Nordik Tarif: Glögg

Kış aylarının ve özellikle Noel döneminin vazgeçilmezi geleneksel İskandinav içeceği Glögg tarifimiz sizlerle!

Glögg, İskandinavya’da kış aylarının özellikle Noel döneminin vazgeçilmez baharatlı ve alkollü içeceği olarak biliniyor. İçecek İsveç ve İzlanda’da glögg, Danimarka, Norveç ve Faroe Adaları’nda gløgg, Finlandiya ve Estonya’da ise glögi olarak anılıyor. Glögg başlarda soğuk havalarda at sırtında veya kızakla seyahat eden ulaklar ve postacılar tarafından tüketiliyor. Daha sonraları meyve suyu, şurup ve bazen daha sert alkollü içkiler ile karıştırılan ve ısıtılan yaygın bir kış içeceği haline geliyor. Bütün İskandinav ülkelerinde rastlayabileceğimiz ve tek yudumuyla içimizi ısıtacak içecek, özellikle Christmas Market’lerde ise başrolü oynuyor.

İçindekiler:

1 şişe kırmızı şarap
1/2 su bardağı viski
1/2 su bardağı şeker
3 dilim taze zencefil
1 portakalın kabuğu
8-10 adet karanfil
1 yemek kaşığı kakule
1 çubuk tarçın
6-8 adet taze badem
1 yemek kaşığı kuru üzüm

Hazırlanışı:
  • Bütün malzemeler tencereye alınır.
  • Şekerin erimesi için biraz karıştırılır.
  • Karışım kaynamaya bırakılır.
  • 2-3 dk kaynayan karışım ocaktan alınır.
  • Ocaktan alındıktan sonra 1 saat dinlendirilir.
  • Dinlendirilen karışım elek yardımı ile süzülür ve şişeye alınır.
  • İster sıcak olarak ister buzdolabında bekletilerek soğuk olarak tüketilir.

Glögg bardağa alındığında ona yarım portakal ya da mandalina dilimi, çubuk tarçın, taze badem ve kuru üzüm eşlik ediyor. Bardağa alırken kabukları kullanılan portakalın suyunu ya da isteğe bağlı olarak viski, konyak, votka ya da likör ekleyebilirsiniz.

Tarif: Sevinç Yıldırım

Sabırsız biri olarak ben içeceği 1 saat beklettim ancak baharat aromalarını daha yoğun almak isteyenlerin 1 gün dinlendirmesinde fayda var. Aynı zamanda bu lezzetli içeceği buzdolabında stok olarak tutup acil durumlarda ısıtarak da tüketebilirsiniz!

Tarifte çok kaliteli bir şarap kullanılmasına gerek olmadığını hatırlatırken hazırlamaya üşenenlerin en bilindik İskandinav mağazasına uğramasını tavsiye ederiz.

Skol!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir