İnsan Kitaplığı, Danimarka merkezli olarak kurulan kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olarak ortaya çıkıyor. Empatinin insanlar arasındaki anlayışı pekiştirdiğini vurgulayan kuruluşta insanlar birbiri hakkında daha fazla şeyler öğreniyor ve bu sayede toplumdaki ayrımcılıkların ortadan kalkması amaçlanıyor.
İlk kez 2000 yılında Roskilde Festival’de gerçekleştirilen İnsan Kitaplığı organizasyonu; Ronni Abergel, kardeşi Dany, meslektaşları Asma Mouna ve Christoffer Erichsen tarafından kuruluyor. Danca ismi Menneskebiblioteket olan organizasyon, klişelere ve önyargılara meydan okuyabilecek pozitif bir diyalog çerçevesi oluşturmak üzere Danimarka’da tasarlanıyor ve şu anda 80’den fazla ülkede bulunuyor. İlk kalıcı İnsan Kitaplığı ise 2006 yılında Avustralya’nın Lismore kentinde kuruluyor.
Peki nedir bu İnsan Kitaplığı?
İnsan Kitaplığı, insanların kitaplara bakmak için gittikleri normal bir kitaplığa benziyor. Burada tek fark; İnsan Kitaplığı oluşumunda insanlar kitap yerine geçiyor ve ilgili bir izleyici kitlesine deneyimleri hakkında açıkça konuşmayı, kendilerine sorulan soruları yanıtlamayı seçen gönüllü insanlardan oluşuyor. Bu kitap insanların her biri gönüllü olarak kitaplıkta bulunuyor ve hikayelerini ilgilenenlerle paylaşıyor. Tıpkı normal bir kitaplık gibi İnsan Kitaplığı’nın da bir kitap kapağı ve açıklaması bulunuyor. Okuyucular bunları inceledikten sonra daha fazla bilgi edinmek istediği kitaba göz atabiliyor. Kitaplık denmesinin sebebi ise kitapların ödünç alınmasından geliyor. Otuz dakikalık ödünç alma süresi bulunan kitaplar için seçilen alan rahat olmalı, açık ve dürüst tartışmalar için yeterli mahremiyeti sağlamalıdır. Okuyucular, insan kitaplarının ellerinden geldiğince cevaplayacağı soruları sorabilirler. Okuyucu kitabı bitirdiğinde kitabı iade edebilir ve mevcut başka bir kitaba göz atabilir.
İnsan Kitaplığı aynı zamanda sosyal anlayışı işgücüne daha iyi dahil etmek ve müşterilerle daha iyi ortaklıklar kurmak için kültürel farkındalıklarını geliştirmek isteyen şirketler için çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık eğitimi sunuyor. Bu eğitimler de önyargıya meydan okumaya, ayrımcılığı ortadan kaldırmaya, çatışmaları önlemeye ve sosyal, dini ve etnik ayrımlar arasında daha fazla insan uyumuna katkıda bulunmaya yardımcı olabilecek kişisel sohbetler için güvenli bir çerçeve oluşturmak için amaçlanıyor.
Oluşum için özetle; tabu olan konularının açıkça ve kınamadan tartışılabileceği, normalde asla konuşulmayan konuların rahat rahat yargılanmadan sohbete dahil edildiği özel bir diyalog odası diyebiliriz. Ülkemizde İnsan Kitaplığı Sabancı Üniversitesi‘nde 2016 yılından bu yana Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Psikoloji Programı işbirliğiyle uluslararası bir etkinlik olarak düzenleniyor.
İnsan Kitaplığı’nın bulunduğu ülkelerde gönüllü olarak katılıp insan kitap olunabiliyor. Oluşumun çalışmaları hakkındaki bilgileri buradan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.