The JunkFood Project

Michelin yıldızlı şeften ‘En savunmasızlar için anlamlı yiyecekler’ sloganıyla yola çıkan yardımsever proje.

The JunkFood Project, 2020’de Covid-19’un restoranları kapatması sonrası Kopenhag’da kuruluyor. Oluşumunda iki Michelin yıldızlı restoran Alchemist’in Baş Aşçısı Rasmus Munk ve finansör Lars Seier Christensen var. Projenin temel amacı ise evsizlere her gün lezzetli, besleyici ve sıcak yemekler pişirmek.

JunkFood, her gün Kopenhag sokaklarında yaşayan insanlara 300’den fazla yemek dağıtıyor. Yemek dağıtımı bittikten sonra kalan yemekler ısıtılabilir kutularda paketleniyor ve  11’den fazla hostele yiyecek yardımı olarak gönderiliyor. Sürdürülebilirliğe çok önem veren proje, FødevareBanken (yerel gıda bankası) ile işbirliği yapıyor. Yerel üreticilerden artan haftada 1 tondan fazla gıdaları kullanarak menülerini mevsime uygun tutuyor ve gıda israfını azaltmaya odaklanıyor.

JunkFood projesinin en önemli özelliklerinden biri ise yardım ettiği insanlara toplumda bir yer edindiği hissini vermeyi odağında tutması. Fotoğrafçı Jens Honoré, 2021’de projeye dikkat çekmek için sokakta yaşayıp JunkFood yemeklerinden faydalanan insanların görüntülerinden oluşan bir sergi yapıyor ve oldukça ilgi çekiyor.

EMBLA ödüllerinde Nordic Food for Many 2021 kazananı da olan proje, bağışlarla daha fazla insana ulaşmayı ve bu insanları topluma kazandırmayı hedefliyor. Evsizlere yardım evlerinden birinde çalışan yetkilinin ‘The JunkFood’un akşam yemeklerinden sonra evdeki insanlar arasındaki çatışma azaldı.’ diye belirtmesi de projenin amacına ulaştığını gösteriyor.

İyiliğin ve sıcak yemeğin, dünyanın her yerinde ihtiyaç duyan herkese ulaşması ümidiyle…

Projeyi takip etmek için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir