İskandinavya Turu Yapmadan Önce İzlemeniz Gereken 5 Film

Kuzeye seyahat etmeden önce, Kuzey Avrupa Rüyası’nın bütünlüğünü değiştirmeden, bu kültürü tanımak istiyorsanız, işte size İskandinav Sineması’ndan izlemeniz gereken 5 film!

Kuzey Avrupa Sineması, yani Nordic Cinema (Nordic Council); Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda‘yı kapsar. Doğası, üst düzey yaşam kalitesi kadar yüksek kültürel değerleri de içinde barındıran Kuzey Avrupa, sinemada da bizleri karşılıyor.

The Hunt | Jagten

Jagten, Mads Mikkelsen‘in başrolünde yer aldığı ve Thomas Vinterberg tarafından yönetilen 2012 yapımı drama filmdir. Hikaye, bu coğrafi bölgenin çekici ülkelerinden bir tanesi olan Danimarka’da bir kasabada geçiyor. Jagten, bir okul öncesi öğretmenini konu ediniyor. Bir zamanlar okul öncesi dershanesinde bir çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan öğretmen kitlesel histerinin hedefi haline geliyor. Mads Mikkelsen ise bu filmde davalı öğretmeni oynuyor. Mads Mikkelsen’in üstün performansına dikkat çeken kurul, Altın Küre’ye ve dolayısıyla yabancı dildeki en iyi film dalında Oscar’a aday olmayı başardı.

King of Devil’s Island | Kongen av Bastøy

Marius Holst’un yönettiği 2010 Norveç yapımı drama filmi, gerçek bir hikayeye dayanıyor. Başrollerinde Stellan Skarsgård, Benjamin Helstad ve Kristoffer Joner yer alıyor. Film, 1915’te Norveç’teki Bastøy Adası’nda ve yalnızca erkeklerin konulduğu Bastøy Hapishanesi’nde meydana gelen gerçek olaylarla ilgili. Estonya’nın Kalvi köyünde çekilen film ilk kez 17 Aralık 2010’da Norveç’te gösterildi.

Headhunters | Hodejegerne

Headhunters, Jo Nesbø’nun eşdeğer bir isme sahip 2008 romanını destekleyen 2011 yapımı Norveç aksiyon-macera filmidir. Morten Tyldum’un yönettiği filmin başrollerinde Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau ve Synnøve Macody Lund bulunuyor. Hodejegerne, popüler bir Kuzey Avrupa şehri olan Oslo’da çekilmiştir. Filmde, Hennie, hiçbir işe yaramayan ancak güvensiz bir firma için işe alım görevlisi olan Roger Brown’ı canlandırıyor. Roger karakteri zengin bir hayat yaşayan, ancak aynı zamanda lüks hayatını finanse etmek için başka bir işi daha yürüten bir karakter. Filmde Roger çifte bir hayat yaşıyor. Roger’ın başarısızlığını gözler önüne seren film, izlenmesi gereken yapımların başında yer alıyor.

In A Better World / Hævnen

Hævnen, yazar Anders Thomas tarafından yazılan ve Susanne Bier tarafından yönetilen 2010 yapımı bir Danimarka drama ve gerilim filmidir. Filmde Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm ve Ulrich Thomsen rol alıyor. Film, 68. Altın Küre Ödülleri’ni ve 83. Akademi Ödüllerini kazandı. Her ikisinde de En İyi Yabancı Film Ödülü’nü kazandı. Film, Danimarka’da yaşayan ve kıtadaki göçmenlere ev sahipliği yapan işine trenle gidip gelen bir doktorun hikayesini anlatıyor. Film, 2 farklı dünya arasında sıkışmış Anton ve ailesine odaklanıyor.

The Seventh Seal | Det Sjunde Inseglet

The Seventh Seal, Ingmar Bergman’ın yönettiği 1957 yapımı İsveç filmi. 1957 Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanarak büyük başarı elde etmiş filmlerden birisidir. Film, 10 yıl süren Haçlı Seferi’nden dönen, savaşla ilgilenmeyen ve dinini kaybeden bir şövalye hakkındadır. Yolda Ölüm’le karşılaşan şövalye, Ölüm’ü bir satranç oyununa davet eder. Eğer onu yenerse hayatına kaldığı yerden devam edecektir. Film gerçekten de bir kıyamet senaryosunda hayatın ne anlama geldiğini çözmeye çalışan yalnız bir adamın portresini çiziyor. Film, 1950’lerin dünyasında insanlığın hangi değerleri benimsemesi gerektiğini sorgulatıyor. Bu özelliğiyle sinemada ortak bir simge olan film, tüm zamanların en iyi filmlerinin içinde ve ayrıca dünya sinemasının klasik bir parçası olarak da ele alınmaktadır.

2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir