Bir İzlanda Mottosu; Þetta reddast!

Umutsuz ya da olumsuz durumlarda İzlanda halkının yardımına koşan ve hayata dair umutları yeşerten bir deyim; Þetta Reddast

İzlanda’yı ziyaret ettiğinizde ya da orada yaşamaya başladığınızda kulağına sıkça çalınacak olan cümlelerden en önemlisi Þetta Reddast’tır diyebiliriz. Þetta Reddast cümlesi, teh-ta-re-tast şeklinde okunuyor ve kelime anlamı olarak her şeyin yoluna gireceği anlamına geliyor.

Fotoğraf: Liz Ladley

Deyimin İzlanda’da çok fazla kullanılıyor olması deyimi artık İzlanda’nın mottosu haline getiriyor. Deyim, ülkenin olumsuz hava koşullarının etkisi nedeniyle ortaya çıkıyor dersek yalan olmaz. Çorak ve çetin bir coğrafyaya sahip İzlanda’da gün içerisinde değişen hava koşulları adeta bölge halkını tutunacak bir dal aramaya itiyor. Patlayan volkanlar, çığlar ve öngörülemeyen hava durumu ile İzlanda, sürekli belirsizliğin hâkim olduğu izole bir ada. Bütün bu olumsuz koşullardan etkilenmemek, içlerini ferahlatmak ve daha iyi olacağına inanmak için Þetta Reddast deyimine sımsıkı sarılıyorlar. Olayların, hatta oldukça ciddi şeylerin bile kendilerini üzmesine izin vermiyorlar ve her zaman olduğu gibi devam edebilmeye inanıyorlar.

Hayatımızın gidişatını çoğu zaman kendimiz belirleyebilsek de bazı zamanlar önümüze planlamadığımız engeller çıkabiliyor. Kontrol edemeyeceğimiz olaylar için üzülmeyi bırakmalı ve bir şekilde pozitif şeyleri düşünüp kendimizi motive edebilmeliyiz. Þetta Reddast tam da bu anlama geliyor aslında. Kötü hava koşullarından yola çıkmış olsa da anlamı oldukça derin. Her şey yoluna girecek, akışına bırak, sabret, bekle, merak etme, düzelecek, her şey çok güzel olacak ve bu anlama gelen daha birçok söz… Þetta Reddast!

Pozitif düşünmeye hayal kurmaktan başlayabiliriz, hayal kurarken de güzel şarkılar dinleyebiliriz. Size yardımcı olması için Nordik Simit Dream Well playlistimizi paylaşıyorum. Keyifli dinlemeler!

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir