Fjåk: Norveç’in Ödüllü Çikolata Markası

Yıllık kişi başı ortalama 9.5 kilogram tüketim ile Norveç,  İskandinav komşuları arasında en çok çikolata tüketen ülke konumunda. Her ne kadar Norveç denince akla ilk gelen şeylerden biri çikolata olmasa da, Norveç’in ikonik çikolata markası Kvikk Lunsj dünya çapında büyük bir üne sahip. İlk kez üretildiği 1937 yılından beri doğa yürüyüşü, kayak ve tırmanış gibi efor gerektiren açık hava aktivitelerinde Norveçliler Kvikk Lunsj’u yanlarından eksik etmiyor. Norveç’in çikolatadaki başarısı gurme çikolata akımına hitap eden yerel çikolata üreticileriyle de büyümeye devam ediyor.  

Fjåk, Norveç’in çekirdekten başlayarak çikolata üreten ilk çikolata markası olma özelliğini taşıyor. Firmanın kurucuları Agur ve Siv, kendi tabirleriyle çikolatayı bir aşk olarak tanımladıklarından markalarına ‘sevilen’ anlamına gelen ‘fjåk’ ismini vermişler. Fjak kelimesi fabrikanın kurulduğu Hardangerfjord bölgesindeki lehçede özellikle eski jenerasyon tarafından birbirine duyulan sevgi ve güvene ithafen yaygın olarak kullanılan bir kelime.

2015 yılında çikolata aşığı iki kadının mutfaktaki girişimleri ile başlayan bu yolculuk, 2017 yılında Fjåk’ın resmi olarak kurulup pazara girmesiyle devam etti. Firma kuruluşunun ilk yılında büyük bir başarıya imza atarak birçok prestijli ödülün de sahibi oldu. 2018 Academy of Chocolate ödüllerinde ‘En İyi Giriş Yapan’ ödülünün yanı sıra altın, gümüş ve bronz ödüllerini de kazandı. Aynı yıl, Great Taste Awards tarafından 6 altın yıldız ve International Chocolate Awards European tarafından organik ürün kategorisinde özel altın ve gümüş ödüllerini aldı. Takip eden yıllarda aldığı ödüllerle Fjark’ın 13 bronz, 20 gümüş, 4 altın ödülü ve 12 altın yıldızı ile birlikte ‘yerel içerik’, ‘vegan’, ‘inovasyon’, ’gastronomik’ ve ‘lezzet kombinasyonu’ başlıklarında özel ödülleri bulunuyor.

Fjåk’ı özel yapan nedir?

Fjåk’ın başarasının ardındaki sır büyük ölçüde kaliteli hammade kullanımında yatıyor. Organik kakao çekirdekleri kullanan firma, çekirdeklerini Brezilya ve Madagaskar’daki yerel çiftçilerden temin ediyor. Markanın öne çıkan bir diğer özelliği ise Norveç’in yerel ürünlerini kullanarak farklı tat kombinasyonları yaratması. Fabrikanın kurulu olduğu Hardangerfjord bölgesinde yetişen kırmızı yaban mersini, meyan kökü, trunçgiller vb. ürünlerle zenginleştirilen çikolata lezzet olarak birçok alternatif sunuyor. Firmanın etik ve sürdürülebilir ticaret prensibi de marka başarısına katkıda bulunan bir diğer etken.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir