Oscar Ödülleri’nde Nordik Sineması

22 Şubat’ta düzenlenecek 87. Oscar Ödülleri adayları açıklandı. Nolan abimizin Interstellar’ı değil de American Sniper’ın aday olarak açıklanması, en iyi animasyon filmi dalında The Lego Movie’nin olmaması şimdiden büyük tartışmalara yol açarken, Birdman ve The Grand Budapest Hotel tam 9 dalda aday olarak ön plana çıktılar. Peki sevgili Nordik sineması bu törenin neresinde?
Norveçli yönetmen Morten Tyldum, Alan Turing’in hayatının anlatıldığı ”The Imitation Game” filmi ile en iyi yönetmen ödülüne aday olarak gösterildi. Tyldum’un bu adaylığının en önemli özelliği ise, ilk kez İsveç dışında İskandinavya’dan başka bir ülke yönetmeninin bu ödüle aday olması. İskandinavya’dan bu ödüle aday olarak gösterilen son yönetmen 1999 yılında ”The Cider House Rules” filmi ile İsveçli yönetmen Lasse Hallström olmuştu.

imitogame
İzlandalı besteci Jóhann Jóhannsson ise “The Theory of Everything” filmi ile en iyi film müziği dalında aday olarak gösterildi. Jóhannsson, Golden Globe’da da bu dalda aday gösterilmiş ve ödülü kucaklayıp, evine götürmüştü.


İsveç yapımı Force Majeure‘un en iyi yabancı film dalında adaylığına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak, Oscar Akademisi ters köşe yaparak bu filmi aday olarak göstermedi. Birçok sinema sever ”Hadi Nolan’ı sevmiyorsunuz ama Force Majeure size ne yaptı” gibi Akademi’nin bolca kulaklarını çınlattı. Belki de son 14 yılda 9 tane Nordik filmin en iyi yabancı film dalında aday olması, Akademi tarafından ”Eh, artık başkaları aday olsun” şeklinde yorumlanmış olabilir.

forci

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir