İskandinavlar Soğukla Nasıl Başa Çıkıyor?

Uzun, karanlık ve soğuk geçen kış mevsimi birçoğumuz için İskandinav rüyasını bitirmeye yetiyor. Objektiflere yansıyan kartpostallık kış manzaraları uzaktan içimizi ısıtsa da, İskandinavya’da kış mevsimi dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar sert geçiyor. Gün boyu sıfırın altını gösteren termometreler ve bazı bölgelerde günün 20 saatinin karanlık geçmesi, İskandinav coğrafyası üzerine kocaman bir melankoli bulutu düşürmüş gibi gözüküyor. Ancak, İskandinavlar için durum bu kadar da iç karatıcı değil.

Nereden baksanız sizi depresyona sürükleyecekmiş gibi duran İskandinav kışı, İskandinavlar için bir sorun olmanın yanından bile geçmiyor. Aksine, kış mevsimi İskandinavların farklı deneyimleri kucakladığı, Hygge ve eğlence dolu bir mevsimi simgeliyor. Doğdukları günden beri coğrafyalarının zorlu kış şartlarıyla başa çıkmada ustalaşmış İskandinavlardan kışı sevmeye dair öğrenecek çok şeyimiz var.

İskandinavlar Kışı Nasıl Karşılıyor

İskandinav halkı için kış, doğanın sunduğu hediyelerin keyfini çıkartma zamanıdır. Sokakların karla kaplandığı kış mevsiminde dış mekan aktiviteleri İskandinavların vazgeçilmezi oluyor. Neredeyse tüm coğrafyanın açık bir kayak pistine dönüştüğü bu zamanda, işe kayak yaparak giden İskandinavları görmek bile mümkün.  

Diğer bir eşsiz dış mekan aktivitesi ise Kuzey Işıklarını izlemek. Kuzey İskandinavya’nın sınırlı noktalarında kış boyunca gözlenen Kuzey Işıkları, birçok bölgede kışın sadece belirli zamanlarında oluşuyor. Günün büyük bir bölümünün karanlık geçtiği kış günleri, Kuzey Işıkları’nın görülebileceği şanslı saatlerin süresinin de uzaması anlamına geliyor.

Kafede vakit geçirmek İskandinavların mevsimden bağımsız en sevdikleri aktivitelerden biri. Kış mevsiminde ise dış mekanlarını kapatmayan kafelerde bataniyelere sarınıp hoş bir sohbetin ve sıcak bir kahvenin tadını çıkartmak İskandinavların en önemli kış aktivitelerinden biri.

Özellikle Norveç ve Danimarka’da yaygın olan bir diğer kış aktivitesi sauna. Sauna sonrası buz gibi suya atlamak ise İskandinavların bir yandan hızla salgılanan adrenalinle heyecanlı zaman geçirdikleri, diğer yandan da dolaşım ve bağışıklık sistemlerini güçlendirdikleri bir diğer kış aktivitesi.

İskandinav Kışında Hayatta Kalmak

Kışı bir İskandinav gibi karşılamak ve keyifli bir zaman geçirmek için yapabileceğiniz şeyler:

Doğru Kıyafet Seçimi

‘Kötü hava diye bir şey yoktur, yalnızca kötü kıyafet seçimi vardır.’,  İskandinav ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir deyiş. Yumuşak, sıcak tutan ve rahatlıktan ödün vermeyen kıyafetlerle kışı bir İskandinav kadar sorunsuz atlatmanız mümkün. Bu noktada dış mekan aktiviteleri için su geçirmez termal kıyafetler, içinize giymek içinse rengarenk örme kazak ve çoraplar kışın olmazsa olmazları.

Örme kıyafetler İskandinav coğrafyasında oldukça yaygın, vücudunuzu sıcak tutarken aşırı terlemeyi önleyen özel bir yünden yapılan İzlanda kazakları en güzel örneklerden biri. Ayrıca, kat kat giyinerek değişen ortama rahatlıkla ayak uydurmak da mümkün.

Evde Hygge Keyfi

İskandinavların kendine zaman ayırmayı, sadeliği ve keyifli vakit geçirmeyi temel alan yaşam felsefesi Hygge, kış günlerinizi güzelleştirecek detaylardan biri. Evde sıcak içecekler, ev yapımı kurabiyeler, hafif bir aydınlatma ve keyifli bir kitap ya da film eşliğinde kendinizle veya sevdiklerinizle kaliteli bir zaman geçirebilirsiniz. Evde vakit geçirmeye daha yatkın olduğumuz kış mevsimi, İskandinavya’da Hygge ruhunu yaşamak için en güzel zamanlardan biri.

Photo by Alex Geerts on Unsplash

Fiziksel Aktiviteler

İskandinavların çoğu kışın kayak, yürüyüş gibi dış mekan aktivitelerini ve egzersizlerini ihmal etmiyor. Fiziksel aktivitenin bedenimiz ve psikolojimiz üzerindeki etkilerini düşündüğümüzde, sert bir kışla başa çıkmak için en güzel yollardan biri şüphesiz hareketli bir yaşam. Her ne kadar kışla birlikte evde veya kafede oturarak vakit geçirme isteği artsa da, düzenli fiziksel aktivitelerle dengelenmiş bir kış herkese iyi gelecek.  

Photo by green ant on Unsplash

Eşyaları Tamir Etme Zamanı

İskandinavlar ev eşyalarından kıyafetlere hemen hemen her şeyi atmak yerine tamir etmeyi tercih ediyor. Kış ayları ise birikmiş tamir işlerini tamamlamak için mükemmel bir zaman. Atmak yerine tamir etmeyi seçmek sürdürülebilir ve çevreci bir yaşama güzel bir katkının yanında kış aylarını keyifli geçirmenize yarıyacak bir diğer aktiviteyi oluşturuyor.

1 comment
  1. Hygge kavramı İskandinavlarda kış mevsimiyle kolkola.Bizim haberlerimizde kar kabusu olarak verilen görüntüler aslında onlar için sevinç kaynağı.Aslında bubsene Tromso’ya kar biraz geç geldi.Takip ettiğim tromsolu iskandinavların kar yağmaması sebebiyle ne kadar mutsuz olduklarını gördüm.Kış demek İskandinavlarda yaşam demek.Ne mutlu onlara.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir