Nordik İkonlar: Alvar Aalto

İskandinav tasarımı ve mimarisinin en ikonik isimlerinden Alvar Aalto’nun Finlandiya’da bulunan eserlerini inceleyelim…

Hugo Alvar Henrik Aalto, 20. yüzyılın en önemli mimarlarından biri ve uluslararası modernizmin baş aktörü olarak biliniyor. Finlandiya’nın yetiştirdiği Aalto’nun aynı zamanda ikonik mobilyaların ve objelerinde tasarımında da imzası bulunuyor.

Fin romantizmine özgü doğa anlayışını modernist ideallerle yeniden biçimlendiren Alvar Aalto’nun eserleri; Finlandiya ormanlarına, ışığına ve gölgelerine bir saygı duruşu niteliğinde. Yapı ve peyzaj arasındaki güçlü ilişkiyi yapılarına yansıtan Aalvo’nun tasarladığı 500 eserinden 400’ü Finlandiya’da bulunuyor.

En büyük ilham kaynağı doğa sevgisi olan Aalto için Sigfried Giedion, modernist mimarlık üzerine yazdığı kitabı “Space, Time and Architecture: The Growing Of A New Tranction”da Finlandiya, nereye giderse gitsin Aalto’nun yanındadır. diyor.

Alvar Aalto’nun anavatanı Finlandiya’da bulunan eserlerinin bazılarına birlikte göz atalım…

Villa Aalto

Fotoğraf: alvaraalto.fi

Munkkiniemi’nin lüks ve yemyeşil sahil bölgesinde bulunan Villa Aalto, Helsinki ve Jyväskylä’da faaliyet gösteren Alvar Aalto Müzesi’nin bir parçası olarak yer alıyor. Villa Aalto, Aalto’nun erken dönem stilinin işlevselliğini, yatak odasındaki gömme dolap gibi zamanının bazı benzersiz özellikleriyle temsil ediyor!

Studio Aalto

Fotoğtaf: Maija Holma / Alvar Aalto Vakfı

Helsinki’de bulunan Studio Aalto, Villa Aalto’ya sadece 450 metre uzaklıkta yer alıyor. Aalto, stüdyoyu ayrı bir atölye ve mimarlık bürosu olarak tasarlıyor. Stüdyo, Aalto’nun 1950’lerdeki başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Aalto, binanın beyaz badanalı duvarlarıyla çevrili amfi tiyatro benzeri avlusunda müşteri toplantıları ve sunumları yapardı. Aalto’nun “mimari sanat, ofis benzeri bir ortamda yaratılamaz” sözü de bu tasarımının arkasındaki düşüncesini yansıtıyor.

Finlandia Hall

Fotoğraf: visit.alvaraalto.fi

Finlandia Hall, şehir merkezindeki Töölö’de bulunan Töölönlahti Koyu’nda yer alıyor. Mermer kaplı Finlandiya Salonu 1971’de tamamlanıyor ve Aalto’nun anıtsallığa olan ilgisini yansıtıyor. Işıklar ve kapı kolları gibi küçük detaylarda da Aalto’nun imzası görülüyor. Finlandia Hall aynı zamanda bir müzik mekanı işlevi de görüyor ve Alvar Aalto’nun mimari dehasını daha derinlemesine hissetmek için rehberli turlar düzenleniyor.

Museum of Central Finland

Fotoğraf: visitjyvaskyla.fi

1960’lar, beyaz dış cephesi ve az penceresiyle Museum of Central Finland, Alvar Aalto’nun “beyaz dönem” ini temsil ediyor. Müze 1961’de tamamlanıyor ve Aalto’nun Jyväskylä Üniversitesi kampüsündeki kırmızı tuğlalı binalarından belirgin bir şekilde ayrılıyor. Müze, 2019 yılında bir tadilata giriyor ve tekrar açılıyor.

Jyväskylä Üniversitesi

Fotoğtaf: Maija Holma / Alvar Aalto Vakfı

Jyväskylä’ya “Finlandiya’nın Atina’sı” denir ve Aalto da Jyväskylä Üniversitesi kampüs alanı için tasarımlarını yaparken bu sözleri dikkate alıyor. Aalto üniversite için ana bina, yüzme havuzu (Aalto-Alvari olarak adlandırılır) ve Lozzi restoran binası dahil olmak üzere sekiz bina tasarlıyor. Aalto, kampüsün düzenini Yunan akropol düzenlerinin ilkelerini yansıtacak şekilde tasarlıyor. Kırmızı tuğlanın baskın özellikte olduğu kampüste dolaşılırken Aalto’nun 1950’lerin başındaki stilini oldukça iyi hissediliyor.

Muuratsalo Experimental House

Fotoğraf: brickarchitecture.com

Aalto’nun Muuratsalo adasındaki yazlık evi olan Muuratsalo Experimental House, Antik Roma atriyumu fikrinden ilham alınarak yapılıyor. Yazlık ev, Aalto’nun yeni teknikleri denediği ve doğadan ilham aldığı bir laboratuvar işlevi de görüyor. Aalto burada zamanın çok ötesinde olan güneş enerjisiyle ısıtmayı da deniyor. Muuratsalo, benzersiz desenlerde düzenlenmiş 50 farklı tuğlayı birleştiriyor. Aalto, bu tür kalıplar yaratarak tuğlaları düzenlemedeki olasılıkları keşfetmek ve ayrıca bunların doğa koşullarıyla nasıl etkileşime girdiğini keşfetmek istiyor. Ev, tuğla mimarinin incelenmesinde, inşasında ve mimari ile doğanın bütünleşmesinde önemli bir rol oynuyor.

Villa Mairea

Fotoğraf: Mark Trueman

Pori’deki Villa Mairea, 1939’da sanatın büyük destekçileri olan Maire ve Harry Gullichsen için inşa ediliyor. Aalto ve iç tasarımdan sorumlu eşi Aino Aalto’nun dizginleri serbest bırakılıyor. 20. yüzyıl tasarımcı başyapıtlarından oluşan bir koleksiyonla elde edilen muhteşem şıklık, artık içte ve dışta Fin stilini yansıtan Villa Mairea’da hayranlıkla izlenebiliyor. Ev, rezervasyon yoluyla gezilebiliyor.

Alvar Aalto Museum

Fotoğraf: alvaraalto.fi

Yalnızca Aalto’nun mimarisine değil, tasarımlarına ve kişisel yaşamına adanmış Alvar Aalto müzesi, Jyväskylä Üniversitesi kampüsünün yakınında bulunuyor. Gençliğinin çoğunu Jyväskylä’da geçiren Aalto, 1973’te açılan Alvar Aalto Müzesi’ni de kendi tasarlıyor. Alvar Aalto Müzesi, Aalto’nun mimari çalışmalarının yanı sıra Aalto’nun cam ve mobilya tasarımı alanındaki çalışmalarını da sergiliyor. 

2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir