Stresle Baş Etmenin İskandinav Yolları

Hayatımızdaki stresi en iyi nasıl azaltacağımızı öğrenmek için İskandinav ülkelerinden gelen önerilere göz atalım…

Yaşamış olduğumuz üzücü durumların, işimizin ya da ilişkilerimizin üzerimizde yaratmış olduğu stresle çoğu zaman başa çıkamıyoruz. Aslında çözümü çok basit olan sorunları görmezden gelerek daha da büyük hale gelmelerini sağlayabiliyoruz. Bu yazımızda bizi yoran streslerimizden kurtulmanın yollarını İskandinav ülkelerinde arıyoruz.

Bilindiği üzere İskandinav ülkeleri en mutlu ülke sıralamasında ilk 10’da yer alıyor. Bu mutluluk düzeyine sahip ülkelerdeki insanların stresten uzak olduklarını düşünebiliriz. Ancak belki de yaşadıkları stresle nasıl baş edeceklerini iyi bildikleri için bu kadar mutlulardır… Tabii insanı strese sokan etkenlerin sadece kendinden kaynaklanmadığını ve yaşanılan çevrenin de bunda çok büyük bir rolü olduğunu biliyoruz. Stresin kaynakları farklılık gösterse de herkesin stresi kendine büyüktür diyerek İskandinavlar stresten kurtulmak için neleri öneriyorlar, bir göz atalım.

Yazı yaz…

”Yaz” denilince aklınıza belki bir kitap oluşturmak gelebilir ama durum aslında öyle değil. Rahatlamak için herhangi bir kâğıt parçasına ya da düzenli tuttuğumuz bir deftere yazı yazmaktan bahsediliyor. Yazı yazmanın katartik gücünden yararlanarak içinde bulunduğumuz stresli durumdan kurtulabilir ya da biraz olsun rahatlayabiliriz. Yazı yazmanın en iyi veriminin ise içinde bulunduğumuz negatif durumu yazdıktan sonra kağıdı çöpe atmak olduğu söyleniyor. Kâğıtla birlikte negatif enerjimizin de gittiğine inanılıyor.
** Katartik: rahatlatıcı/rahatlatan

Kendin yap…

İskandinavlar bu maddede el işlerinin ruhumuz üzerindeki inanılmaz etkisinden faydalanıyorlar. Kendimizi oyalamak için bir eşyayı monte edebilir ya da evde bulunan birkaç malzeme ile oldukça kolay ve hızlı bir şeyler yapabiliriz. Örneğin basit bir origami modeli ya da İskandinavların meşhur Woven Heart’ını yaparak içinde bulunduğumuz stresten uzaklaşabiliriz. Bir şeylerin kendin tarafından yapılmasının bu olumlu etkisinin arkasında vermiş olduğu terapotik etki bulunuyor. Terapotik etki sayesinde de stresten uzaklaşılıyor daha rahat bir duruma geçiliyor.
*** Terapotik: kişinin kendini herhangi bir tehdit altında hissetmediği, destekleyici, geliştirici, kendini içtenlikle ifade edebildiği ve rahatlatıcı ortam

İskandinavların Woven Heart’ı nasıl yapılır?
Evinle ilgilen…

İçinde yaşamış ve hatta son zamanlarda çalışma alanı olarak da kullanmaya başladığımız evlerimizin dağınık olması stresi tetikleyen şeylerden biri. Bu maddede evin dağınıklığının giderilmesinin stresi azaltmadaki etkisinden bahsediyoruz. Düzenli ve toplu bir çevrede çalışmak dikkatimizi dağıtmazken mevcut stresimizin de seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Bu konuda minimalist bir yaklaşım belirlemeyi seçebilirsiniz. Eve alacağınız birkaç bitki ve evin dekorunda kullanacağınız pastel renkler ise sizi İskandinav tarzına yakınlaştırırken stresin karşısında duran huzuru evinize taşımanıza yardımcı olur.

Hiçbir şey yapma…

Stresten kurtulmak için her zaman bir şeyle meşgul olmamıza gerek yok. Finlandiyalılar gibi sessizliği ve durgunluğu takdir edebilmeliyiz. Bir bankta oturup karşımızdaki manzarayı seyrederek ya da evimizin camından dışarıya bakarak içimizdeki stresin uzaklaşmasını sağlayabiliriz. Bize daha yakın bir tabirle konuşacak olursak sadece tavanı izleyerek bile stres seviyemizi düşürebiliriz. Bu durumda önemli olan tek şey kendimizi bir şey yapmak zorundaymış gibi hissetmemek. Çünkü bazen hiçbir şey yapmamak en zor ama faydalı eylem olabiliyor.

Fotoğraf: myscandinavianhome.com
Sosyal medya ve televizyonu aralıklı kullan…

Uzuvlarımızdan biri haline gelen telefonlarımız, hayatımızı kolaylaştırmasının yanında haberlere ya da olaylara erişimin oldukça kolay olması nedeniyle de bizleri olumsuz etkiliyor. Kafamızı dağıtmak için girdiğimiz sosyal medya uygulamalarında birden karşılaştığımız görüntüler ya da yazılar stresimizin ana kaynağı olabiliyor. İskandinavlar sosyal medya gibi uygulamaları kullanmamak seçeneğinin ne kadar zor olduğunu bildikleri için bunlara belirli bir zaman ayırmak gerektiğini söylüyorlar. Belirlediğimiz zaman içerisinde sosyal medya ve televizyona bakmak, zaman bitince de uzak durmaya dayanan bu madde sayesinde kendimize de daha fazla vakit ayırabiliriz. Belki sonrasında yapacağımız hygge ile de stresten arınmaya devam edebiliriz.

Fotoğraf: Antonio Guillem
Rutinini oluştur…

Günlük hayatımızda kendimize bir rutin oluşturmak, bize hayatımızdaki kontrolü ele geçirme hissi vermenin yanı sıra odaklanma ve üretkenlik seviyelerimizi de iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kahve içmek, çalışmaya başlamak, yemek yemek, yürüyüşe çıkmak, spor yapmak gibi eylemleri belli bir rutinde yaptığımız zaman hayatımızın düzene girdiğini hissetmeye başladığımızda stresle baş etmemiz çok daha kolaylaşacaktır.

ve son olarak da geçmişe tutun…

Geçmişimizde bizleri üzen ya da daha çok strese sokan anılara sahip olabiliriz. Bu maddede bahsedilen güç, kötü anılardan gelmiyor. Kendimizi mutlu ve huzurlu hissettiğimiz bir anıya tutunmak o an yaşadığımız stresten bizi uzaklaştırabilir. Geçmişteki güzel anıları hatırlamak ve o anları tekrar yaşamak için fotoğraflara bakmak ya da videoları izlemek bizleri tekrar o ana götürerek içimizdeki sıkıntıyı alma gücüne sahip. Küçükken dinleyip koreografi yaptığımız o şarkıyı açabilir, o zamanlardaki kendimizle yakınlaşıp stresimizden kurtulabiliriz.

Fotoğraf: positivityblog.com

Hayat her şeye rağmen yaşamaya değer, zamanımızı kaliteli geçirmemizi engelleyen stresten kurtulmak için de yapabileceğimiz birçok şey var. Bu yazımızda sizlere stresle baş etmenin İskandinav yollarından bahsettik, umarım içlerinden en az birini denemenizi sağlayarak stresinizin azalmasına yardımcı olabilmişizdir.

Her şeyin çok daha güzel olması dileğiyle!

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir