Danimarka’da Kullanılan En Yaygın Danca Soyadları ve Anlamları

En sık görülen Danca soyadları listesi, her soyadın kökeni ve anlamı ile ilgili ayrıntıları içerir. Jensen, Nielsen, Hansen, Pedersen ve daha birçoğu..

Bugün Danimarka’da yaşayan Danimarkalıların yaklaşık % 4,6’sının Jensen soyadına sahip olduğunu ve Danimarka nüfusunun yaklaşık 1/3’ünün bu listedeki ilk 15 soyadından birini taşıdığını belirtmek gerekir.

Danimarkalı soyadların çoğunluğu patronimiklere dayanmaktadır. Bu nedenle listedeki -sen eki (oğlu) ile bitmeyen ilk soyadı, 19. sırada yer alan Møller’dir. Kullanıcı adı olmayanlar çoğunlukla takma adlardan, coğrafi özelliklerden veya mesleklerden kaynaklanır.

Bu yaygın Danimarka soyadları, Danmarks Statistik tarafından Merkezi Kişi Kaydı’ndan (CPR) yıllık olarak derlenen bir listeden bugün Danimarka’da kullanılan en popüler soyadlardır. Nüfus rakamları 1 Ocak 2015 tarihinde yayınlanan istatistiklerden alınmıştır.

En Sık Kullanılan Danca Soyadları: 1-10

  1. JENSEN (Nüfus: 258.203): “Jens’in oğlu” anlamına gelen patronimik bir soyadıdır. Jensen, Johannes veya John’un birkaç varyasyonundan biri olan Eski Fransız Jehan’ın kısa bir şeklidir.
  2. NIELSEN (Nüfus: 258.195): “Niels’in oğlu” anlamına gelen soyadı soyadı. Niels adı verilen Yunanca Νικόλαος (Nikolaos) adının veya “halkın zaferi” anlamına gelen Nicholas’ın Danca versiyonudur.
  3. HANSEN (Nüfus: 216,007): Danimarka, Norveç ve Hollanda kökenli bu soyadı, “Hans’ın oğlu” anlamına gelir. Verilen Hans adı, Johannes’in Almanca, Hollandaca ve İskandinavya dilinde “Tanrı’nın hediyesi” anlamına gelen kısa biçimidir.
  4. PEDERSEN (Nüfus: 162,865): “Peder’in oğlu” anlamına gelen bir Danimarka ve Norveç soyadı. Verilen isim Peter, “taş veya kaya” anlamına gelir.
  5. ANDERSEN (Nüfus: 159,085): “Anders’in oğlu” anlamına gelen Danimarkalı veya Norveççe bir soyadı, Yunanca Ανδρέας (Andreas) adından türetilen ve “erkekçe, erkeksi” anlamına gelen Andrew adına benzeyen ad.
  6. CHRISTENSEN (Nüfus: 119,161): İsimlere dayanan bir başka Danimarka veya Norveç kökenli isim olan Christensen, Hıristiyan isminin yaygın bir Danca varyantı olan “Christen’in oğlu” anlamına gelir.
  7. LARSEN (Nüfus: 115.883): “Lars’ın oğlu” anlamına gelen Danimarkalı ve Norveççe bir soyadı, Laurentius verilen adın “defne ile taçlandırılmış” anlamına gelen kısa bir biçimi.
  8. SØRENSEN (Nüfus: 110.951): Danimarka ve Norveç kökenli bu İskandinav soyadı, “kıç” anlamına gelen Latince Severus adından türetilen belirli bir ad olan “Soren’in oğlu” anlamına gelir.
  9. RASMUSSEN (Nüfus: 94,535 ): Ayrıca Danimarka ve Norveç kökenli, ortak soyadı Rasmussen veya Rasmusen, “Erasmus” un kısaltması olan “Rasmus’un oğlu” anlamına gelen patronimik bir isimdir.
  10. JØRGENSEN (Nüfus: 88,269): Danimarka, Norveç ve Alman kökenli bir ad (Jörgensen) olan bu ortak soyadı, Yunanca Γεώργιος’un (Geōrgios) Danca versiyonu veya “çiftçi veya toprak işçisi” anlamına gelen İngilizce George adının “Jørgen oğlu” anlamına gelir.

En Sık Kullanılan Danca Soyadları: 11-20

  1. PETERSEN (Nüfus: 80,323): “T” yazımıyla, Petersen soyadı Danca, Norveççe, Hollandaca veya Kuzey Almanya kökenli olabilir. “Peter’ın oğlu” anlamına gelen patronimik bir soyadı.
  2. MADSEN (Nüfus: 64,215): “Mads’in oğlu” anlamına gelen Danimarka ve Norveç kökenli bir soyadı, Mathias veya Matthew verilen Danimarkalı bir evcil hayvan formu.
  3. KRISTENSEN (Nüfus: 60.595): Yaygın olarak kullanılan Danimarka soyadı CHRISTENSEN’in bu farklı yazılışı, “Kristen’in oğlu” anlamına gelen patronimik bir addır.
  4. OLSEN (Nüfus: 48,126): Danimarka ve Norveç kökenli bu yaygın soyadı adı, Ole, Olaf veya Olav adlarından “Ole’nin oğlu” olarak çevrilir.
  5. THOMSEN (Nüfus: 39,223): “Tom’un oğlu” veya “Thomas’ın oğlu” anlamına gelen Danimarkalı bir soyadı, “ikiz” anlamına gelen Aramice תום veya Tôm’dan türetilen belirli bir ad.
  6. CHRISTIANSEN (Nüfus: 36.997): Danimarka ve Norveç kökenli, “Hristiyan oğlu” anlamına gelen soyadı. Danimarka’da en yaygın 16. soyadı olmasına rağmen, nüfusun% 1’inden azı tarafından paylaşılmaktadır.
  7. POULSEN (Nüfus: 32,095): Paul adı verilen Danca versiyonu olan “Poul’un oğlu” olarak çevrilen Danimarkalı bir soyadı. Bazen Paulsen olarak yazılır, ancak çok daha az yaygındır.
  8. JOHANSEN (Nüfus: 31.151): Yahya’nın bir çeşidinden türetilen soyadlarından bir diğeri, “Tanrı’nın armağanı, Danimarka ve Norveç kökenli bu soyadı” doğrudan “Johan’ın oğlu” olarak çevrilir.
  9. MØLLER (Nüfus: 30,157): Soyadlardan türetilmeyen en yaygın Danimarka soyadı olan Danimarkalı Møller, “değirmencinin” mesleki adıdır. Ayrıca bkz. MILLER ve ÖLLER.
  10. MORTENSEN (Nüfus: 29,401): “Morten oğlu” anlamına gelen bir Danimarka ve Norveç soyadı.

En Sık Kullanılan Danca Soyadları: 21-30

  1. KNUDSEN (Nüfus: 29.283): Danca, Norveççe ve Almanca kökenli bu soyadı, “düğüm” anlamına gelen Eski İskandinav knútr’den türetilen belirli bir ad olan “Knud’un oğlu” anlamına gelir.
  2. JAKOBSEN (Nüfus: 28,163): “Yakup’un oğlu” olarak çevrilen bir Danimarka ve Norveç soyadı.
  3. JACOBSEN (Nüfus: 24,414): JAKOBSEN’in bir varyant yazımı (#22). Norveç’te ve dünyanın diğer bölgelerinde “c” harfi “k” harfinden daha yaygındır.
  4. MIKKELSEN (Nüfus: 22.708): “Mikkel’in Oğlu” veya Michael, Danimarka ve Norveç kökenli bu ortak soyadın tercümesidir.
  5. OLESEN (Nüfus: 22,535): OLSEN’in (# 14) farklı bir yazılışı, bu soyadı aynı zamanda “Ole’nin oğlu” anlamına da gelir.
  6. FREDERIKSEN (Nüfus: 20,235): “Frederik’in oğlu” anlamına gelen Danimarka soyadı. Bu soyadın Norveççe versiyonu genellikle FREDRIKSEN (“e” olmadan) olarak yazılırken, ortak İsveç versiyonu FREDRIKSSON’dur.
  7. LAURSEN (Nüfus: 18,311): LARSEN (#7) ‘nin bir varyasyonu, bu Danimarka ve Norveç soyadı “Laurs oğlu” olarak çevrilir.
  8. HENRIKSEN (Nüfus: 17.404): Henrik’in oğlu. Henry’nin bir türevi olan verilen ad olan Henrik’den türetilen bir Danimarka ve Norveç soyadı.
  9. LUND (Nüfus: 17,268): Bir koruda yaşayan biri için, esas olarak Danimarka, İsveç, Norveç ve İngilizce kökenli ortak bir topografik soyadı. “Koru” anlamına gelen lund kelimesinden, Eski İskandinav lundr’dan türetilmiştir.
  10. HOLM (Nüfus: 15,846): Holm, çoğunlukla, Eski İskandinavya holmr kelimesinden gelen “küçük ada” anlamına gelen Kuzey İngilizcesi ve İskandinav kökenlerinin topografik bir soyadıdır.

En Sık Kullanılan Danca Soyadları: 31-40

  1. SCHMIDT (Nüfus: 15,813): Demirci veya metal işçisi için bir Danimarka ve Alman mesleki soyadı. Ayrıca bkz. İngilizce soyadı SMITH.
  2. ERIKSEN (Nüfus: 14.928): “Ebedi hükümdar” anlamına gelen Eski Norse Eiríkr’den türetilen, kişisel veya ilk adı Erik’ten gelen bir Norveç veya Danimarka soyadı.
  3. KRISTIANSEN (Nüfus: 13.933): Danimarka ve Norveç kökenli, “Kristian’ın oğlu” anlamına gelen soyadı.
  4. SIMONSEN (Nüfus: 13,165): “Oğlu” anlamına gelen -sen son ekinden “Simon Oğlu” ve verilen adı “duyma veya dinleme” anlamına gelir. Bu soyadı, Kuzey Almanya, Danimarka veya Norveç kökenli olabilir.
  5. CLAUSEN (Nüfus: 12.977): Bu Danimarka soyadı “Baba’nın çocuğu” anlamına gelir. Verilen Noel adı, Yunanca Νικόλαος (Nikolaos) veya “halkın zaferi” anlamına gelen Nicholas’ın Almanca formudur.
  6. SVENDSEN (Nüfus: 11.686): Bu Danimarka ve Norveççe soyadı, “Sven’in oğlu” anlamına gelir; Eski İskandinav Sveinn’den türetilen belirli bir addır, orijinal olarak “oğlan” veya “hizmetçi” anlamına gelir.
  7. ANDREASEN (Nüfus: 11,636): “Erkekçe” veya “erkeksi” anlamına gelen Andreas veya Andrew adından türetilen “Andreas oğlu”. Danimarka, Norveç ve Kuzey Almanya kökenlidir.
  8. IVERSEN (Nüfus: 10,564): “Iver’in oğlu” anlamına gelen bu Norveççe ve Danca soyadı, “okçu” anlamına gelen Iver adından gelmektedir.
  9. ØSTERGAARD (Nüfus: 10,468): Bu Danimarkalı alışkanlık veya topografik soyadı, Danimarka øster’den “çiftliğin doğusu” anlamına gelir, “doğu” anlamına gelir ve gård, çiftlik yeri anlamına gelir.
  10. JEPPESEN (Nüfus: 9.874): Jeppe kişisel adından “Jeppe’nin oğlu” anlamına gelen Danimarkalı bir soyadı, Jacob’ın Danimarkalı bir şekli olan “yerini alan” anlamına gelir.

En Sık Kullanılan Danca Soyadları: 41-50

  1. VESTERGAARD (Nüfus: 9,428): Bu Danimarka topografik soyadı, “batı” anlamına gelen Danimarka vesterinden “çiftliğin batısı” anlamına gelir ve çiftlik yeri anlamına gelen gård.”
  2. NISSEN (Nüfus: 9,231): “Niş’in oğlu” olarak çevrilen Danimarkalı bir soyadı, “halkın zaferi” anlamına gelen Nicholas adının Danca kısa biçimi.
  3. LAURIDSEN (Nüfus: 9,202): “Laurids’in oğlu” anlamına gelen Norveç ve Danimarkalı bir soyadı, Laurentius’un Danimarkalı bir biçimi veya “Laurentum’dan” (Roma yakınlarındaki bir şehir) veya “defne yaprağı” anlamına gelen Lawrence.
  4. KJÆR (Nüfus: 9.086): “Carr” veya “fen” anlamına gelen Danimarka kökenli bir topografik soyadı, alçak, sulak alanların bataklık alanları.
  5. JESPERSEN (Nüfus: 8,944): Danimarka’da bir Jasper veya Kasper türü olan ve “hazinenin bekçisi” anlamına gelen Jesper adından gelen bir Danimarka ve Kuzey Alman soyadı.
  6. MOGENSEN (Nüfus: 8.867): Bu Danimarka ve Norveççe soyadı, Magnus adının “harika” anlamına gelen Danimarkalı bir biçimi olan “Mogens’in oğlu” anlamına gelir.
  7. NORGAARD (Nüfus: 8.831): Danimarkalı bir alışkanlık soyadı “kuzey çiftliği”, kuzeyden veya “kuzeyden” ve gård veya “çiftlik” anlamına gelir.
  8. JEPSEN (Nüfus: 8.590): “Jep’in oğlu” anlamına gelen Danimarkalı bir soyadı, Jacob’ın kişisel adının “yerini alan” anlamına gelen Danimarkalı bir biçimi.
  9. FRANDSEN (Nüfus: 8,502): Frans veya Franz kişisel adının Danimarkalı bir türevi olan “Frands’in oğlu” anlamına gelen Danimarkalı bir soyadı. Latince Franciscus veya “Fransız” anlamına gelen Francis’den.
  10. SØNDERGAARD (Nüfus: 8.023): Danimarkalı sønder veya “güney” ve gård veya “çiftlik” anlamına gelen “güney çiftliği” anlamına gelen alışılmış bir soyadı.
1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir