Lynda.com
Fotoğraf: Lynda.com

Birbirinden Güzel İçerikleriyle 15 Nordik YouTube Kanalı

Birbirinden güzel içerikleriyle bazen seyahat etmek isteyeceğiniz, bazen eğleneceğiniz sıkça da ilham alacağınız 15 adet Nordik YouTube kanalı sizler için derledik.

Nordik ülkelerin doğal güzelliklerinden, göz alıcı manzaralarından, Nordiklerin mutlu ve huzurlu yaşam alışkanlıklarından, felsefelerinden çok şey öğrendik. Daha da öğrenmeye devam edeceğiz gibi duruyor. Birbirinden güzel, farklı ve özgün hikayesiyle Nordik influencerlar bize birçok konuda ilham oluyorlar. Onların ilham verici yaşam tarzlarına, hikayelerine tanık olmak isteyenler bu 15 Nordik YouTube kanalını mutlaka takip etmeli.

Seyahat Üzerine

  1. Fjord Norway:

Bahsetmek istediğim ilk Nordik YouTube kanalı Fjord Norway. Dünya’nın en iyi destinasyonu olarak kabul edilen Norveç’in ünlü Fjord (ya da Fiyort) kıyılarını ve eşsiz manzaraları keşfe çıkan kanal Batı Norveç’in resmi turizm kuruluna ait. Rogaland, Hordaland, Sogn & Fjordane ve Møre & Romsdal olmak üzere dört bölgeye uzanan kanalda videolar genelde 5 dakikadan kısa şekilde.

Norveç, Grönland gibi kuzey ülkelerine özgü bir kıyı tipi olan Fiyortlar bu kanalın ilgi alanına giriyor. Fiyortlarla oluşan eşsiz manzaraları keşfe çıktıkları videolardan birisini buraya ekliyorum. Daha fazlası için kanalı takip edebilirsiniz.

Fjord Norway
  1. Iceland with a View:

Amerika’da kurulu bir düzeni varken, bir anda sahip olduğu her şeyi satıp İzlanda’ya yerleşen bir kadının kurucusu olduğu kanal aslında bir seyahat blogu. Bu blogda bolca gezi ipuçları, gizli lokasyonlar, kültürel aktiviteler gibi konularda aradığınız birçok şeyi bulabileceksiniz. İzlanda’yı keşfetmek, orayla ilgili hayaller kurmak ve dahası ilerdeki gezi planlarına İzlanda’yı dahil etmek isteyenler için bu kanal biçilmiş kaftan. Kanalda aşağıdaki videodaki gibi İzlanda’nın keşfedilmemiş güzelliklerini de inceleyen içeriklere ulaşabilirsiniz. Bu gibi özel içerikleri kaçırmamak için bu Nordik YouTube kanalını takip etmenizi öneririm.

Iceland with a View
  1. Leena Henningsen:

Bir başka Nordik YouTube kanalı ise yine eşsiz manzaraları sunan Leena Henningsen’ın kanalı. Leena Norveç kırsalında yaşayan bir Alman film yapımcısı, fotoğrafçı ve tasarımcı. Önceleri arabasıyla kuzeyin güzelliğini keşfetmek için İskandinavya‘da seyahat ediyor ve bu seyahatlerini kanalında paylaşıyordu. Daha sonra Norveç’e taşındı ve şimdi tamamen Nordik manzaraları ve Nordik kültüre dair içeriklerini paylaşıyor. Eşsiz manzaraları görmek ve kuzey dağlarında yaşamak nasıl bir şey öğrenmek isteyenler bu kanalı takip etsin.

Leena Henningsen

İlham Verici Nordik Kanallar

  1. Jonna Jinton:

Benim en sevdiğim Nordik YouTube kanalı kesinlikle Jonna Jinton’ın kanalı. Siz de onu takip ettikçe nedenini anlayacaksınız. Kanal sizi kendisine öyle bir çekiyor ki sanki bir masal diyarını izliyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz.

İsveçli bir sanatçı, müzisyen ve film yapımcısı Jonna, 2010 yılında İsveç’in büyük kentlerinden biri olan Göteborg’da yaşarken hayatından memnun olmadığını fark eder ve eğitimini, evini, yaşam alışkanlıklarını bırakarak İsveç’in kuzeyindeki Grundtjärn köyüne yerleşir. O zamanlar toplamda sadece 10 kişinin yaşadığı bu doğal ormanlarda kendisine yeni bir hayat kurar. İlk zamanlar parası, işi olmadığından çok zorlansa da bir süre çabaladıktan sonra hayalini kurduğu yaşamı kurar. Bu ilham verici hayat hikayesini anlatan bir videosu da kanalında bulunmakta. Bunun yanı sıra müzik, kulning adı verilen Nordik çoban çağrıları, resim, buz banyoları, doğa ve bu gibi ilham verici içerikleri kanalında bulabilirsiniz. Onu takip ettiğinize asla pişman olmayacaksınız!

Jonna Jinton
  1. Gittemary Johansen:

Yine benim en çok sevdiğim Nordik YouTube kanalından birisi de Gittermary’nin sıfır atık teması üzerine kurduğu bu kanal. Dünya’nın en çok atık üreten ülkelerinden ve toplumlarından biri olarak şüphesiz ki ondan öğrenmemiz gereken çok şey var!

Sıfır atık üzerine içerik üreticisi, öğretmen ve yazar olan Gittemary, 2015’te sıfır atık ve plastik içermeyen bir yaşam tarzını anlatmak amacıyla bu kanalı kuruyor. Çöpleri azaltmaya ve materyalist olmayan değerleri nasıl bulmaya başladığına dair ilham, tarifler ve kılavuzlar oluşturuyor. Sıfır atık yaşam tarzı hakkında dersler ve atölye çalışmaları düzenliyor. Alışkanlıklarımızı hem kendi sağlığımız hem de yaşadığımız Dünya için değiştirmeye başlamalıyız. Eğer siz de bu konuda daha bilgili ve duyarlı olmaya kararlıysanız bu kanal size çok yol gösterecektir.

Gittemary Johansen

Minimalizm, Moda ve Sanat Üzerine

  1.  Use Less:

Günümüzde minimalizmin benimsenmeye başlamasıyla yeni minimalist tarzlar da ortaya çıkıyor. Bu Nordik YouTube kanalında da yeni bir minimalist giyim tarzını gözlemleyebileceksiniz.

Eski bir tasarımcı ve sosyal medya uzmanı olan Singe şimdilerde serbest olarak stil koçluğu yapıyor. Singe Hansen minimalizmi benimsemiş ve bu konuda içerikler üreten bir influencer. Kadın giyimine dair moda ipuçları veriyor. Fakat bunları daha minimalist giyim tarzına göre yapıyor ve kadınların da daha az israfla şık bir görünüme sahip olmalarını amaçladığını söylüyor. Siz de İskandinav tarzını ve minimalizmini kıyafetlerinizde denemek isterseniz kanalı mutlaka takip etmelisiniz.

Use Less
  1. Benita Larsson:

Bir başka minimalizm temalı kanal ise Benita Larsson’un kanalı. Fakat bu kanalın Use Less’tan farkı ev, homeoffice gibi yaşam alanları üzerine minimalizm temalı olması.

Benita, Stockholm‘den İskandinav video yaratıcısı. Kanalında ev ve yaşam tarzı üzerine minimalist yaklaşımlı videolara sahip. Minimalizmin yanı sıra, organizasyon ve İskandinav Yaşam Tarzı üzerine de videolar bulacaksınız. Bir kısmını Södermalm’daki dairesinde çekilen videoların bir kısmı da Stockholm’de çekiliyor. Benita sayesinde ev dekorasyonunuzu İskandinav tarzına göre düzenleyebilirsiniz.

Benita Larsson
  1. Louisiana Channel:

Bu Nordik YouTube kanalının kurulma amacı sanat ve kültürün önemli olduğu hissini arttırmak. Kendileri amaçlarını böyle tanımlıyor.

Danimarka’daki Louisiana Modern Sanat Müzesi tarafından üretilen sanat, edebiyat, tasarım ve mimarlık üzerine haftalık videolar yayınlayan kanal tam bir sanat şöleni niteliğinde. Louisiana Channel, Danimarka‘nın Humlebæk kentindeki Louisiana Modern Sanat Müzesi’ne dayalı kar amacı gütmeyen bir web sitesidir. Louisiana ekibi, sürekli olarak sanat ve kültür hakkında videolar hazırlıyor ve her hafta yeni videolar yayınlanıyor. Eğer sanata ilgiliyseniz, Nordik sanatın güzel örneklerini röportajlarla birlikte yayımlayan bu Nordik YouTube kanalını takip etmelisiniz.

Louisiana Channel

Vlog Kanalları

  1. Northern Heart:

Maria 2011’de geçirdiği felç sonrası hayatını istediği gibi yaşayamadığını fark edip kendisine odaklanmayı seçiyor. İsveç’in Dalarna kentinde yaşamını sürdüren bu genç kadın İskandinav ve İsveç tasarımı, İsveç gelenekleri, minimalizm gibi içeriklerini takipçilerine sunuyor. Bunun yanı sıra hayatından kesitler sunan vloglarını da içeriklerine eklemeyi ihmal etmiyor. Siz de hayattan keyif almasını bilen bu kadının sakin, huzurlu hayatına tanık olmak isterseniz kanalını takip edin.

Nothern Heart
  1. THE SWEDISH FAMILY:

Nordik YouTube kanalı listemize bir de sevimli İsveçli ailenin kanalını eklemek istedim. İsveçli aile İsveç’in başkenti Stockholm‘de yaşıyor. Küçük kardeş Harry, altı yaşında bir serseri. Abla Alma sekiz yaşında ve bir düşünür. Baba Axel bir mühendis ve anne Joanna bir TV yapımcısıdır. Günlük hayatları hakkında vlog yapıyorlar ve seyahat etmeyi seviyorlar. İsveç aile yaşamı hakkında bilgi edinmek isterseniz bu sevimli aileyi takip etmelisiniz.

The Swedish Family
  1. Nordic Delights:

Nordic Delights ise seyahat ve yaşam tarzı üzerine paylaşımlarda bulunan İskandinav bir eşcinsel çiftin kanalı. Biri İzlandalı diğeri İsveçli olan çift egzersiz yapmayı, arazi yürüyüşünü ve seyahat etmeyi oldukça seviyor. Bunları yaptıkça da kanallarında paylaşıyorlar. Aşağıda kendilerini tanıttıkları bir video da mevcut. Devamını izlemek için kanallarını takip edebilirsiniz.

Nordic Delights
  1. Cornelia Grimsmo:

Bahsetmek istediğim diğer bir Nordik Youtube kanalı ise Cornelia’nın kanalı. Cornelia, kanalında vlog, gezi, moda ve makyaj üzerine birçok video bulabileceğiniz bir İskandinav youtuber. Kanalın güzel tarafı ise Cornelia bazen yalnız başına, bazen sadece kız arkadaşlarıyla seyahat ediyor ve bunları kanalında izleyiciye sunuyor. Mesela aşağıdaki videoda olduğu gibi sadece kız arkadaşlarıyla geçirdiği seyahati hangimiz yapmak istemez ki. Bu videoyu izledikten sonra benim kesinlikle bir ”Girls Trip” hayalim oluştu bile. Daha fazlası için kanala abone olabilirsiniz.

Cornelia Grimsmo

Eğlenceli Nordik Kanallar

  1. Urban Exploration with Janne Flinck:

Finlandiya’nın terk edilmiş yerlerini deneyimlemeye hoş geldiniz! Yıllardır kimselerin yaşamadığı evleri gösteren Flinck’in kanalı oldukça ilgi çekici. Videoları izlemeye başladıkça daha fazlasına kendinizi kaptıracaksınız. Bu kanalın en iyi özelliklerinden birisi her yeni videoda daha ilginç bir şeylerle karşılaşabiliyorsunuz ve dizi izler gibi hep bir sonraki videoyu bekliyorsunuz. Çünkü Janne bazen yasaklı yerlere giriyor ve sonuçlarını da yaşıyor. Sizler de ekrandan bu anlara tanıklık edebiliyorsunuz. Finlandiya‘ya farklı bir bakış açısıyla bakmak isteyenler bu kanalı kesinlikle kaçırmamalısınız.

Urban Exploration with Janne Flinck
  1. Nackagubben:

Görebileceğiniz en eğlenceli Nordik YouTube kanalından birisi kesinlikle Nackagubben. Kanalında eğlenceli dil karşılaştırmaları, oyunlar, changeller vb eğlenceli ne varsa bulabilirsiniz. Tabiki hepsi Nordik ülkeler ve kültürler üzerine. Nordik ülkeleri daha eğlenceli yollarla tanımak ve bol bol gülmek isterseniz bu kanalı takip edebilirsiniz.

Nackagubben
  1. Stefan Thyron:

Bir başka eğlenceli Nordik YouTube kanalı da Stefan’ın kanalı. Kanalında bulunan birçok challenge ile videolarını eğlenceli hale getiren Stefan da bir İsveçli. Aşağıdaki videoyu inceleyerek ne tarz içerikler bulabileceğinize dair fikriniz oluşabilir.

Stefan Thyron
1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir