Danimarka’da Kamp Yapmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Danimarka’da kamp yapma hayali mi kuruyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Birçok insan için de Danimarka’nın en çekici yönü, onun eşsiz manzaralara sahip olması.

Üstelik Danimarka birçok şeyle ünlü, Dünya’nın en mutlu ülkesi olmasından ünlü Midsommar kutlamalarına kadar…

Danimarka çarpıcı mimarisinden inişli çıkışlı kırsallarına kadar her şeyi sunan Dünya’daki en göz alıcı yerler arasında. Doğaya geri dönmek, biraz temiz havayı içine çekmek ve koşuşturmacadan uzak hayatın tadını çıkarmak isteyenler için Danimarka’da kamp yapmak bir rüyanın gerçekleşmesi gibi.

Kopenhag’da kamp yapmaktan, Danimarka kırsalının az bilinen bölgelerinde yıldızların altında geceler geçirmeye kadar maceranızı planlamanın birçok yolu var. Bu yazımızda, Danimarka’da kamp yapmanın temellerini ele alacağız.

Danimarka’da herhangi bir yerde kamp yapılabilir mi?

İskandinavya‘nın çoğu bölgesi insanlar ve doğa arasındaki harika ilişkiyle bilinir. Danimarka’da kamp alanları kendinizle bağlantı kurmanın iyi bir yoludur. Buna rağmen her yerde çadır kurma izniniz yok.

İsveç’in aksine, ”gezinme hakkı” Danimarkalı maceracılar için bir şey ifade etmez. Genellikle, Danimarka ziyaretçilerinin kamp yapmasına izin verdiği yerler konusunda daha tedbirli olması gerekiyor. Çünkü daha yoğun nüfuslu ve daha büyük miktarda özel araziye sahip. Bu nedenle maceracıların kullanabilmesi için özel kamp alanları mevcut.

İyi haber şu ki, kamp deneyiminizin tam olarak ne kadar ham ve sağlam olması gerektiğini seçebilirsiniz. Danimarka ev konforundan uzak kalmak istemeyenler için özel olarak tasarlanmış kamp alanlarının yanı sıra, lüks kamp seçeneklerinden biri olan ”glamping” alanlarına kadar her şeye ev sahipliği yapan bir ülke. Bilmeyenler için glamping, doğada yüksek konforlu tatil denebilir.

Danimarka’daki çoğu otantik kamp alanı akan su ile donatılmıştır. Ayrıca kamp yapmak için ahşap barınakların olduğu alanlar da bulabilirsiniz. Alternatif olarak, hiçbir ekstra kolaylığın sağlanmadığı tamamen doğal bir kamp ortamına da bağlı kalabilirsiniz.

Danimarka’da vahşi kamp

”Vahşi kamp” terimi genellikle geceyi karavan park alanları ve kamp alanları dışında geçirmeyi ifade eder. Bu Danimarka’da yasal olmadığı için, vahşi kamp ifadesi genellikle olanaklara erişiminizin olmadığı yukarda bahsedilen ”ham” kamp alanlarına atıfta bulunur. Otantik bir vahşi kamp yapma deneyimini sağlamak için, bu alanlara motorlu araçların girişi yasaklanmıştır.

Ekstra yardım almadan kamp yapmak meydan okumayı sevenler için çok eğlenceli olsa da, bu tür aktiviteleri yaz ayları için öneririz. Çünkü İskandinavya’da kış son derece sert olur ve sadece basit bir barınakta kamp yapmanın sonunda yüksek ihtimalle hastalanırsınız.

Danimarka’da vahşi kamp deneyimini yaşamak isteyenler için bir diğer benzer seçenek, Danimarka kamu ormanları boyunca mevcut olan ”ücretsiz çadır” alanlarına göz atmak olacaktır. Üstelik herhangi bir hizmet bedeli ödemeden bu alanları gezebilir ve bir gecelik yatak ayarlayabilirsiniz.

Danimarka’da kamp yapmak konusunda önemli bir husus da, bir yerde ne kadar uzun süre kalabileceğinize dair kurallar vardır. Ayrıca tüm malzemelerinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor.

Daha otantik bir deneyim yaşamak isteyen kampçılar Danimarka Çevre Bakanlığı’nın web sitesinde yer alan mevcut vahşi ve serbest kamp alanlarının listesini bulabilirler.

Danimarka karavan dostu mu?

Dünya’nın birçok bölgesinde arabanızda uyumak gerçek bir kamp deneyiminden biraz uzaktır. Ancak Danimarka’da hava bazıları için fazla sert ve çetin olduğundan, üşüyorsanız 1 geceyi arabanızda geçirmek isteyebilirsiniz. Ne yazık ki, 1 geceyi yol kenarındaki bir karavanda uyuyarak geçirmenize izin verilirken bunu kendi arabanızda yapamazsınız.

Danimarka’da bir karavanla bir vapura binmek ve tente, sandalye veya çadır koymadığınızdan eminseniz gece uyumak sorun değil. Tabii ki, arabanızda uyumak yasa dışıdır, bu nedenle arabanızı park etmek ve tatilinizi arabanızın içinde geçirmek için harika bir yer bulamıyorsunuz. Kendi aracınızın konforunu istiyorsanız, bir karavan kullanmanız ve bölgedeki birçok resmi karavan kamp alanından birinde uyumanız gerekir.

Danimarka’daki çeşitli çadır alanlarına benzer şekilde, kampçılar için bir dizi farklı kamp yeri var. Aktiviteler, eğlenceler ve olanaklar içeren yerler bulabilir veya sadece su doldurabileceğiniz bir yer seçebilirsiniz.

Genelde Danimarka’da karavanla seyahat edenler, yerel bir çiftlikte bir gece geçirmeyi de düşünebilirler. Bu, bondegårdscamping olarak bilinen bir kavramdır. Yine de tüm çiftliklerde kamp alanı olmadığını bilmeli, bu nedenle seçeceğiniz çiftliği iyi araştırmalısınız.

Danimarka’da Kamp Yapmak İçin Kurallar

Danimarka’da kamp yapmanın kesin kuralları, kampın türüne ve bulunduğunuz yere göre değişebilir. Çoğunlukla, Danimarka Çevre Bakanlığı’nın web sitesinde yararlı yönergelerin bir listesini bulabilirsiniz.

Dikkate alınması gereken en önemli kurallardan bazıları şunlardır:

  • Ormanda Uyumak: Orman zemininde hamak, uyku tulumu veya benzeri bir ürünle uyuyabilirsiniz. Brandanız kamp alanı dışında çadır işlevi göremez ve konaklamanız süresince hiçbir ağaca veya bitkiye zarar veremezsiniz.
  • Küçük Kamp Alanları: Küçük kamp alanları tek kişiliktir, küçük gruplar ve ailelere en fazla 2 gece izin verilir. Burada küçük kamp alanları bulabilirsiniz.
  • Büyük Kamp Alanları: Büyük kamp alanları, 15 veya daha fazla kişiden oluşan daha büyük grupları destekleyebilir ve önceden rezerve edilebilir. Barınakları meşgul olmadıklarında kullanabilirsiniz. İşte büyük kamp alanları bulabileceğiniz bir web sitesi: http://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Kort
  • Diğer Ormanlık Alanlar: Danimarka’da bir geceliğine çadır kurabileceğiniz 275 ormanlık alan vardır. Buna “fri teltning” denir. Tüm ormanlık alanlar kamp yapmak için uygun olmayacaktır.
  • Vahşi Kampçılık: “Vahşi kamp” alanındaysanız büyük çadırlar kuramazsınız. Bir, iki ve üç kişilik çadırlar iyidir, ancak daha büyük bir şey genellikle hoş karşılanmaz.
  • Yerleşim Alanları: Herhangi bir yerel yol veya bina görüş alanına çadır kuramazsınız.
  • Ateş Yakmak: Açık ateşler yalnızca işaretlerin bulunduğu belirlenmiş alanlarda desteklenir. Kapalı brülörlü kamp ateşlerine, güvenli bir şekilde kullanıldığında izin verilir.
  • Çevre: Çöplerinizi her zaman herhangi bir kamp yerinden yanınızda götürmelisiniz.
  • Sanitasyon ve Hijyen: Tuvalete gitmeniz gerekiyorsa, en yakın su kaynağından 50 metre uzakta olduğundan emin olun, katı atıklar için bir delik açın ve yürüyüş yollarından uzak durun.
1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir