Stockholm Djurgården adasında bulunan Vasa Müzesi, 1628 yılında yaptığı ilk yolculuğunda batan Vasa adlı savaş gemisinin sergilendiği bir denizcilik müzesi. Vasa Savaş Gemisi, 17.yy’dan kalma neredeyse hiç bozulmadan korunan tek gemi özelliğine sahip.
Savaş gemisi Vasa, 1628’de Stockholm limanında yaptığı ilk yolculuğunda batıyor. Batışından 333 yıl sonra gün yüzüne çıkarılan gemi, orijinal ihtişamını koruyacak restorasyonlardan geçerek özel yapım müzesinde sergileniyor. Geminin yüzde 98’i özgün parçalardan ve yüzlerce oyma heykelden oluşuyor.
Hayatını Vasa gemisinin batığını bulmaya adayan deniz arkeoloğu Anders Franzén, 20 yıllık bir araştırmanın ardından 25 Ağustos 1956’da gemiyi buluyor. 1957 yılında başlayan gemiyi çıkarma çalışmalarından iki yıl sonra Vasa gemisi karaya çıkarılıyor. Bir süre Vasa Tersanesi’nde tutulan gemi, kimyasallarla koruma altına alınarak muhafaza ediliyor. 1990 yılında ise Vasa Müzesi açılıyor ve gemi oraya taşınıyor. Müze, geminin çürümesini önlemek için kontrollü koşullar altında tutuluyor.
Vasa gemisi 52 metre yüksekliğe, 69 metre uzunluğa, 1200 ton ağırlığıyla on yelken taşıyan üç direğe ve 64 deniz topuna sahip muhteşem bir gemiydi. Batmasının en önemli sebepleri arasında içerisindeki deniz topu sayısının fazlalığı ve yapımındaki teknik hatalar olduğu belirtiliyor.
Vasa Müzesi açıldığı yıldan beri İskandinavya’nın en çok ziyaret edilen müzesi unvanını koruyor. Müze birkaç kata ayrılarak ziyaretçilere gemiyi farklı açılardan inceleme olanağı da sunuyor. Yine müzede içerisinde bulunan sergi alanında hem gemiyi teknik olarak incelenebiliyor hem de o zamanların yaşam ve kültürünü hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Geminin inşası ve batma tarihi, kurtarma yöntemleri hakkında verilen bilgiler ise meraklıları için oldukça ilgi çekici. Aynı zamanda müze içerisinde fika ya da öğle yemeği için de hoş bir restoran da bulunuyor.
2 comments