Kalsarikännit
Kalsarikännit

Kalsarikännit ve Kalsarikännit’e Yakışacak Bir Tarif

Kalsarikännit kawl-saw-ree-kahn-eet diye telaffuz edilir, Fince kökenlidir ve kabaca iç çamaşırıyla, dışarı çıkma niyeti olmadan sarhoş olmak anlamındadır.

Kalsarikännit kelimesinin anlamı, söz konusu kaynaklar tarafından oldukça homojen bir şekilde açıklanmıştır: The Independent’taki eserin başlığı bize “Finlandiya‘nın evde iç çamaşırlarıyla sarhoş olmak için bir kelimesi var” diyor ve ana metinde aktivitenin ne olduğunu belirtiyor; ”dışarı çıkma niyeti olmadan” yapılır.

Vogue‘a göre terim, “iç çamaşırınla evde yalnız içmek” anlamına gelir. Chicago Tribune’ün hikayesinde (Finlandiya Dışişleri Bakanlığı’nın) Finlandiya Tanıtım Kurulu’nun web sitesinde sunulan bir karakterizasyondan alıntı yapıldı: “Dışarı çıkma niyeti olmadan iç çamaşırlarıyla evde tek başına sarhoş olacağın duygu.”

Finlandiya Turizm Kurulu, “tarif etmesi zor Fin duyguları, kelimeleri ve geleneklerini” içeren bir sözlük (indirebileceğiniz emojilerle birlikte eksiksiz) oluşturdu. 56 cümle listesine dahil olan kalsarikännit (cal-sar-y-cuhn-eet olarak telaffuz edilir) “dışarı çıkma niyeti olmadan, iç çamaşırınla evde tek başına sarhoş olacağın duyguyu anlatıyor. Finlandiya Turizm Kurulu’nun kalsarikännit için sunduğu emojiler ise şunlar:

Kalsarikännit Nasıl Yapılır?

Kalsarikännit, gerçekten de esprili, rahat bir kavramdır ve çoğu zaman söz konusu faaliyet türüne atıfta bulunur. Harika bir konsept ve kesinlikle yabancılar tarafından abartılmayı hak ediyor. Zira bu terim, “evde iç çamaşırlarıyla tek başına sarhoş olmak” anlamına gelmez. Terim buna atıfta bulunmak için kullanılabilse de, kesinlikle anlamı bu değildir.

Kelimenin gerçek anlamı ve bileşimi ile başlamak gerekirse: kalsarikännit, kalsarit kelimesinin birleşmemiş kökü olan kalsari- (iç çamaşırı; İsveççe kalsonger’dan gelir) ve känni kelimesinin çoğul hali (sarhoşluk, sarhoşluk, boşa harcanmak). Ki bu muhtemelen çoğul olarak daha sık kullanılır. Ancak tekil olarak da kullanılabilir, genellikle herhangi bir anlam farkı olmaksızın.

Daha da önemlisi, söz konusu yabancı gazete ve dergiler tarafından tekrarlanan terime göre, kalsarikännit yalnız olmanızı ve evde olmanızı gerektiriyor. Ancak Finlere göre böyle olmak zorunda değil. Kullanılan terim ”bu gece bara gitmek istemiyorum, öyleyse neden burada kalıp kalsarikännit yapmıyoruz?” şeklinde teklif edilir. Yani, başka insanlarla birlikte kalsarikännit’i çok iyi yapabilirsiniz. Alkollü pijama partileri gibi olabilir! Ayrıca, bu tür bir kavram kişinin kendi evine atıfta bulunmaz; bir arkadaşınızın evinde, bir otel odasında, bir kabinde, hatta bir çadırda da kalsarikännit yapabilirsiniz.

Bunu bir bornozla, belki eşofmanla veya şortla ve tişörtle yapabilirsiniz. Belki biraz daha resmi bir elbiseyle bile (örneğin, dürüstçe sadece biraz şaka yapıp sonra dışarı çıkmaya niyetlendiyseniz ve zaten yarı giyinmişseniz, ancak arkadaşınız iptal ettiği için fikrinizi değiştirdiyseniz veya başka bir şey varsa); kısaca dışarıda parti yapmak için giyinmişseniz, o zaman en azından takım elbisenizin parçalarını atmanız, örneğin ceketi, kravatı, ayakkabıları ve gömleğin birkaç düğmesini açmanız gerektiğini söyleyebilirim.

Uzun bir günün sonunda dinlenmek artık bir şeyler içmek için dışarı çıkmak anlamına gelmediğinden, Kalsarikännit için ne şekilde olursa olsun mümkün olduğunca rahat edin. Tek önemli olan bu.

Kalsarikännit Yaparken Size Eşlik Edecek Bir Tarif

Malzemeler:

  • 2 kuru incir
  • 1 limon (dörde bölünmüş)
  • 4 oz. elma şarabı (yaklaşık 116 ml)
  • 4 oz. Finlandia Fin votkası (yaklaşık 116 ml)
  • 1 büyük dal taze biberiye
  • ve buz küpleri

Hazırlanışı:

Büyük bir kavanozda incir, limon, elma şarabı ve taze biberiyeyi karıştırın. Ardından votka ve buzu ekleyin. İyice özdeşleşene kadar karıştırın ve soğuyana kadar bekleyin. Son olarak da bardağınıza süzerek aktarın. Dilerseniz servis sırasında limon kabuğu rendesi, taze biberiye ve ilave incirlerle süsleyin.

Bu harika, tamamen rahatlatıcı geleneği meşrulaştırdığınız için Finlandiya’ya teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir