Noma 3.0

20 yıllık serüveninin ardından Kopenhag’da bulunan Noma Restoran, dev bir test mutfağına dönüşüyor!

3 Michelin yıldızlı ve 5 kez Dünyanın En İyi Restoranı seçilen Noma, ‘Noma olmaya devam etmek için değişmeliyiz’ sloganı ile 2024 sonunda kapanacağını duyurdu.

Fotoğraf: noma.dk

İsmini ‘nordisk’ ve ‘mad’ (food) kelimelerinden alan Noma, 2016 yılının sonunda da benzer bir dönüşümden geçmişti. 2018 yılının başında Kopenhag’da kendine ait sebze çiftliğiyle birlikte yeni formatıyla tekrar açılan restoran şimdi ise kesin olarak kapanacak ve 2025 yılından itibaren bir gıda inovasyon ve deney laboratuvarına dönüşecek.

René Redzepi
Fotoğraf: noma.dk

Noma‘nın kurucu şefi ve Yeni Nordik Mutfağı öncülerinden şef René Redzepi bu dönüşüm için “Konuklara hizmet etmek kim olduğumuzun bir parçası olmaya devam edecek ancak bir restoran olmak artık bizi tanımlamayacak.’’ diyor. 9 Ocak tarihinde restoranın web sitesinde yapmış olduğu açıklamada son iki yıldır bu uygulama üzerine çalışmalar yapıldığını belirten şef, Noma’nın son sezonunda ‘Vegetable, Forest, Ocean’ adlı üç mevsimlik menüleri ile 2024’ün sonuna kadar hizmet vermeye devam edeceklerini belirtiyor.

Her zaman sürdürülebilirliği, yerelliği ve mevsimselliği savunan René Redzepi, bu değişimin altında yatan sebeplerin arasında günümüz restoran çalışma sistemlerinin ‘finansal ve insani açıdan’ sürdürülebilir olmamasının da olduğunun altını çiziyor.

Yeni oluşumlarında inovasyon ve ürün geliştirmeye daha fazla odaklanırken, Kopenhag dahil olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde araştırmalarına devam edeceklerini belirten ekip, dünyanın herhangi bir yerinde misafirlerinin karşısına çıkabileceğini de belirtiyor. Tamamen kapanma haberlerini için de kapanmanın aksine yeniliklerini ve fikirlerini her zamankinden daha yaygın bir şekilde paylaşacaklarının da altını çiziyorlar.

Peki Noma’da artık yemek yenilmeyecek mi?

Restoran, yeni sezonunda pop-up veya özel etkinlikler ile Kopenhag’da ve dünyanın dört bir yanında her zaman misafirlerini ağırlayacağını özellikle belirtiyor. ”2025’ten itibaren geleceğimizin temellerini atmak ana odağımız olacak. Hazır olduğumuz zaman bizimle yemek yemek için nereye, ne zaman seyahat edebileceğinizi söylemek için sabırsızlanıyoruz.” diye de ekliyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir