Beforeigners

İskandinav Mitolojisi Konulu Diziler

İskandinav mitolojisi severlerin hoşuna gidebilecek, popülerinden animesine kadar mini dizi listemiz sizlerle!

İyi seyirler dileriz.

Ragnarok, Netflix (2020 – günümüz)

Netflix Norveç’in orijinal dizisi olan Ragnarok, Batı Norveç’te kurgusal bir kasaba olan günümüz Edda’sında geçiyor ve odağında İskandinav mitolojisi bulunuyor. Küçük kasabada hava durumuyla ilgili garip olaylar yaşıyor ve kaynağı endüstriyel kirliliğe kadar uzanıyor. Bu iklim değişikliğine neden olan fabrikalar ise aslında mitlerden gizemli bir varlık olan Jötner‘in kılık değiştirmiş hali olan Jutul ailesine ait. Onları durdurabilecek ve dünyanın sonunu engelleyebilecek tek kişi de Thor’un reenkarnasyonu olan genç bir çocuk olan Magne. Ayrıca dizinin kadrosunda çok sevdiğimiz Theresa Frostad Eggesbø sahne adıyla Resa Saffa Park da yer alıyor. Dizinin 3. sezonun ise Ocak 2023’te çıkması planlanıyor.

Vikings: Valhalla, Netflix (2022 – günümüz)

Özellikle Vikings severler için devamı niteliğindeki Vikings: Valhalla çok doğru bir öneri oluyor. Vikings’teki olaylardan yüz yıl sonra geçen Vikings: Valhalla; Leif Erikson, Freydis Eriksdotter, Harald Hardrada ve Norman King William the Conqueror’ın Kattegat’tan İngiltere’ye sadece zafer için değil, aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi veren bir yolculuğa çıkmalarını konu alıyor. Vikings: Valhalla’nın tarihte 1066 Stamford Bridge Savaşı ile damgasını vuran Viking Çağı’nın sonunun başlangıcını tasvir ettiğini de belirtmekte fayda var. Ayrıca dizide Vikings’e yapılan atıflar da oldukça hoşa gidiyor. Dizinin 2.sezonu ise 1 Ocak 2023’te yayında!

Beforeigners (2019 – günümüz)

Kısmen suç draması ve bilim kurgu arasında olan Beforeigners, HBO’nun ilk orijinal Norveç yapımı dizisi. Dizide Taş Devri, Viking Devri ve 19. yüzyıl gibi önceki dönemlerden gelen “Zaman göçmenleri“nin ortaya çıkması ve toplumda uyum sağlamaya çalışırken yabancı olarak kabul edilmesi konu alınıyor. Zaman göçmenleri gizemli bir şekilde ortaya çıktıktan yirmi yıl sonra, hala yerlerini bulmak için mücadele ediyorlar. Taş Devri’nden bir kadın sahilde ölü bulunduğunda, şimdiki polis memuru Lars Haaland ve ortağı Viking Devri polisi Alfhildr Enginnsdottir davaya dahil ediliyor ve bu da zamanında göç konusunda daha fazla sırrı ortaya çıkaran bir dizi olayı başlatıyor. Konusunu güncel göçmen olaylarına da atıfta bulunan dizinin 3.sezonunun çıkış tarihi ise henüz belli değil.

Norsemen, Netflix (2016 – 2020)

Başlığın ve kasvetli tanıtımın sanatının sizi aldatmasına izin vermeyin: Norsemen o zamanların karanlık ve acımasız yaşam tarzını alıp kusursuz bir komediye dönüştürüyor. Bir Netflix Norveç orijinali olan dizi aslında hem Norveççe hem de İngilizce olarak aynı anda çekiliyor ve İngilizce versiyonu Netflix’te izlenime sunuluyor. Dizi, sekizinci yüzyıl Norveç’inde geçiyor ve Norheim adlı küçük bir köyde yaşayanların hikayesini anlatıyor. Çeşitli karakterlerin devreye girdiği dizide günlük hayatındaki bir vikingin; rekabet, yağma ve kendi köylerini modernleşme tehdidine karşı savunma rutinleri bir parodi şeklinde anlatılıyor.

The Legend of Redbad (2019)

Kökleri Hollanda tarihinde ikonik bir figürün efsanelerine dayanan başka bir tarihi drama olan The Legend of Redbad, dört bölümlük bir mini dizi. The Legend of Redbad’de, Franklar hakimiyet kurmadan önce Frizya bölgesinin son bağımsız hükümdarının yaşamının izini izliyoruz. Dizi Franklara ve onların Hristiyanlık üzerindeki etkilerine karşı savaşmak için güçlü bir Viking ordusunu birleştirmenin başarısını vurguluyor. Dizi yayınlanmadan bir yıl önce Redbad adında bir Hollanda filmi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak film iki saat kırk dakika uzunluğunda olduğu için 2019 yılında dört bölüme ayrılarak mini dizi olarak yayınlanıyor.

American Gods (2017 – 2021)

Bir Starz dizi olan American Gods, isminde American olmasına rağmen tüm dünyada mitoloji söz konusu olduğunda tüm olası gerekçeleri gerçekten kapsayan büyüleyici bir dizi. Dizide eşinin cenazesine katılmak için hapishaneden erken çıkmış olan Shadow Moon adında bir adam, endisine iş teklif eden Mr. Wednesday adında bir adamla karşılaşıyor. Bu tanışma Shadow’u, Eski Tanrılar (İskandinav ve Slav folkloru, Mısır, Gana, İbrani, İrlanda ve Roma mitolojisi) ve Yeni Tanrılar (Teknoloji, Medya ve Küreselleşme gibi) arasında büyüyen bir çatışmanın ortasında kaldığı büyülü bir dünyaya gönderiyor.

Vinland Saga (2019 – günümüz)

Anime ve İskandinav mitolojisi sevenlerin ilgisini çekebilecek bir dizi olan Vinland Saga, tamamen Japonca ama yine de İskandinav destanlarına dayanan ilgi çekici bir hikaye anlatıyor. Aynı adlı Japon tarihi mangasına dayanan Vinland Saga, 11. yüzyılın başında Danimarka kontrolündeki İngiltere’de başlıyor ve Vikingleri konu alıyor. Hikaye, Kral Cnut the Great’in tarihsel olarak iktidara yükselişini, eylemden sorumlu bir grup paralı asker altında hizmet veren, öldürülen eski bir savaşçının oğlu olan tarihi kaşif Thorfinn’e odaklanan bir intikam planıyla birleştiriyor.

Loki, Disney+ (2021 – günümüz)

Disney+ dizisi olan Loki, Marvel Sinematik Evreni ve İskandinav mitolojisi sevenler için mükemmel seçim. Özellikle Avengers: Endgame filmine kadar tüm seriyi izleyenler muhtemelen Loki’nin karakterinin olanlardan sonra nasıl kendi dizisine sahip olduğunu merak ediyordur. Dizideki Loki’nin zaman çizelgesi 2012’de başlayan alternatif bir versiyon olarak Tesseract‘ı yeni çaldığı günleri ile karşımıza çıkıyor. Dünyaya yönelik büyük bir tehdidi durdurmak için yetkililere yardım etmeye karar veren Loki’yi şekil değiştirme ve telekinezide kendi güçlerinden daha fazlasını keşfederken izliyoruz. Dizi aynı zamanda Disney+’ın en çok izlenen Marvel dizisi olma özelliğini de taşıyor. İkinci sezonunun ise 2023 yılı içerisinde yayınlanması bekleniyor.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir