Fotoğraf: Stella Rose

Karantinada Hygge

Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz Hygge felsefesi, Danca bir kavram olup ne İngilizcede, ne de Türkçede tam olarak karşılığı bulunmakta.

Hygge veya hygge felsefesi; samimi bir ortam yaratma sanatı, ruhun sıcak hissetmesi ve mutluluk veren şeylerden keyif alma gibi anlamlara gelmektedir. Danimarka’da bulunan Mutluluk Araştırma Enstitüsü’nün yapmış olduğu araştırmaya göre Hygge ruh haline ve felsefesine ulaşmanın 10 maddelik manifestosu olduğu ortaya çıkmış.

Dünyamızın yaşamış olduğu salgın sürecinde, yaşam alanlarımızda karantinada kalmak sağlığımız için oldukça önemli ve gerekli. Karantina sürecinde fiziksel sağlığımızı korumak kadar ruhsal sağlığımızı korumakta bir o kadar önemli. Pandemi süreci içerisinde Danimarkalıların mutlu yaşama sanatı olan Hygge felsefesini karantina hayatınıza uygulayarak bu süreci daha kolay bir şekilde geçirmeye çalışabilirsiniz.

Hygge felsefesinin 10 maddelik manifestosundan birkaç maddesini karantina hayatınıza uygulayarak bu sürecin samimi bir ortamda rahat ve huzurlu, küçük şeylerden mutlu olarak, ruhunuzun sıcaklığını hissederek geçirebilirsiniz.

Atmosfer Yaratmak

Hygge felsefesine göre atmosfer yaratmak için doğal ışıklardan yararlanılmalıdır. Ay ışığı, yıldızların parıltısı ya da ateş… Bu nedenle her evde buşunabilen mum, hygge’nin en önemli başrollerinden birisi. Mum ile yapılan ışıklandırmalar yardımı ile daha sıcak ve rahat bir atmosfer yaratabilirsiniz. Mum ile yaratılan atmosferlerde kokulu mumları tercih edebilirsiniz. Kendinize sıcak bir çay yapıp, battaniyenin altında kitap okuyarak mumla aydınlattığınız sıcak ve rahat ortamınızda hygge felsefesini yakalayabilirsiniz.

Anda Kalmak, Anı Yaşamak

Hygge’ye göre oluşturduğunuz atmosferi yakalamak için anda kalmak ve anı yaşamak oldukça önemlidir. Özellikle sosyal medyaya bağımlı olarak yaşadığımız dönemlerde internetten, ekrandan uzak kalarak ana odaklanmak hygge felsefesi için önemlidir.

Küçük Şeylerden Mutlu Olmak

Fırından yeni çıkmış kurabiye kokusu, çikolata, kahve ve sizi mutlu edecek tatlılar… Hygge felsefesinin olmazsa olmazlarından küçük keyifler maddesini karantina hayatınıza uygulayabilirsiniz. Mumlar ve ya doğal ışıklar ile aydınlattığınız evinizi veya yaşam alanlarınızda kurabiye, çikolata veya sıcak bir şeyler tüketerek küçük şeylerin keyfini sürebilirsiniz.

Eşitlik

Eşitlik maddesi Hygge felsefeye ulaşmakta ki en önemli maddelerden birisi. Arkadaşlarınızla, partnerinizle birlikte geçirdiğiniz zamanlarda eşit hak ve sorumluluklara sahip olmak oldukça önemli. Sofrayı beraber kurmak, ev işlerini eşit bir şekilde birlikte yapmak… Arkadaşlarınız ile birlikte oturduğunuz yemek sofralarında eşit sürelere sahip olarak konuşmak ve herkesin kendisini ortama ait hissetmesi hygge felsefesi için önemlidir.

Rahatlık ve Konfor

Eşofman, pijama, yün çorap, battaniye ve minder gibi sizi rahat ve sıcak hissettirecek ne varsa karantina hayatınızda yaşam alanlarınızda kullanabilirsiniz. Tekrar karantina sürecine girdiğimiz bu günlerde kış aylarının da gelmesi ile birlikte kendimizi rahat ve sıcak hissettirmek ruhsal sağlığımız için oldukça önemlidir. Hygge felsefesi ile karantina sürecinde yaşam alanlarınızda rahat bir ortam oluşturabilirsiniz.

Minnettar Olmak

Sahip olduğumuz küçük şeyler, arkadaşlarımız veya ailemize minnettar olmak ve şükretmek hygge felsefesi için önemlidir. Salgın hastalık sürecinde kendinizin veya ailenizin sağlığı için olabilir, güvenli ve rahat bir evde yaşadığınız için olabilir… Hayatınızdaki şükür edilecek ve minnettar olunacak şeyleri sıralayabilirsiniz.

3 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir