarını seçmeye karar verirler ve bu şekilde Norveç yarışmaya başlar. İlk başladığı sene Nora Brockstedt’in “Voi Voi” şarkısı ile 4. olurlar. Tabii Nora bu başarıdan sonra yarışmaya bir kez daha katılacak ve bu sefer de 7. sırada tamamlayacaktır.

1963 yılında ise Norveç ilk defa Anita Thallaug’un Solhverv şarkısı ile sonuncu olur. Güzel başlayan 2 senelik performans, bununla beraber sallantıya girmeye başlar. Öyle ki Norveç 1985 senesine kadar 1.liği göremeyecek, bundan ziyade 5 kez(1969, 1974, 1976, 1978, 1981) sonunculuğu görecektir. Kazanmaya en yakın olacağı sene ise 1966 yılında Åse Kleveland‘ın “Intet er nytt under solen” isimli şarkısı olacak, bununla Norveç üçüncülük ödülünü eve götürecektir.

Mor Giyen İkili ve Birincilik

Eurovision ve Norveç: Bobbysocks
Source: Wiwiblogs

1985 yılında ise Bobbysocks grubu sahneye çıkıp “La det swinge“(“Let it swing”) şarkısını söyler. Abba’nın Waterloo parçasını anımsatan bu parça Norveç’e ilk birinciliğini getirir.

Grand Prix ve Melodifestivalen gibi şarkı yarışmaları grupları doğurmuştur. Eurovision tarihinde pek çok grup, bu yarışmaları kazanmak için katılmış, Eurovision’da performans sergiledikten sonra kariyerlerine devam etmişlerdir. Bobbysocks grubu da, daha önce Eurovision’da İsveç ve Norveç’i temsil etmiş bir ikili olan Hanne Krogh ve Elisabeth Andreassen tarafından kurulmuş, ve hem Grand Prix’i hem de Eurovision’u kazanmışlardır.

Norveç için bu birincilik önemliydi, çünkü 1995 yılına kadar bir daha ilk üçü bile göremediler. Tabii ki bir kez de sonuncu oldular. Saymaya başladınız mı?

1995: Söze gerek Yok, Müzik Yeterli(idi)

1990’lar hakkında genel olarak İsveç yazımda bahsetmiştim. O yazıda bir ülkenin ödülleri götürdüğünü, ama bu durumun 1998’de kırıldığından bahsetmiştim. Bazıları tabii buna itiraz edebilir. Çünkü daha önce de benzeri bir değişiklik olmuştu ve bu Eurovision’u organize eden kuruluşun kurallarda değişiklik yapmasını gerektirdi.

Bahsettiğim şarkı Secret Garden – Nocturne

Bu şarkıyı özel kılan 2 şey vardı. İlki, şarkının sadece 24 kelime içermesiydi. O zamanlar şarkılar canlı çalınırdı ve bu şarkı tam bir müzik şöleniydi. Enstrümanlar, çalan kişiler iskandinav kültürünü temsil eden çalgılar ve o kültürden kişileri içeriyordu. Aslında İrlanda & Norveç birlikteliği gibiydi, grubun etnik kökeni bu iki ülke arasındaydı.

Norveç’in eski birincisi ileride bu şarkı hakkında espri yapacak, “Norveç şanslı ise sonu 5 ile bitecek senelerde şampiyon olur” diyecekti(Röportajı yaptığı 2005 senesinde Norveç birinci olamadı). Tabii bu şarkı daha sonra Shrek filminde de yer edinecek kadar duyulmuştu.

Norveç için ise, bu 1. olacakları son Norveççe parça olacak, bir sene sonra Elisabeth Andreassen yarışmaya, bu sefer tek başına, katılacak ve 2. olacaktı. Norveç, bundan sonra 2006 yılı haricinde İngilizce olmayan bir parça söylemeyecekti.

Eurovision ve Norveç: Son Birincilik, Peri Masalı gibi

Norveç 1999 ile beraber artık İngilizce şarkılar ile katılmaya devam ediyordu. Bu kuralı 2 kişi yıkmaya çalışmış, 2006’da 14. olmuş, 2011’de ise Swahili dili İngilizce ile karışınca ortaya güzel bir parça çıkmış, ama elemeleri geçememiştir.

2008 ise ilginç bir yıldı. Pop müzik Rusya ile 1. olmuş, 2000’lerin alışkın olunan “ilginç” müzik tarzları birinciliği kaybetmişti. Bu havada 2009 yılı gelmiş, Hadise’mizin güzel parçası ile 2003’teki göbek dansını hatırlamıştık. Çok çekişmeli bir yarışmaydı o sene. Bir yanda İzlanda’nın Yohanna ile performans verdiği Is It True şarkısı, diğer bir yanda o dönemin ünlü pop yıldızlarından Arash ve Aysel’in Always in my Mind şarkısı, diğer bir yandan Hadise’nin Düm Tek Tek parçası ve Yunanistan’ın yakışıklı prensi Sakis Rouvas… 1.lik ödülünü ise bu yarışmacıların önünde Alexandar Rybak isminde genç bir Norveçli çocuk aldı. Henüz 23 yaşındaydı ve elinde Norveç’in ikinci kez aldığı birincilik ödülü vardı. Her şey adeta bir peri masalı gibiydi…

2010’larda Norveç çok güçlü parçalarla çıktı ama hiçbir zaman istediği koltuğa oturamadı. 2012’de 41 ülke arasında o dönemin öne çıkan ismi Tooji, büyük bir şaşkınlık ile ülkeye başka bir sonunculuk getirdi. Bununla beraber Norveç toplam 11 sonunculuğa sahip oldu.

2013, 2014, 2015, 2017 ve 2019 yılı ise benim kişisel favorilerim arasına girmiştir. Hatta Norveç’in birinciliklerinden bile daha çok severim.


Bu serimizde bir yazının daha sonuna geldik. Norveç, müzik konusunda İsveç kadar başarılı olamasa da, bazı müzikleri bizlere hem İskandinav kültürünün yapısını hissettiriyor, bize o anı yaşattırıyor. Nocturne şarkısı bunun çok güzel bir örneği. Tabii İskandinav kültürü İsveç ve Norveç’ten ibaret değil. Serimizde inceleyeceğimiz birbirinden güzel hikayeler var. İzlanda, Finlandiya, Danimarka ve Estonya yazılarında görüşme üzere, hepinize keyifli günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir