Photo from www.conaxesstrade.com

Kışın Nordikler’in Müdavimi Oldukları En Özel 5 İskandinav İçkisi

En çetin mevsim yaklaşıyor; kış. Nordikler’in kışın en sevilen içkilerini yazmıştık peki ama özel İskandinav içkisi diyince aklınıza ne gelmeli?

1) Kaski Smokey Shot

Photo from nordicspirits.com

Jaloviina’dan Kaski Smokey Shot, kış maceralarında harika bir yol arkadaşıdır. Bir shot olarak, sıcak çikolata ile veya sıcak su ile de harika giden bu özel İskandinav içkisi ile tanıştınız mı?

Jaloviina Kaski, brendi tadında, katran kokusu ve huş ağacı dokunuşuyla tamamlanan bir dumanlı (isli) bir içkidir. Ürünün adı olan Kaski, ekili araziyi kes ve yak anlamına gelen Fince bir kelimeden gelir. Kelime yüzyıllardır Fin ormanlarında uygulanan bir geleneği anlatır.

2) Koskenkorva Mint Shot

Koskenkorva Mint Shot, soğuk bir kayak gününden sonra mükemmel bir parti başlangıcıdır.

Koskenkorva Mint Shot, gövdeli bir tada, güçlü nane notalarına ve karamel aromasına sahiptir. Bir shot olarak veya sıcak ya da soğuk şekilde servis yapılır. Bunlardan klasik olanı Koskenkorva Mint ile sıcak çikolatadır. Ayrıca yarım shot Valhalla ve yarım Koskenkorva Mint içeren bir shot da deneyebilirsiniz. Böylece özel İskandinav içkisi denilince bu tadı aklınızdan çıkaramayacaksınız!

3) Valhalla Nordic Herb Shot

Valhalla Nordic Herb Shot, Nordikler’in zorlu koşullarından ilham almıştır. İçecek, meyan kökü ile harmanlanmış narenciye, acı otlar ve baharatların değerli bir kombinasyonudur.

Tadı güçlü, hafif acı, tatlı, kaba ve taze bir tada sahip karmaşıktır. Valhalla, İskandinav ruhunun güçlü bir karakterine sahip bitki özlü içkidir. Valhalla, baz olarak Koskenkorva ve otların bir karışımı ile yapılır. Özellikle Achillea millefolium, Artemesia absinthium ve Angelica archangelic ile. Farklı otlar özenle seçilir, çıkarılır ve damıtılır. Tarif harmanlanır, daha sonra eşsiz baharatların birbirine karışmasını sağlamak için olgunlaştırılır. Ne kadar özel olduğu isminden belli değil mi!

4) Xanté Bitter Çikolata Likörü

Photo from nordicspirits.com

Xanté Dark Chocolate Liqueur, Fransız meşe fıçılarda dört yıl eskitilmiş en iyi konyak karışımlarına dayanmaktadır. Şişelemeden önce lezzetli bir armut ve kakao aromaları eklenir ve tadı çok güzel bir özel İskandinav içkisi olarak hafızalarda yerini alır.

5) Blossa Glögg – sadece Noel için değil

Glögg sadece Noel için değildir. Kuzey ülkelerinde kış mevsimi boyunca Glögg veya sıcak şarap içilebilir. İster ısıtın, ister soğuk olarak tadını çıkarabilirsiniz. Glögg hakkında daha fazla bilgi için bir önceki yazımıza bakabilirsiniz.

Ancak Blossa Glögg’ün aromatik tatları onu özel yapan. Blossa Glögg zencefil, karanfil ve kakule notaları içeren büyük, baharatlı bir kokuya sahiptir. Tadı tatlı, orta gövdeli ve baharatlı, karanfil ve kuru üzüm ipuçlarıyla özel İskandinav içkisi kategorisine adını yazdırmıştır. Ayrıca kimi türleri kırmızı şarap renginde kimi ise bal şarabı rengindedir.

BONUS: Sıcak çikolata ile her şeyi içebilirsiniz!

Hemen hemen her şeyi içeren sıcak çikolata Nordikler’in bir favorisidir. Xanté, Koskenkorva Mint Shot, Valhalla, Koskenkorva Salmiakki Shot, Kaski Smokey Shot içeren sıcak çikolatayla harika bir özel İskandinav içkisi hazırlamak mümkün. Hem de dilediğinizden, dilediğiniz miktarda koymak da size özgü. Marshmellow’ları da unutmadan tabii!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir