Keşif: Vikings Dizisinden Harika Soundtrack ”Fever Ray – If I Had a Heart”

Sözleri İsveç doğumlu Fever Ray tarafından yazılmış bu harika şarkı, Vikings adlı dizinin soundtrack’i olarak seçilmiştir. Harika bir seçimdir çünkü altyapısıyla o dönemin karanlığına bizi hazırlar. Şarkının hipnotik ve karanlık bir yapısı vardır. Sürekli devam eden bir synth alt yapı ve düşündüren duygu yoğunluğu yüksek sözler. Şarkı duygusal olduğu kadar, ölümle de ilgilidir. Ölümün sesi yoktur, kalbi yoktur ve her zaman daha fazlasını ister tıpkı Viking efsanesi Ragnar Lodbrok gibi… Ragnar duygusal bir adam olsa da, Viking köklerinden dolayı, savaş ve savaştaki ölüm onun için çok kutsaldır.

Ragnar, her zaman daha fazla güç istedi. Basit bir çiftçi hayatından, hem Danimarka hem de İsveç Kralı olmayı başardı. İlk Viking akınlarını başlatan vizyon sahibi genç kral Ragnar Lodbrok, İngiltere ve Fransa’ya başarılı akınlar düzenledi. Hristiyan dünyasına korku saldı. Viking tarihinde efsane olmayı başardı. Efsane olmasının en büyük sebebi, ölümden korkmaması, hatta istemesi ve Valhalla inancıdır. Esir düştüğü Northumbria kralı  Ælla, Ragnar‘ı yılanlı kuyuda öldürmüştür. Ölümü sırasında bile korkudan eser yoktur ve tarihe kazınmış Krákumál adlı şarkıyı okuduğu okuduğu iddia edilir.

” Odin‘in benim için şölen masasını hazırladığını bilmek çok güzel. Yakında kıvrık boynuzlardan şarap içeceğiz. Odin‘in Valhalla‘sına gelen bir savaşçı şikayet etmez. Onun yanına ağzımda korku sözleriyle girmeyeceğim. Æsir beni karşılayacak. Ölüm yas olmadan gelecek. Ben de gitmek için sabırsızlanıyorum. Disir artık beni eve götür, Odin’in gönderdiği Valkürler. Æsir ile onur duyarak içkimizi yudumlayalım. Ömrümün günleri sona eriyor. Ölürken gülüyorum… ”

Meraklısı için: Valhalla Nedir, Nasıl Girilir?

 

 

Umut Gül

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir