Fotoğraf: pagetostagereviews.com

Nordik Mutluluk Üzerine Tavsiye Niteliğinde Yazılmış 5 Kitap Önerisi

Zorlu iklim koşulları ve bitmek bilmeyen kışına rağmen ülkeler nasıl oluyor da mutlulukta en üst sıralarda yer alıyor? Güvenin en fazla olduğu, eğitim en iyisi olduğu bilinen Nordiklerin mutluluk sırları neler? Mütevazi, cinsiyet ayrımından uzak iş ve gündelik yaşam şartlarını nasıl sağlıyorlar? İşte bu ve benzeri sorulara cevap niteliğinde olan Nordik mutluluk üzerine yazılmış 5 kitabı kütüphanenizden eksik etmek istemeyeceksiniz. Çünkü emin olun, size hayat boyu yol gösterecekler. Keyifli okumalar!

Malene Rydahl – Danimarkalı Gibi Mutlu

1975 yılında Danimarka’nın Aarhus kentinde doğan Malene Rydal, önceleri iletişim yöneticiliği yapsa da şu sıralar mutluluk hakkındaki konuşmalarıyla adından söz ettiriyor. Gençlik çağında Danimarka’dan ayrılıp Fransa’ya yerleşen yazar, buradaki insanların kendi ülkesindeki kadar mutlu olmadıklarını fark ettikten sonra mutluluk üzerine araştırmalar yapıyor ve deyim yerindeyse bu konuda uzmanlaşıyor.

Happy as a Dane (Danimarkalı Gibi Mutlu)
Happy as a Dane (Danimarkalı Gibi Mutlu)

2017 yılında yazmış olduğu Happy as a Dane isimli kitabı Türkçe’ye Pınar Şiraz tarafıından Danimarkalı Gibi Mutlu olarak çevirilmiştir.

Yazar bu kitabında neden Danimarkalıların Dünya’nın en mutlu insanları olarak bilindiğinin açıklamasını okuyucusuna sunuyor. Sebepleri maddeler halinde açıklıyor. Bu maddeler ise şunlardan oluşuyor:

  • Güven
  • Eğitim
  • Özgürlük
  • Fırsat Eşitliği
  • Cinsiyet Eşitliği
  • Gerçekçi Beklentiler
  • Dayanışma ve Saygı
  • İş – Yaşam Dengesi
  • Parayla İlişki
  • Tevazu

Yazar bu maddeleri istatistiklerle birlikte açıklarken, Danimarkalıların büyük çoğunluğunun yasamlarından gerçekten memnun olduğunun da altını çizmektedir. Kitapta yalnızca bu konuları değil, bireylerin mutlu olması için gereken ortamı ve ilişkileri de betimliyor. Bütün bunları yaparken de okuyucuyu sıkmadan ve kolay anlaşılır şekilde yapmayı başarıyor.

Meik Wiking – Lykke: Dünyanın En Mutlu İnsanlarının Sırları

Lykke: Dünyanın En Mutlu İnsanlarının Sırları
Lykke: Dünyanın En Mutlu İnsanlarının Sırları

Danimarka’daki Mutluluk Araştırma Enstitüsü kurucusu, Nordik yaşam tarzı ve Nordik mutluluk üzerine çok satan kitapların yazarı Meik Wiking’in bu kitabında yine bir Nordik gelenekten bahsediyor. Lykke dilimize Sevinç Seyla Tezcan tarafından çevirilmiştir.

Lykke yazılıp luukah diye okunan ve Danca kelime anlamı “mutluluk“ olan kelimeden ismini alan kitap günlük yaşamda uygulanması basit fikirler veriyor. Aile, ritüeller, yemek, sağlık, para gibi konularda araştırmalar yapılmış ve bu araştırmaları okuyucuya aktaran oldukça sürükleyici ve içerindeki görsellerle de eğlaneceli bir kitap. Üstelik yazar, okuyucunun tüm dikkatini çekebilmek için de anlatımını hikayeleştirerek gerçekleştiriyor.

Yazar ayrıca çok satan Hygge kitabının da yazarı. Hygge felsefesini de öğrenmek isteyenler için Karantina’da Hygge içeriğimize göz atmalısınız.

Michael Booth – The Almost Nearly Perfect People

The Almost Nearly Perfect People
The Almost Nearly Perfect People

İngiliz gazeteci Michael Booth’un 2014 tarihli kurgusal olmayan kitabıdır. Kitapta Booth, beş İskandinav ülkesine odaklanıyor. Booth, kitabın yayınlanmasından yaklaşık 15 yıl önce İngiltere’den Danimarka’ya taşındığında The Almost Nearly Perfect People’ı yazmaya başladı . Taşınmadan önce İskandinavları “sakallı, yünlü süveter giyen, geri dönüşüm yapan bir grup insan” olarak algılamıştı, ancak daha sonra İskandinav ülkelerinin her birinin ne kadar farklı göründüğüne şaşırdı. Özellikle, Danimarka’nın çeşitli mutluluk endekslerindeki sürekli yüksek puanlarını araştırmak istedi. Bunları araştırmak ve beş İskandinav komşunun başarısız oldukları alanlara rağmen Nordik mutluluk dediğimiz mutluluğa nasıl sahip olduklarını gözler önüne sermek için gerçekçi bir kitap yazmak istedi. Fakat ne yazık ki kitabın henüz Türkçe çevirisi bulunmamaktadır.

Kitap Danimarka, İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç için beş bölüme ayrılmıştır. Kitabın her bir bölümünde ayrı ayrı bu ülkelere odaklanıyor.

  • Danimarka’dan başlayarak, Booth, konformizm olarak gördüğü Danimarka’nın hygge kavramını açıklıyor. Danimarka nüfusunun çevresel ayak izini eleştiriyor ve vergilendirme oranlarının ve kişisel borç seviyelerinin dünyadaki en yüksekler arasında olduğunu belirtiyor. 
  • İzlanda’ya taşınan Booth, 2008 mali krizinde ülkenin en büyük bankalarının çöküşüne yol açan bankacılık uygulamalarını ve İzlandalılar arasında Huldufólk ‘un (Elfler’in) varlığına olan yaygın inancı detaylandırıyor.
  • Norveç’te aşırı sağ siyasetin yükselişine, göçe yaygın muhalefete ve çok sayıda yüksek profilli Norveçli neo-Nazilere dikkat çekiyor. “Doğayı seven” bir üne sahip olmasına rağmen, Norveç’in büyük bir ekolojik ayak izine sahip olduğunu ve fosil yakıtların satışının ülkenin servetinin çoğunu oluşturduğunu belirtiyor.
  • Finlandiya’nın ağır alkol tüketimi geçmişini ve yüksek cinayet, intihar ve antipsikotik uyuşturucu kullanım oranlarını anlatıyor. Fin sisu kavramını açıklıyor.
  • İsveç adalet sisteminin tekrarlayan başarısızlıkları ve İsveç’in katı sosyal görgü kuralları ile güçlü bir uygunluk kültürüne sahip olduğunu savunuyor.

Meik Wiking- The Key to Happiness

Meik Wiking Mutluluğun Anahtarı diye Türkçe’ye çevirebileceğimiz fakat henüz Türkçe çevirisi bulunmayan sürükleyici bir kitap.

The Key To Happiness
The Key To Happiness

2.sırada bahsettiğimiz Lykke kitabından farklı olarak ülke kıyaslamaları ve örneklerle çeşitlendirilmiş içeriğe sahip bir kitap. Meik her konuda mutluluğunuzu artırabilecek pratik ipuçları sunuyor. Örneğin Meik, bu kitabında beraberlik için apartman binanızda bir mini kütüphane kurmayı veya nezaket için bir yabancının kapısına sürpriz bir hediye bırakmayı, bir turistin yolunu bulmasına yardım etmeyi öneriyor.

Sosyal bilimler, örnek olay incelemeleri ve Meik’in orijinal araştırmasına dayanan bu pratik kılavuz, mutluluğu basit bir yaşam biçiminde bulabileceğinizi gösteriyor. Meik dünyanın en mutlu insanlarının sırlarını keşfetmek için dünyayı dolaşırken, bu kitap bize bulunduğunuz yerde aynı derecede mutlu olabileceğimizi gösteriyor. Bu kitap, yüzünüzde bir gülümseme ile nasıl hayatta kalacağınız ve modern dünyada nasıl gezineceğiniz konusunda mükemmel bir rehber.

Meik Wiking – The Art of Making Memories

Henüz Türkçe çevirisi bulunmayan kitabı Anı Yapma Sanatı diye adlandırabiliriz. Nordik mutluluk konusuna bu sefer farklı bir açıdan yaklaşan yazar, bu kitabında mutlu anıları canlı tutabilmenin sırlarını paylaşıyor.

The Art of Making Memories
The Art of Making Memories

Anılar, kim olduğumuzu, nasıl davrandığımızı ve nasıl hissettiğimizi şekillendiren kimliğimizin temel taşlarıdır. Bir mutluluk araştırmacısı olarak yaptığı çalışmada Meik Wiking, insanların geçmişe dair olumlu, nostaljik bir bakış açısına sahip oldukları takdirde daha mutlu olduklarını öğrendi. Peki bize kalıcı neşe getiren anıları nasıl yaratır ve saklarız diye sorgulayarak bu kitabı yazdı.

Kitap beyinlerimizde zihinsel görüntülerin nasıl oluşturulduğunu, saklandığını ve hatırlandığını inceler. Okuyucuyu neden daha derin, daha anlamlı olanlara yer açmak için belirli anları unutmaya meyilliz diye düşünmeye teşvik ediyor. Nihayetinde Meik bu kitabında, her birimizin yıllarca bizimle kalacak sıcak anılar yaratabileceğimizi gösteriyor.

İnfografikler, illüstrasyonlar ve fotoğraflarla dolu, “Mutlu Hafıza İpuçları” içeren ve İskandinav açık sözlülüğünü bir araya getiren The Art of Making Memories, ilham verici bir meditasyon ve bize anıları oluşturmamıza yardımcı olacak fikirlerle dolu pratik bir el kitabı.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir