Covid-19 : İsveç Modeli “Başarısız” Oldu

İzlandalıları termal havuzlarından vazgeçiren, tüm dünyayı öngörülemez bir izolasyon ve imkânsızlık döngüsüne iten Covid-19 salgını karşısında şu ana dek bir kez bile tam donanımlı bir karantina uygulamasını hayata geçirmeyen İsveç’e dair istatistikler giderek kötüleşiyor. Salgının başından bu yana 350.000 vaka ve 7.800’den fazla ölümün gerçekleştiği İskandinav ülkesinde yaşananlar Nordik komşularından daha derin bir trajedi sunuyor.  

İsveç kralı 16. Carl Gustaf. Fotoğraf : John Thys

İsveç kralı 16. Carl Gustaf, katıldığı bir televizyon programında ülkesinin pandemi karşısında izlediği methodların hayat kurtarmakta “başarısız” olduğunu söyledi. “İsveç halkı zor koşullarda büyük bir acı çekti. Ölen yakınlarına veda edemeyen tüm aile bireyleri aklıma geliyor. Sıcak bir veda edememenin zor ve travmatik bir deneyim olduğunu düşünüyorum. ” diyerek düşüncelerini paylaştı.

Geçen süre zarfında barların ve restaurantların açık kaldığı herhangi bir maske zorunluluğunun ya da ülke çapında bir tecritin uygulanmadığı İsveç, bu zamana kadar yasal yaptırımlarla hareket etmek yerine, vatandaşların sorumluluk duygusuna ve yurttaşlık bilinçlerine güvenerek yalnızca tavsiyelerde bulundu. 

Ancak bu hafta başında, Stockholm bölgesindeki okullardan, mümkün olan en kısa sürede 13 ila 15 yaşındaki çocuklar için uzaktan eğitime geçmeleri istendi. Tedbir, artan Covid-19 vakalarına tepki olarak yorumlanıyor. 

Bu pazartesi, Noel dönemi için ülke çapında ‘uygulanılması istenen’ yeni sosyal mesafe önerileri yürürlüğe girdi. İsveçlilere, mümkünse en çok sekiz kişilik biraradalıklar halinde dışarıda buluşmaları, tren veya otobüsle seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye ediliyor. Yine de konserler, spor müsabakaları ve gösteriler gibi halka açık buluşmaları kapsayan resmi bir yasak uygulanmaya devam ediyor. 

İsveç hükümetine danışmanlık yapan epidemiyolojistlerden Anders Tegnel, İsveç’in uyguladığı politikaların yasal ve gönüllü eylemlerin birlikteliğinden oluştuğunu ve bunun İsveç bağlamında en iyi metot olduğunu açıklamıştı.  

Başbakan Stefan Lofven protestan ahlakının tüm çıplaklığıyla verdiği bir demeçte “Bu kadar çok kişinin hayatını kaybetmesi, başarısızlıktan başka bir şey olarak değerlendirilemez.” diyerek Carl Gustaf’a katıldığını belirtti.  

Hükümet, Covid kaynaklı ölümlerin %90’ından fazlasının 70 yaş ve üzerindeki kişiler arasında olduğunu ve tüm Covid ölüm vakalarının yaklaşık yarısının bakım evlerinde yaşayan yaşlı insanlar arasında görüldüğünü söyledi. 

Başbakan Lofven, tüm diğer İskandinav ülkelerinin toplamından daha fazla ölümün gerçekleştiği İsveç’te birçok uzmanın ikinci dalgayı hafife aldığını söylüyor. 

Kaynaklar:

References

Coronavirus: Swedish King Carl XVI Gustaf says coronavirus approach ‘has failed’. (2020, December 17). BBC News. https://www.bbc.com/news/world-europe-55347021

Sweden’s King Carl XVI Gustaf says country’s approach to COVID-19 ‘Has failed’ in rare royal rebuff. (2020, December 17). PEOPLE.com. https://people.com/royals/king-carl-gustaf-says-swedens-coronavirus-approach-failed/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir