Aalto, Aalvar ve Aino Aalto.

Aalto

Finlandiyalı mimar Alvar Aalto İskandinav tasarımı ve mimarisinin en modern ve en bilinen isimlerinden birisi. Aynı zamanda Avrupa kıtasının da en modern mimarları arasında yer alıyor. Bilhassa Finlandiya kültürel tarihi için öneme sahip olan Alvar, son yıllarda uluslararası yayınevleriden çıkan tasarım ve mimari kitapları sayesinde daha da tanınır oldu.

Virpi Suutari‘nin yönetmen koltuğunda oturduğu Aalto belgeseli de mimarın yaşam öyküsünü, çalışmalarını ele alıyor. Aynı zamanda mimarın özel hayatına da ışık tutuyor, eşi Aino ile aşkını da ilk kezler gözler önüne seriyor. Belgesel, Aalto çiftinin üretim sürecini de yansıtırken aynı zamanda bizi mimarın tasarlamış olduğu binalara da götürüyor. Belgeselde Finlandiya’daki yapıları, Rusya’daki bir kütüphaneyi, Venedik’te bir köşkte bulunan Aalto’nun vazosuna kadar birçok eseri görmemiz mümkün. Belgeseli izlerken bile İskandinav minimalizmini iliklerimize kadar hissediyoruz. 

Aalto Vakfı ve Aalto ailesi yönetmen Virpi Suutari’ye efektif bir şekilde çalışabilmesi adına hem Aino ve Alvar arasındaki özel mektupları, birçok fotoğraf albümünü ve bazı 8 mm film çekimlerini de teslim etti. Le CorbusierGropiusMoholy-Nagy ve Frank Llyod Wright gibi modernist figürlerden de etkilenen yönetmen, Alvar Aalto’yu olabilecek en iyi şekilde anlatmak istemiş.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir