Fotoğraf: https://www.lifeinnorway.net/

Juleøl: Norveç’in Geleneksel Noel Birası Hakkında Her Şey

Norveç Noel birası Juleøl, en büyük ana bira fabrikalarından en küçük mikro bira fabrikalarına kadar neredeyse tüm Norveç bira fabrikaları tarafından şenlik dönemine kadar hazırlanan koyu, zengin ve güçlü bir biradır.

Aralık ayında Norveç‘teyseniz, en yakın süpermarkete gidin. Barlarda ve mağazalarda bira reyonlarının en az yarısını Juleøl’e ayrılmış olduğunu göreceksiniz.

Tabii ki, süpermarketlerde bulunan biralar %4,7 alkolle sınırlıdır. Bu nedenle Juleøl ne kadar güçlü olursa, Vinmonopolet’e (devlete ait lisanssız) veya bir bara gitmeniz gerekir. Burada, yerel mikro bira fabrikalarından tek seferlik partiler bulmanız daha olasıdır.

Bira hayranları arasında Noel bira sezonu büyüleyicidir. Bira fabrikaları, Juleøl’lerini prestijli bir ürün ve kullanışlı bir pazarlama aracı olarak görüyor. Bunun nedeni, Norveç medyasının farklı çeşitleri karşılaştıran makaleler yayınlamak için kendilerini kandırmasıdır!

Juleøl Hakkında

Noel birası veya Noel Baba birası, karamel ve çikolata maltında demlenmiş koyu, düşük alkollü ve tatlı beyaz bir biradır. Biranın rengi, bira yapımında kullanılan çok miktarda munchner, çikolata ve karamel maltından gelir.

Noel birasının tadı, Danimarka bira fabrikalarının birçoğunun beyaz bira fabrikalarından 1850’lerden Bavyera tarzı bira üretmeye kadar gelişmeden önce, Danimarka birasına neredeyse benzer. Noel bira satışlarına, sezon boyunca “KB Juleøl” olarak satılan (ancak şimdi Carlsberg tarafından üretilen) Kongens Bryghus’un “Hvidtøl” markası hakimdir. KB beyaz bira üretimi 1443 yılına kadar uzanabilir. Diğer bira fabrikalarında da benzer bir tada sahip Noel birası bulunur.

Tadı tatlıdır, çünkü fermantasyon çok erken durdurulur. Böylece şekerin sadece küçük bir kısmı alkole dönüştürülürken geri kalanı Noel birasına tatlılığını verir. 1,7 – 1,9’luk tipik alkol yüzdesi, şişe başına 0,4 (%1,7) nesneye karşılık gelir.

Noel birasının neredeyse siyah rengi, demleme için kullanılan büyük miktarda stok, renk ve karamel maltından kaynaklanmaktadır. Başlangıçta, bu tür bira, beyaz malt adı verilen rüzgarda veya havada kurutulmuş malt üzerinde demlendi.

Noel birası genellikle pirinç lapası eşliğinde içilir. Öğle yemeğinde Noel birası da içilebilir, örneğin açık sandviçler ile birlikte.

Norveç’teki en iyi Juleøl hangisidir?

Yılın bu zamanında basılan binlerce “beste juleøl” bir kenara bırakmalısınız. Norveç’te birayı karşılaştırmak tehlikeli bir oyun, çünkü demlemenin kalitesinden ve hatta kendi kişisel zevk tercihinizden çok daha önemli olan yerel gururdur! Bu teoriyi test etmek için bir dahaki sefere Bergen’e gittiğinizde, yerel bir kişiye şimdiye kadar tattığınız en iyi Juleøl’ün bir Oslo mikro bira fabrikasından geldiğini söyleyin. Arkanıza yaslanın ve şovu izleyin!

Øl Akademi web sitesine göre, Norveç’teki mağazalarda 190’ı Norveç üretimi olan 300 Noel birası var. 160 tanesini test etmeyi başardılar. Şanslılar! ØI Akademi, neredeyse tüm Norveç bira fabrikaları tarafından her yıl üretilen çeşitli Noel biralarını sıralayan birçok Norveçli web sitesi arasındadır. Bu üçü 96 puanla birincilik için berabere kaldı:

  • Ringnes’ten Julebokk 2018 (koyu bira)
  • Færder’den Færder Røkelse (yoğun)
  • Haandbryggeri’den Fatlagret Bestefar (geleneksel bira)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir