Helsinki Rehberi #yüzdeyüzyaz

Helsinki yazı ve Helsinki kışı birbirinden çok farklı. Eğer iki mevsimde de ziyaret etme şansınız olursa sanki iki farklı şehri görmüş gibi oluyorsunuz. Ben de bu nedenle yaz aylarında Helsinki’de yapabileceklerinizi listeledim. Helsinki diyince akla hemen klasik Helsinki Katedrali ve çevresindeki sokaklar geliyor ama aslında Helsinki bundan daha fazlasını sunuyor.

Helsinki’de Yeme İçme

Helsinki son dönemde konu yemek olunca Kuzey’de ismini duyurmaya başlayan şehirlerden birisi. Şehrin en yeni Michelin yıldızlı restoranı Grön, uygun fiyatlara doğal ve lokal ürünlerle hazırlanan yemekleri denemenize olanak sağlıyor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restaurant Grön (@restaurantgron) on

“There’s a new cock in town” sloganı ile öğleden gece geç saatlere kadar açık olan “The Cock” da uygun fiyatları ve kaliteli yemekleri ile Helsinki’de mutlaka uğramanız gereken bir restoran. Türkiye’den gelip, döner mi yiyeceğiz diyorsanız bile denemeniz gereken bir restoran da Döner Harju. “Hipster dönerci” olarak adlandırabileceğimiz bu dönerci Fin mutfağı ile döneri sentezliyor. Vietnam mutfağı seviyorsanız yine hem uygun hem de yenilikçi bir restoran olarak anılan Lie Mi‘yi mutlaka ziyaret etmelisiniz!

Helsinki küçük bir yer olsa da çevresinde de çok fazla seçenek var. Örneğin eski bir askeri eğitim alanı olan Lonna, bugün şehir merkezinden feribota atlayıp kısa bir sürede ulaşabileceğiniz bir ada. Eski askeri yapıları kullanan bir restorana ve kafeye sahip olan bu ada aynı zamanda sauna ve denize girmek için de birebir. Ayrıca adanın çok güzel bir de Helsinki manzarası var. Eğer şanslıysanız adada bir konsere bile denk gelebilirsiniz.



Helsinki aynı zamanda çok gelişmiş bir alkol kültürüne sahip. Kraft bira barlarından, kendi cinlerini üreten küçük lokal barlara birçok farklı seçenek sunuyor. Il Birrificio da bunlardan birisi. Helsinki Design District‘teki bu barın biralarını deneyerek bile bütün gününüzü harcayabilirsiniz 🙂

Helsinki Distilling Company, eski hangarlar ve minik fabrikaların bugün bir kültür kampüsüne dönüştüğü Teurastamo‘da bulunuyor. Güneşli bir Helsinki gününde bu bölgeye mutlaka gidip, Helsinki Distilling Company’nin kokteyllerini deneyin. Ayrıca önceden ayarlarsanız tadım turlarına da katılabiliyorsunuz!

Why join the navy when you can be a pirate“. Dünya üzerindeki en iyi isimlerden birine sahip bu mekan gündüzleri sağlıklı içecekleri, kahvesi ve çalışma alanları ile meşhur. Gece ise kokteylleri! Eğer acıkırsanız çok güzel ve sağlıklı bir yemek menüsü de var.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Why join bar (@whyjoinbar) on

Trillby & Chadwick Dedektiflik Bürosu… Burası Avrupa’nın en iyi gizli barlarından birisi. İçeri girmek için Katariinankatu 1‘ye gidip, eski bir kapının ardındaki vintage telefonu kaldırarak dedektif Trillby ile konuşmanız gerekiyor. Sadece içeride yer varsa içeriye kabul ediliyorsunuz.

En İyi Helsinki Kahvecileri

Finlandiya dünyada en çok kahve içen ülke olunca, Helsinki’de de birçok güzel kahveci bulmak mümkün. Örneğin Good Life Coffee, Helsinki’nin en iyici kahvecilerinden. Ihana Kahvila, alışılmışın dışında lokasyonu ile en ilginç kahvecilerden birisi. Biraz sonra aşağıda bu bölgeden biraz daha detaylı bahsedeceğim ama burası şehir merkezine uzak, terkedilmiş teknelerin arasında İskandinav suç dizilerine konu olacak bir bölge. Özellikle güneşli günlerde ve hafta sonları gitmenizin daha iyi olacağı Ihana Kahvila’da kahvenizi için denize de girebilirsiniz. Aslında komşu İsveç’ten gelen Johan & Nyström de sıcak ve minimalist dekorasyonu, güzel kahveleri ile Helsinki’de uğrayabileceğiniz kahvecilerden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Good Life Coffee (@goodlifecoffeehki) on

Helsinki’de Görülecek Yerler/ Yapılacaklar

Sompasauna

Finlandiya’da 2 kişiye 1’den fazla sauna düşüyor. O nedenle hangi mevsimde olursa olsun mutlaka saunaya uğrayın. “Getto” sauna olarak anılan ve gönüllüler tarafından bakımı sağlanan Sompasauna, hayatınızda yaşayabileceğiniz en ilginç deneyimlerden birisini yaşamanıza imkan sağlıyor. 7/24 açık olan bu sauna, şehrin bir ucunda, inşaat vinçlerinin arasında eski bir tershanede yer alıyor. Yürürken ıssız ve ürkütücü bir bölge gibi gözükse de alana vardığınızda sizi güzel bir kalabalık karşılıyor. Burada saunaya girip hemen yanında denize girebilirsiniz. Ayrıca yukarıda bahsettiğim Ihana Kahvila da buranın yakınında. Bölgede bir de 800 metre uzunluğunda çok güzel bir grafiti duvarı var.

Fotoğraf: Saunakulttuur

Amos Rex

Amos Rex, Helsinki’nin en yeni müzesi! İkinci Dünya Savaşı döneminde inşa edilen bir binanın çok özel bir şekilde restore edilerek hazırlanan Amos Rex, hem mimarisi hem de sergileri ile dikkat çekiyor. Ağustos 2018’in sonuna doğru açılacan Amos Rex’in sırf açılış sergisi için bile Helsinki’ye seyahat edilebilir. Işık oyunları ve yapay zekayı bir araya getiren özel teamLab sergisi gerçekten görülmeye değer.

Amos Rex – teamLab Sergisi

Flow Festival

Eğer mümkünse seyahatinizi Helsinki’nin hatta Kuzey Avrupa’nın en iyi festivallerinden biri olan Flow Festival dönemine denk getirmeye çalışın. Böylece gündüzleri Helsinki’yi keşfederken, akşamları ise hayatınızın en iyi festival deneyimlerinden birini yaşayabilirsiniz. Festival hakkında daha fazla bilgi almak için buradan bir önceki yazımızı okuyabilirsiniz.



Fotoğraf: Flow Festival (C) Samuli Pentti
Fotoğraf: Flow Festival (C) Samuli Pentti

Segway Turu

Helsinki’yi çok rahat ve hızlı gezmenizi sağlayan Segway turu gerçekten çok güzel planlanmış. Yerel rehberler eşliğinde şehrin görülmeye değer noktalarını kolay ve eğlenceli bir şekilde dolaşmanızı sağlayan Segway’lerin kullanımı ise çok basit! Tur hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Necip Edis (@finland_guide) on

Löyly

“Sauna rönesansı” da diyebileceğimiz Löyly, şehrin hemen kenarında alışılmışın dışında mimarisi ile sauna/ restoran ve deniz üçlüsünü birleştiren bir mekan. Ortaklarından birinin Vikings dizisinden tanıdığımız Haftdan/ Jasper Pääkkönen’in olduu Löyly’ye de zamanınız varsa mutlaka uğramalısınız.

Fotoğraf: Kuvio

Helsinki Gece Hayatı

Uzaktan sakin bir şehir gibi gözükse de Helsinki gece hayatı gerçekten kendine has ve eğlenceli. Birbirinden ayrılmış üç farklı dans odası, barları ve bahçesi ile meşhur Kaiku son dönemde Helsinki’nin en popüler mekanlarından birisi. Mekan o kadar özel ki 2016 yılında Estonya Cumhurbaşkanı burada DJ’lik yapmış 🙂 Şehir merkezine biraz uzak olsa da endüstriyel binaların arasında bir gece kulübü olan Ääniwalli de Helsinki gece hayatının gözdelerinden birisi.



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir