Fotoğraf: Jonas Bjerre Poulsen

ÄNG Restoran

Yemekleri, şarapları, mimarisi ve konumu ile eşsiz bir deneyime hazırlayan yeşillikler içinde bir restoran; ÄNG!

Restoran ÄNG, İsveç’in en ünlü bağlarından biri olan Ästad Vingård tarlaları arasında bulunuyor. Yemyeşil bir alanın ortasında cam bir sera görüntüsüne sahip olan restoran, ismini çevresindeki yeşilliklerden alıyor.  

Fotoğraf: Jonas Bjerre Poulsen

Üçüncü nesil mandıra çiftçiliğini devam ettiren üç kardeşin kurduğu ve misafirlerine sıfır atık, sürdürülebilir ve organik yemekler hazırlayan restoran, Şef Filip Gemzell ve Äng’nin şarap garsonu rolünü üstlenen ortağı Ann-Catrine Johansson tarafından yönetiliyor. Yemeklerin yanı sıra içerisinde kurulduğu üzüm bağlarından gelen şaraplar, yanındaki otel ve spa ile de keyif dolu bir deneyime dönüşüyor.

Restoran ÄNG’ın menüsündeki yemekler çevredeki Halland bölgesinden gelen mevsimlik ürünlerle hazırlanıyor. Sıfır atık olarak hazırladıkları sürpriz tadım menüsü, ustaca hazırlanmış dengeli ve zarif yemekleri ile hem mideye hem göze hitap ediyorlar.

Restoranın adı Äng, İsveççe ‘çayır‘ anlamına geliyor ve mutfaktan neler çıkacağına dair bir ipucu veriyor. 

19 çeşit tadım menüsü için üretilen ürünler civardaki tarlalardan, ormanlardan ve göllerden geliyor. Favori yemekler arasında chanterelles turşusu, portobello kreması ve İsveç Gotland yer mantarı ile kestane tart, karides kabuklarından yapılan cips ile istiridye emülsiyonu ve karamelize krema, ardıç, dereotu yağı ve civanperçemi ile kerevit bulunuyor. Tatlı olarak camellia peynirli gevrek, çam dondurmalı trüf ve kahverengi tereyağlı fondan ise hayranların favorisi!

Fotoğraf: Jonas Bjerre Poulsen

Restoranın mimarisinde Japon ve İskandinav tasarımları karşımıza çıkıyor. Japon Karimoku ürünleri ile döşenmiş restoranın girişi, yemyeşil bir tarlanın ortasında parıldayan muhteşem bir cam ev görüntüsü sağlıyor. Mimari çalışmaları Norm Architects firması tarafından yapılan restoran, misafirlerine yemek, şarap, iç mekânlarındaki görsellik ile sanat ve yemek arasında doğrudan bir etkileşim yaptırıyor.

İskandinav gastronomisi ve şarabını kapsayan menüsü ile haute mutfak deneyimi sunan restoran geçtiğimiz yıl ilk Michelin yıldızını alıyor. ÄNG, sıfır atık ve yöresel ürünleri kullanımı, sürdürülebilirlik konusundaki titiz çalışmaları nedeniyle de Michelin Yeşil Yıldız sahibi. Restoranın aynı zamanda İsveç’in organik gıda etiketi olan KRAV’dan da iki yıldızı bulunuyor.

ÄNG‘ın içecek menüsü Avrupa’dan seçilen şaraplar ve İsveç’in köpüklü beyaz şaraplarıyla tanınan Ästad Vingård’ın şaraplarından oluşuyor. Restoran ayrıca tüm içeceklerin kendileri tarafından üretildiği alkolsüz bir eşleştirmeyi misafirlerine sunuyor.

Deneyimlemek isteyenler restoran web sitesini ziyaret edebilir. Bu eşsiz deneyimi yaşayacak olanlara şimdiden smaklig måltid diyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir