Sürdürülebilir İçki: İklim Değişikliğine Karşı Savaşan Votka

Koskenkorva Vodka Climate Action, tamamen rejeneratif olarak yetiştirilmiş arpadan yapılan dünyadaki ilk sürdürülebilir içki.

Rejeneratif kelime anlamı yenileyicidir. Yani, kaybettiğiniz bir şeyi bir şekilde aynı ölçüde geri kazanmak demek.

Rejeneratif tarım iklim değişikliğiyle mücadele ediyor

Photo from nordikspirits.com

Konvansiyonel çiftçiliğin aksine, rejeneratif çiftçilik, CO2’yi atmosferden uzaklaştırır ve toprağa depolar. Biyoçeşitliliği geliştirir, besin maddelerinin su kütlelerine sızmasını önler ve aynı zamanda daha fazla ve daha iyi mahsul sağlar. Ayrıca bitkileri kuraklığa ve böceklere karşı korur. Toprağın da daha fazla su tutmasına yardımcı olur.

Bu aslında toprağı gelecek nesiller için sürdürülebilir bir şekilde nasıl kullandığımızı düşünmekte büyük bir değişiklik gerektiren yeni bir tarım yöntemi.

Yenileyici tarımın büyük ölçekli etkileri çok büyük olabilir. Bu uygulamalar sonsuza kadar dünyanın tüm ekili arazilerinde ve meralarında kullanılsaydı, potansiyel olarak atmosferden 322 milyar tona kadar karbondioksiti kaldırabilirdik. Bu, mevcut yıllık küresel emisyonların 10 katı.

Rejeneratif arpa nereden geliyor?

Koskenkorva Vodka Climate Action için tüm arpa, Setälä-Eerola’nın Güney Finlandiya’daki çiftliğinden geliyor. Jari Eerola, arpa tarlalarını Baltık Denizi Eylem Grubu ve Karbon Eylem Platformu’nun rejeneratif tarım kriterlerine göre yetiştiriyor. Jari, tarlalarında kısa sürede çığır açan bir ilerleme kaydetti ve çiftçi topluluğunda yenileyici tarımın ciddi bir savunucusu. Zamanının çoğunu organik ve rejeneratif tarıma ayırıyor.

Baltık Denizi Eylem Grubu’nun Karbon Eylem Platformu

Photo from nordikspirits.com – Koskenkorva Climate Action

Koskenkorva, Baltık Denizi Eylem Grubu (Baltic Sea Action Group)’nun rejeneratif tarım uygulamalarını benimseyerek iklim değişikliğini azaltmayı amaçlayan dünya çapındaki Karbon Eylem Platformu (Carbon Action Platform)’nun bir parçasıdır. Fin çiftliklerine iklim dostu, yenileyici tarım uygulamalarının tanıtılması, tüm bunların büyük bir bölümünü oluşturuyor. Koskenkorva’ya arpa tedarik eden dört çiftçi bu platformun bir parçası ve çeşitli rejeneratif tarım yöntemlerini test ediyor. Bu, çiftçilerin arazilerini daha iyi kullanmalarına ve aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadele etmelerine yardımcı oluyor.

Koskenkorva’nın Sürdürülebilirlik Hedefleri

Hedefi dünyanın en sürdürülebilir içki yani votkası olmak. Daha çevre dostu tarım uygulamalarına odaklanmak ve rejeneratif tarımı savunmak bu yolculuğun çok önemli bir parçası. Sonuçta, bir bütün olarak tarım, tüm küresel emisyonların önemli bir payını oluşturuyor. Koskenkorva Votka İklim Eylemi, bu yolculukta ve yenileyici, iklim dostu tarımı raflara kadar getirmede önemli bir kilometre taşı.

Koskenkorva Vodka Climate Action amiral gemisi ürünü olsa da, çabaları sadece çiftçilikle sınırlı değil. Ayrıca ambalajlarının CO2 ayak izini azaltmaya ve 2025 yılına kadar üretimini tamamen karbon nötr hale getirmeye odaklı.

1953’ten beri yol gösterici ışık olarak sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik, Koskenkorva’nın gıda endüstrisi artıklarından votka yapmaya başladığı 1953 yılından bu yana yol gösterici ışığı oldu. O zamandan beri döngüsel ekonomi, yeniden kullanım ve geri dönüşüm, Koskenkorva’nın ayrılmaz parçaları olmuştur.

Koskenkorva damıtma tesisinin kendi biyoenerji tesisi var, %99,9 geri dönüşüm oranı var. Ayrıca, üretiminin çevre üzerindeki etkisini azaltmak için çiftçilerini eğitiyor, topraktaki besin seviyelerini ölçüyor ve yeraltı su alanlarını koruyorlar. Böylece sürdürülebilir içki yapma yolunda ilerliyorlar.

Bu güzel projenin YouTube videosunu da mutlaka izlemelisiniz:

Koskenkorva Vodka Climate Action
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir