Fotoğraf: Sverre Hjørnevik

Geiranger Fiyordu

Norveç’in en çok ziyaret edilen ve en güzel manzaralarından biri; Geiranger Fiyordu!

Geiranger Fiyordu, Norveç’in Møre og Romsdal ilçesinin Sunnmøre bölgesinde bulunuyor. 15 km uzunluğunda, en geniş yeri 1,5 km genişliğinde ve en derin yeri ise 700 metre derinliğinde olan fiyort, 2005 yılından beri Nærøyfjorden ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor.

Fotoğraf: Sverre Hjørnevik

Geiranger Fiyordu, bir uçta Hellesylt köyünden diğer uçta ise Geiranger köyünden geçiyor. Fiyord, muhteşem şelaleleri ve sarp yamaçlarda yükselen terk edilmiş fiyort çiftlikleriyle tanınıyor.

Çevredeki dağların yüksekliği ise 1600-1700 metre olan fiyort, pastoral doğası ve dağları ile ziyaretçilerini etkiliyor.

Fiyordun kenarlarında terk edilmiş bir dizi çiftlik bulunuyor. Bu çiftlikler arasında en çok ziyaret edilenler Skageflå , Knivsflå ve Blomberg. Skageflå, Geiranger’den yürüyerek geçilecek konumda bulunurken diğer çiftliklere tekne ile ulaşım sağlanıyor.

Knivsflå Çiftlik Köyü
Fotoğraf: Frode Inge Helland

Knivsflå Çiftlik Köyü, Geiranger Fiyordu boyunca sarp dağ yamaçlarında yer alan bir avuç tarihi dağ çiftliğinden biri. Köy, fiyordun güneşli tarafına kuruluyor ve baharın erken gelmesiyle çiftliğin işletilmesi için koşulları sağlanıyor. Ancak ne yazık ki arazi nedeniyle, kazalar ve ölümler orada yaşayan insanlar için sürekli tekrarlayan bir soruna dönüşüyor. Öyle ki bölgede yaşayanlar çocuklarını uçurumdan düşmemeleri için iplere bağlayıp bahçeye çıkarıyor. Yaşanan olumsuzluklar, tehlikeli arazi ve çığ korkusu nedeniyle bölge sakinleri, 1898 yılında çiftliği terk ediyor. Günümüzde Knivsflå’ya tekne taksi ile ulaşmak mümkün.

The Seven Sisters Şelalesi
Fotoğraf: Lara Kipling

Knivsflå çiftliğinin yanında, özellikle su seviyeleri yüksek olduğunda oldukça etkileyici bir manzaraya sahip olan ortalama 250 metrelik The Seven Sisters şelaleri bulunuyor. Şelaleler adını, uzaktan bakıldığında yedi kadının saçını andırmasından alıyor. Şelaleleri ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs-Temmuz ayları arası, çünkü şelaleler karların erimesiyle en görkemli hallerini alıyor.

The Suitor Şelalesi
Fotoğraf: Paul Imanuelsen

Fiyordun karşı tarafında ise şişe şeklinde bir şelale olan “The Suitor” yer alıyor. Efsaneler, “The Suitor”ın “The Seven Sisters”a birkaç kez teklifte bulunduğunu ve sürekli reddedilmesi nedeniyle “The Seven Sisters”ın bekar kalması sonucunda “The Suitor”ın şişeye döndüğünü anlatıyor. The Suitor ve The Seven Sisters’ı görmenin en iyi yolu ise tekne turu.

Flydalsjuvet Kaya Seyir Noktası
Fotoğraf: Sverre Hjørnevik

Geiranger köyünün merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunan Flydalsjuvet Kaya Seyir Noktası, aralarında geçit bulunan iki büyük platformdan oluşuyor. Alt platform, dağın kenarında bulunan bir ahşap oturağa sahip ve burada oturup kendinizi manzaranın keyfine kaptırabiliyorsunuz.

Fiyorda ulaşma yolculuğu mayıs ayından ekim ayına kadar gidiş-dönüş 1,5 saat sürüyor. Ayrıca Geiranger’den Hellesylt’e tüm yıl boyunca günlük kalkan bir feribotlar da mevcut.

Geiranger Fiyordu, birçok insanın yapılacaklar listesinde ve Batı Norveç’te seyahat ederken mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Keyifli gezmeler!

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir