Fotoğraf: The LEGO Group

Lego severler için eşsiz bir yer; LEGO Evi.

Yenilikçi ve ilgi çekici tasarımıyla Danimarka’nın en özgün mimarilerinden biri; Lego Evi.

Lego Evi, Danimarka’da Lego’nun doğduğu yer olan Billund şehrinde Legoland ve The Lego Group’un genel merkezinin yakınında bulunuyor. Bina 25 milyon Lego tuğlasıyla ile birlikte 12.000 metrekarelik bir alanda inşa ediliyor.

Fotoğraf: Iwan Baan

Lego Evi, Lego markasını yansıtmayı amaçlayan yenilikçi tasarımıyla tanınıyor. Yapı, oyun alanlarını içeren dokuz çatı terası ile Lego tuğlalarına benzeyen 21 kademeli bloktan oluşuyor. Bina, Bjarke Ingels Grup tarafından tasarlanıyor ve 28 Eylül 2017’de açılıyor.

Fotoğraf: Kim Christensen

Lego Evi inşa edilme fikri; şirketin geçmişini, değerlerini paylaşma ve aynı zamanda ziyaretçilere Lego tuğlalarıyla oynama ve etkileşim kurma konusunda ilham verme arzusundan doğuyor. Yapı, üst üste inşa edilmiş 21 beyaz Lego tuğla yığınına benzeyecek şekilde tasarlanıyor. Bina, ziyaretçiler için sergi ve deneyim alanlarını barındıran bir dizi birbirine bağlı modüler alandan oluşuyor. Bu alanlar merdiven, rampa ve köprü kullanılarak ziyaret edilebiliyor. Alanların her biri bağımsız olarak kullanılmak üzere tasarlanıyor. Danimarkalı mimar Bjarke Ingels, Lego Evi ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor.

‘Binanın kendisi, LEGO oyununun ve LEGO değerlerinin neyle ilgili olduğunu yansıtıyor. Tuğla, mimariye basit ama ustaca bir şekilde dâhil ediliyor ve tüm LEGO oyunlarının özünde yatan sistematik yaratıcılığı görselleştiriyor.’
Fotoğraf: Iwan Baan

15 metreden uzun olan Yaratıcılık Ağacı, Lego Evi’nin merkezinde devasa bir Lego modeli olarak yer alıyor. Gerçekçi bir ağaç gibi görünecek şekilde tasarlanan model, 6.316.611 Lego tuğlasından inşa ediliyor. Bu da onu şimdiye kadar yapılmış en büyük Lego yapılarından biri yapıyor. Montesi 24.350 saat süren Yaratıcılık Ağacı birkaç kata yayılıyor ve yapının etrafını saran sarmal merdiven sayesinde çeşitli seviyelerden ve açılardan görülebiliyor.

Fotoğraf: Iwan Baan

Lego Evi, tasarımı ve merkezi konumu nedeniyle oldukça popüler bir ziyaretçi merkezi oluyor. Komplekste bulunan çatı terasları gibi birçok alan yerel topluluğa ortak bir kentsel alan sunuyor. Girişin tamamen ücretsiz olduğu yerlerin yanında zemin katında bulunan halka açık alan, mağaza ve restoran gibi kamuya ait olanaklar da bulunuyor.

Fotoğraf: Iwan Baan

Ziyaretçiler, Lego yapım parçalarını fiziksel ve dijital olarak inşa etme, robot programlama ve animasyon modelleri dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler deneyimliyor. Merkezin ziyaretçi deneyimi, dört deneyim bölgesini, iki sergiyi ve Lego markasının ve şirketinin tarihini sergileyen Lego Müzesi’ni de içeriyor.

Danimarka’ya yolunuz düştüğünde hele bir de Lego meraklısıysanız mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri Lego Evi!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir