Fotoğraf: Reiner Schaufler / nordnorge.com

Friluftsliv: İhtiyacımız Olan Yaşam Tarzı

Bugüne kadar hygge, lagom, lykke gibi birçok terim duyduk. Bu tarz kelimeler nedir diye baktığımızda İskandinavların mutluluk sırrı, hayat felsefesi gibi tamlamalar ile karşılaştık. Bu kelimelerden bir başkası ise Norveç’ten friluftsliv! Açık/ özgür hava hayatı anlamına gelen “friluftliv“e Norveçlilerin en öne çıkan yaşam felsefesi diyebiliriz.

Doğaya en çok ihtiyacımız olan dönemlerden birini yaşıyoruz, bundan sonra da artık hayatımızda doğanın yeri hiç olmadığı kadar önemli olacak. Tam anlamıyla doğa ile bağlarımızı tekrar kuvvetlendirdiğimiz bir yaşam tarzı bizi bekliyor diyebiliriz. Friluftsliv de işte tam olarak bu ihtiyacı karşılıyor.

Norveç’te ilkokulda ders olarak da gösterilen friluftsliv, Norveçlilerin en önemli özelliklerinden birisi. Yaşadıkları şehirler ne kadar doğa ile iç içe olsa da her fırsat bulduklarında trekking ekipmanlarını kapıp yaz kış demeden doğa yürüyüşlerine çıkarlar. Eğer hava güzelse yanlarında taşıdıkları hamaklarda geceyi geçirirler. Yani aslında doğaya dönüş Norveçliler için tatile gitmek değil, günlük hayatlarında uyguladıkları pratiklerden birisi.

İlk defa Henrik Ibsen tarafından kullanılan bu kelime 160 yıldır Norveçlilerin ayrılmaz bir parçası ve bunu Norveç’te attığımız her adımda görmek mümkün. Siz de hayatınıza biraz “friluftsliv” katmak isterseniz yeşili hayat felsefesi olarak benimseyen, hayatımızda yeşile daha fazla yer vermemiz için tavsiyeler veren @ProbablyTheMag hesabını takip edebilirsiniz. Eğer Norveç’e bir seyahat düzenlerseniz de mutlaka planlarınıza Norveç’teki yürüyüş yollarından birini katmayı unutmayın.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir