Fotoğraf: Flow Festival (C) Samuli Pentti
Fotoğraf: Flow Festival (C) Samuli Pentti

İnceleme: Flow Festival 2018

Bu yıl 84000 kişi ile biletleri tüketen Flow Festival, benim için festival sezonunu harika bir şekilde kapattı! Birbirinden farklı sahnelerinde dev isimlerin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen sanatçılar ile bizi buluşturan Flow Festival gerçekten de İskandinavya’nın belki de Avrupa’nın en “kuul” festivallerinden birisi. Helsinki’de merkeze yürüyerek 20 dakikada gidebileceğiniz ama aynı zamanda toplu taşıma ile de kolayca ulaşabileceğiniz festival, eski bir elektrik santralinde düzenleniyor. Hem şehrin içinde, hem de şehirden ayrı kendine özel mini-festival şehri gibi gözüken bu alan gerçekten en iyi festival alanlarından birisi. Gördüğüm en güzel tasarımlı festival alanı hem çok temiz, hem de her şeye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Biletlerin tükenmesine rağmen genel festival sıkışıklığı da yoktu.

Michelin yıldızlı yemek standlarından, sokak yemeklerine kadar birçok farklı alternatifi barındıran festival alanında ayrıca birbirinden farklı temalarda tasarlanmış barlar, mini bir pop-up sinema, parklar, keşfedilmeyi bekleyen birçok sahne ve özenle seçilmiş sergiler bulunuyor. Festivalin bir diğer güzel yanı ise festival alanının elektriği tamamen yenilenebilir kaynaklardan üretiliyor olması.

Fotoğraf: Miia Närkki/ Flow Festival

Festival seneye 9-11 Ağustos’ta olacak, ben kesin tekrar gidiyorum 🙂 Kimler gelmek ister? Yazının devamında festivalde gönüllü olmak hakkında kısa bir de bilgilendirme var 🙂 Ayrıca hediye biletler, gelecek yıl sahne alacak sanatçılar gibi haberleri kaçırmamak için festivali mutlaka Instagram’tan takip edin >> @flowfestivalhelsinki

Festival Keşifleri;

Festival her sene olduğu gibi bu sene de Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Patti Smith, Fleet Foxes ve St. Vincent gibi birçok dev isme ev sahipliği yaptı. Ayrıca bu isimlerin yanında başarılarını tüm dünyada kanıtlamış Fever Ray, Lykke Li, ALMAve Sigrid gibi Nordik isimler de festivalin en güçlü performanslarını sergilediler. Özellikle ALMA ve Lykke Li hayatımda izlediğim en iyi performanslardan ikisiydi. Peki festivalde öne çıkan ve keşfedilmeyi bekleyen diğer Nordik isimler kimlerdi?

Anna of the North

“Kuzey’in Anna’sı” 🙂 Bence en güzel isimli sanatçılardan birisi. Norveç’in “kuul” kızı Anna, aslında bu yıl dünyada birçok festivalde sahne aldı. Şarkılarını dinlerken “sıkıcı, klasik” gelebilir ama kendisi sahnede aşırı eğlenceli!

K-X-P

Finlandiya’da “sondaj” sesleri ile ünlü modern saykodelik müziğin öncüsü sayılan K-X-P, deneysel işler sevenlerin mutlaka göz atması gereken bir grup.

Lake Jons

Tatlı kuzey rüzgarlarını kulaklıklarınızda hissedeceğiniz Lake Jons, şarkılarında Finlandiya’nın bol ormanlı, göllü coğraflarından esinleniyor.

Lxandra

Elektronik müzik ile klasik piano parçalarını kendi tarzı ile sentezleyen Lxandra ilk albümünü bu yıl yayınlacak! Seneye öne çıkan Finlandiyalı gruplardan birisi olacağına eminiz <3

Kardemimmit

Adını bile söylemekte zorlandığım eski Fin müzik aletleri ile aşırı dinlendirici, geleneksel Nordik müzikleri yapan grup ilk dinleyişte biraz farklı gelse de sonradan asla vazgeçemiyorsunuz.

Karina

Şarkıları Fince söylemelerine rağmen, atmosferik melodileri ile sizi içine çeken Karina mutlaka dinlemeniz gereken folk-pop üçlüsü.

MIO

Finlandiya’nın genç yeteneklerinden MIO, müzikten de fazlasını sunuyor. Kendi tasarladığı 3D animasyonları ile müziklerini birlikte dinlediğimiz MIO sizi gerçekten müziğin çekiyor.

Vesta

Vesta Finlandiya’nın en heyecan verici yeni isimlerinden birisi. Ağzına kadar doldurduğu ana sahnede herkesi aşırı eğlendiren Vesta, popüler müzikten esinlenerek folk müzik yapıyor diyebiliriz.

View

Finlandiyalı Jusoo Ruohonen ve Joonas Laaksoharju’nun ortak projesi View, tarz olarak Finlandiya popüler müziğinden farklı oldukları için ayrıca dikkat çekiyor. Mistik ve hipnotik olarak anılan melodileri ve Juuso Ruohonen’in etkileyici sesi ile bir araya gelince, hem Finlandiya’da hem de uluslararası birçok müzik blogu tarafından sıkça paylaşıldı. Müziklerini “karanlık” ve “introspektif” olarak tanımlayan ikinin sahne performansı da çok iyiydi.

Gönüllü Olarak Festivale Katılabilir Miyiz?

İskandinavya’daki birçok festival gibi Flow’da da gönüllülük esas. Her yıl 1000 gönüllünün festival alanına kabul edildiği Flow’da genelde geri dönüşüme yardım etme, alanı yönetme, güvenliği sağlama gibi farklı alanlarda çalışabiliyorsunuz. Dünyanın her yerinden gönüllüleri kabul eden festival size yaptığınız iş karşılığında festival bileti sağlıyor. 1000 gönüllü ile birlikte çalıştığınız için ise sürekli çalışıyor olmuyorsunuz 🙂 Bu yıl başvurular 1 Haziran’da açılacak. Gönüllülük başvuruları hakkında bilgi almak için Flow’u Instagram‘dan takip edebilirsiniz.

Fotoğraf: (C) Petri Anttila/ Flow Festival
Fotoğraf: (C) Petri Anttila/ Flow Festival
2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir