Nordik Dövme Rehberi

İskandinav kültüründen kopup vücutlara kazınmaya gelen dövme fikirleri için hazırladığımız rehberimizin ilki sizlerle!

İskandinav dövmeleri denince akla gelen başlıca konular; mitler, hikayeler ve rune alfabesi… Hepsinin derin bir anlamı olduğunu ve dövme yaptırmanın oldukça ciddi bir karar olduğunu belirterek Nordik Dövme Rehberi yazılarımızın ilkine başlıyoruz.

Öncelikle en yaygın İskandinav dövmesinden başlayalım…

Valknut

Valknut, genellikle oymalarda ve tasarımlarda öbür dünyayı temsil eden eski bir İskandinav sembolü olarak biliniyor. Odin’in bir sembolü olarak kabul edilen Valknut, Cermen halkları tarafından ölenleri onurlandırmak için kullanılıyor. Bu sembol, genellikle bir savaş sırasında vefat eden bir sevgiliye, aile üyesine veya arkadaşa saygıyı temsil ediyor. Sembol aynı zamanda “ölüm düğümü” olarak da geçiyor, ölüm her şeyin sonu ve başlangıcı ile ilişkilendiriliyor.

Rune Alfabesi

Rune harfleri, Orta Çağ’ın sonlarında Latin alfabesinin benimsenmesinden önce İskandinav ve diğer Cermen halkları tarafından kullanılıyor. Her harf, yazı için kullanılmasının dışında aynı zamanda birçok gücü de temsil ediyor. Rune dövmeleri genellikle bir kelime ya da anlamlar bütünü üzerinden birden çok Rune içerecek şekilde yapılıyor. Her Rune’nin belirli bir anlamı olduğu için doğru olanı veya olanları seçmek adına biraz araştırma yapmak faydalı olur. Bu konuda size yardımcı olmak adına yakında detaylı Rune harfleri yazımıza bakabilirsiniz!

A – Ansuz (ᚨ) – ”Tanrı” – Odin, bilgelik, gerçek, iletişim, ilham, tanrı
W – Wunjo (ᚹ) – ”Sevinç” – dostluk, umut, uyum, dostluk, akrabalık, rahatlık
ŋ -Ingwaz (ᛜ / ᛝ) – ”Ing” (tanrı) – birlik, uyum, anlaşma

Helm of Awe 

‘Huşu Miğferi’ anlamına gelen Helm of Awe, İskandinav savaşçıları için koruyucu bir tılsım olarak kabul ediliyor. Savaş alanında korumayı simgeleyen bir büyü olduğuna inanılan sembol, en yaygın İskandinav dövmelerinden. Sembol, içerisinde Rune alfabesinden de izler taşıyor.

Web of Wyrd

Web of Wyrd kaderin, birbirine bağlılığın ve zaman ağının sembolü olarak hizmet eden çizgilerinin iç içe geçmesi, kadınların tekstil dokurken yarattığı desenlerden geliyor, insan bağlantısının ve varoluşunun karmaşıklığına işaret ediyor. Sembol aynı zamanda İskandinav mitolojisinde geçmişin, bugünün ve geleceğin birbirine bağlılığını da temsil ediyor.

Jörmungandr

Jörmungandr, Loki’nin çocuğu olan ve dünyayı çevreleyen okyanusun altında gizlenen devasa yılan olarak biliniyor. Kendi kuyruğunu yiyen bir yılan veya ejderha tasviri, nesnelerin ve genel olarak yaşamın döngüsel doğasına ilişkin çok eski bir sembol. Jörmungandr dövmesi, ölümden sonra hayata sahip olma arzusunu veya başka bir deyişle ölümden sonraki yaşam umudunu sembolize ediyor. Jörmungandr, yaşamı ölümden yarattığı için yaşamı sona erdikten sonra yeniden başlatmanın da mümkün olduğunu temsil ediyor.

Peki Vikinglerin dövmesi var mıydı?

Bu zamana kadar yapılan arkeolojik çalışmalarda derisi bozulmamış bir bedene rastlanmadığı için bu konuda kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak döneme ait tarihi metinlerde bu konuyla ilgili bilgiler mevcut. Özellikle tüccarların hatıralarından oluşan yazılarda Vikinglerin vücutlarında koyu yeşil bazı sembollerin olduğunu söyleniyor. Bu dövmelerde, steril ve vücuda kolay işlenebilen bir malzeme olması nedeniyle kömür ve isin kullanıldığı düşünülüyor.

Gelecek dövme rehberlerimizde görüşmek üzere!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir