Fotoğraf: Joona Kivinen

İskandinavya’dan Denemeye Değer Hayat Felsefeleri

İskandinavya’dan bizleri bir nebze de olsa mutlu etmeye gelen denemeye değer dört hayat felsefesi ile sizlerleyiz!

Dünyanın en mutlu insanlarının İskandinavya’dan çıktığını artık hepimiz biliyoruz. Bunun ekonomik ya da sosyal birçok sebebi olsa da günlük hayatlarında uyguladıkları hayat felsefelerinin mutlulukları üzerindeki etkisi çok büyük. Bu felsefelerden Hygge, Lykke ve Lagom gibilerini zaten biliyoruz belki de hayatımızda uygulamaya başladık bile… Bu en ünlü 3 felsefe sürekli olarak anlatılanlar arasında olsa da İskandinavların felsefeleri bunlarla sınırlı değil. Bu felsefeler birbirine benzese de hepsinin başka enerjisi var.

Hadi gelin İskandinavya’dan sizi mutlu edecek ve denemeye değer dört hayat felsefesine göz atalım:

Sisu

Sisu, cesur olmakla ilişkilendirilen Finlere ait bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Sisu’nun tam olarak bir çevirisi yok. Ancak kavramı bir düzlüğe oturtmak istersek; durum ne kadar zor olursa olsun cesur olmamız gerektiğini bize hatırlatan bir felsefedir diyebiliriz. Bu kelimenin kökeni İkinci Dünya Savaşı’na kadar dayanıyor ve Finlilere cesur ruhlarını hatırlatan, onları motive eden bir kelime olarak biliniyor. Ayrıca Times Magazine’e göre Sisu felsefesi dünyadaki en popüler akım olarak geçiyor.

Fotoğraf. finnstyle.com

Arbejdsglæde

Arbejdsglæde iş yerinde mutluluk anlamına gelen Danca bir kelime olarak biliniyor. Yaptığı iş hakkında kendini iyi hissetmek ve işe gitmekten mutluluk duymak olarak açıklanabilir. Danimarkalılar için günlük hayatta olduğu kadar işte de mutlu olmak önemlidir. Danimarkalıların hayatlarına odaklanmalarında arbejdsglæde’nin yeri oldukça büyük. Çünkü yapılan araştırmalara göre mutlu insanlar, mutsuz meslektaşlarına göre %20 daha verimli ve motive edici bir şekilde çalışıyor.

Friluftsliv

Friluftsliv, doğayla olan bağımızı yeniden hatırlamamıza odaklanan Norveç felsefesi olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak Henrik Ibsen‘in 1859 yılında yazdığı şiirinde geçen bu kelime, doğada daha fazla vakit geçirmek, zihnimizi boşaltmak ve içimize temiz hava solumakla ilgili. Doğanın bize her zaman iyi davrandığını elbette biliyoruz ama hayatın koşuşturması içinde sıkışıp kaldığımız için bazen bunu unutabiliyoruz. Doğayla yeniden bağ kurmamız gerektiğini unutmamalı ve kendimizi zaman buldukça doğanın derinliklerine bırakmalıyız.

Fotoğraf: idrottsforum.org

Pyt

Pyt, Danimarkalıların stresle başa çıkmalarına yardımcı olan en önemli felsefelerinden biri. Öyle ki Danimarka Kütüphaneler Birliği tarafından düzenlenen bir yarışmada Danimarkalılar en sevdikleri kelime olarak “pyt”yi seçtiler. Pyt kelimesinin tam bir İngilizce çevirisi bulunmuyor. Ancak felsefe olarak anlamı; kontrolünüz dışındaki durumları ne kadar sinir bozucu ve moral bozucu olursa olsun kabul edebilmeye odaklanıyor. Yani aşırı tepki verip birilerini suçlamak yerine “pyt” diyerek işin peşini bırakıyorlar. Pyt için kısaca kabul edip yolumuza devam etme diyebiliriz.

Fotoğraf: edition.cnn.com

İskandinavların mutlu olmak için kendilerine birçok neden ve felsefe bulabilmişler. Mutlu olmak onlar için bir yaşam kültürü ve bizim de sıkça paylaştığımız bu felsefeler bunun sadece bir parçası. Danimarka’da bulunan Mutluluk Araştırma Enstitüsü de mutluluğu ne kadar önemsediklerinin en önemli kanıtlarından biri.

Hayatlarımızın giderek zorlaştığı bu günlerde mutluluğu ufak da olsa bu felsefeler sayesinde yakalayabilir miyiz?
Neden olmasın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir