Norveç’te Yer Alan En Acayip 5 Müze

Norveç denildiğinde akla gelen standart müzelerin yanısıra ek vaktiniz varsa bu yazıda yer alan, müze olmuş 5 acayip mekanı görün.

Norveç’in ilginç müzelerine göz atın.

Norveç’te gezilmesi gereken müzeleri düşündüğünüzde aklınıza “Çığlık” eserinin olduğu Munch Müzesi gibi yerler gelebilir. Ancak gezilmesi gereken müzelerin yanısıra bazen ilginç bir gezme tecrübesi yaşayabileceğiniz müzeler de olabilir. Bugün sizlere en acayip 5 Norveç Müze örneğini göstereceğiz. Hazırsanız başlayalım. 

1) Norveç Leprosy Müzesi

Norveç Leprosy (Cüzzam) Müzesi

Norveç’in Bergen şehrinde yer alan bu müze aslında eski bir hastane. Bu hastanenin ana odağı cüzzam hastalarını iyileştirmesinden geliyor. Avrupa 1800’lü yıllarda cüzzam hastalığı ile ciddi bir mücadele vermektedir ve Norveç’te cüzzam hastalığı ile mücadele adına 3 hastane kurar. Bunlardan biri St. George’s Hospital (şimdiki adı ile Leprosy Museum) olmuştur ve burada hem hastalarla ilgilenilmiş, hem de hastalığa hangi bakterinin sebep olduğuna dair araştırmalar yapılmıştır. Bu bakteriyi de Norveçli Gerhard Armauer Hansen 1873 yılında bulmuş olup, hastalığa daha sonra Hansen’in soyadı da verilmiştir. 

2) Mini Bottle Galeri

Norveç Minyatür Şişe Galerisi

Christian Ringnes, 7 yaşından bu yana babasının yurt dışı ziyaretlerinden getirdiği minyatür şişeleri koleksiyon olarak toplamış, bu koleksiyon üzerine bir galeri açmıştır. Bu galeride 53.000’e yakın şişe birayı görebilirsiniz. Elvis temalı şişelerden hayvan figürlü şişelere, yaramaz pinup şişelere kadar 50 farklı temalı vitrin ve kabinde görücüye açık sunuluyor. Ayrıca gezi sonunda yer alan 2 barda, korku zindanında ya da “esaret odasında” bira içebilirsiniz İçerisindeki restoranlarda da iyi kalite yemekleri bulabilirsiniz. Bu ilginç yeri Oslo’da ziyaret edebilirsiniz.

3) Norveç Hapishane Müzesi

Konsvinger Hapishane Müzesi

Müze, Norveç’in Kongsvinger şehrinde 2012 yılında hizmet vermeye başladı. Konsvinger Hapishanesi’nin eski müdürü Svein Arne Tvedt’in müze haline getirdiği bu yer 1700’lerden günümüze kadar uzanan Norveç hapishanelerinin kültürünü gözler önüne seriyor. 40 yıllık hapishane tecrübesi olan Svein, bu müzede ziyaretçilere birbirinden farklı hikayeleri yansıtıyor, ayrıca eski mahkumların kayda aldığı görüntülere de erişebiliyorsunuz. Muhteşem bir meşe sunak ve karmaşık gemi modelini göreceğiniz bu müzede mahkumların elinden çıkan bu tarz ürünleri görmek ve yeteneklerine hayran kalmamak elde değil.

4) Lutefisk Müzesi

Lutefisk Müzesi

Lutefisk = Kül suyu ile işlenmiş, kurutulmuş morina balığı

“Hiçbir aşk Lutefisk’ten daha samimi değil.” Bu özel yemeğin pek bir önemi olmasa da bu müze kimseyle aynı düşüncede değil. 23. Yılını kutlayan bu müzeyi ziyaret ederek bu geleneksel yemeği tadabilirsiniz. Müze Drøbak şehrinde bulunuyor.

5) Insemination Müzesi

Norveç Kırmızımsı Sığırı

Hayvanları dölleme dediğimizde bu çiftçiler hariç kimsenin ilgisini çekmeyecektir. Norveç ise aynı fikirde değil. Aynı zamanda aktif bir çiftlik olan bu müzede tarihi dölleme tekniklerinden ve çiftçilerin sığır yetiştirme yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Burada Norveç’in kırmızımsı boğalarından toplanan 1.3 milyon doz meni 30’dan fazla ülkeye ihracat ediliyor.


Bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazıda Norveç’te görebileceğiniz en ilginç 5 müzeyi sizler için derledik. Bu müzeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Gezi listenize bu mekanları eklediniz mi? Yorumlarınızı bekliyoruz. Bir sonraki yazıda görüşmeyi dileriz.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir